Starosta Hořovic k Rusku: Líbil se mi dřívější Zaorálkův postup, nyní se chováme jak „přizdisráči“

05.10.2014 10:14

Na postoji vlády je vidět, že si nevíme rady a kriticky se staví především k postoji vlády k sankcím. Nejen o rusko-ukrajinském konfliktu, ale především o komunálních volbách, které nás čekají v příštím týdnu, jsme hovořili se starostou, novinářem a komentátorem Ondřejem Vaculíkem (BPP). Čím chce přesvědčit voliče? Jaké jsou jeho plány pro následující volební období? A jak hodnotí uplynulé čtyři roky?

Starosta Hořovic k Rusku: Líbil se mi dřívější Zaorálkův postup, nyní se chováme jak „přizdisráči“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky počátkem roku, svobody je třeba si vážit, pečovat o ni, aby nebyla dočasná. Pro vás osobně je toho zárukou EU. Jak tak nyní hodnotíte postoj EU k rusko-ukrajinskému konfliktu? Jste zastáncem sankcí, nebo byste volil jiné řešení?

Jsem zastáncem sankcí, přestože jejich účinnost je nejistá a můžeme o ní pochybovat. Avšak je to jasný postoj, v němž je i to, že my musíme také něco obětovat, jde nám o víc. Na druhé straně víme, že nejvíc se to týká – tedy kromě Ruska – Německa jako největšího evropského obchodního partnera. A nás až v důsledku, tedy v rámci česko-německých obchodních vztahů. 

A jak hodnotíte postoj vlády České republiky?

Je na něm vidět, že si v tomto nevíme rady, protože jsme odvěce tak trochu, jak se říká, přizdisráči. Líbil se mi dřívější postoj Zaorálkův.

Již za pár dní nás čekají komunální volby, kde byste chtěl jako lídr Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst obhájit svůj mandát. Co očekáváte od následujících voleb? S čím do nich jdete?

S konkrétními a vesměs splnitelnými cíli a úkoly. Neslibujeme nemožné. Neopíráme se o žádnou stranickou moc a prospěch z funkcí, známosti a „leštění klik na vyšších místech“, ale o to, co je v silách místních lidí, co vychází z jejich vlastní činorodosti.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Věnovat více pozornosti lidem než „budování hmoty“. Soustřeďujeme se na sociální problematiku, na zlepšení životního prostředí pro „chodce“ a vůbec pro slabší účastníky městského provozu. Naším hlavním heslem je: Hořovice – město přívětivé pro všechny! Proto nám jde zejména o zklidnění dopravy ve městě, nelze se spokojit s tím, že z „plánovaného východního objezdu města (což je investice Středočeského kraje) prostě sešlo“. Mezi důležité záměry patří pokračující proměna areálu Starého zámku na kulturní a společenské centrum – předloni jsme v něm otevřeli galerii, nyní se snažíme o zřízení Regionálního muzea a adaptaci prostor pro Městskou knihovnu.          

 Jak byste hodnotil uplynulé 4 roky? Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojený nejste?

Za nejdůležitější považuji rekonstrukci autobusového nádraží na náměstí Boženy Němcové a také právě koupi areálu Starého zámku od Vojenských lesů, s. p. Tím se městu zhmotňuje jeho historie, protože tvrz má raně středověké základy.

Hořovice nemají vyhlášku zakazující hazard, ke které se uchyluje stále více obcí. Kam putují peníze za výběr z provozu hazardu v Hořovicích? Chystáte nějakou vyhlášku, nebo to zůstane nezměněno?

Hořovice již mají obecně závaznou vyhlášku omezující hazard a nyní už mají také vyhlášku omezující požívání alkoholu na některých veřejných prostranstvích, zejména v centru města.  

Jaká je vlastně nyní zadluženost města? A jak ovlivnila rozpočet loni schválená novela RUD?

Zůstatek dlouhodobého úvěru je cca 36 milionů korun, roční splátky necelých 3,5 milionu, splatnost v roce 2025. Kromě toho splácíme ročně cca 6 milionů Vojenským lesům, s. p., za Starý zámek, zůstatek je cca 23 milionů, splatnost v roce 2018.  Nyní hospodaříme s mírným přebytkem a nečerpáme kontokorent. RUD nám přineslo navýšení rozpočtu asi o 6 milionů.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Nevolte hesla, volte lidi, kteří v obci, městě pro společnost už pracují a činí se. Vězme, že v samosprávě něco jen tak prostě, jak si kdosi - často veřejnosti dosti neznámý - usmyslí, začít ponovu nelze – naštěstí!                  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …