Starosta Jevišovic: Europoslanci jsou jen partou vyžírků

21.05.2014 11:09

„Vždyť těch našich několik zástupců tvoří asi 3 % všech členů Evropského parlamentu. Řekněte mi, o čem tito lidé rozhodnou.“ Stejně tak je podle slov Pavla Málka (BPP, dříve ODS) evidentní, že hybnou silou vlády je hnutí ANO, zatímco na nejsilnější vládní straně je vidět, že nemá chuť měnit nastavené korupční prostředí. Sám by se chtěl pokusit na podzim obhájit mandát starosty. Jaké jsou jeho vize a o co by se chtěl v Jevišovicích do budoucna zasadit? I na to se ptala naše redakce.

Starosta Jevišovic: Europoslanci jsou jen partou vyžírků
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Jak byste hodnotil prvních 100 dní nové vlády? S novou vládou jste vy, stejně jako řada občanů, očekával pozitivní změnu. Jste stále takový optimista? Domníváte se, že nová vláda něco změní?

100 dnů je velmi krátká doba na jakékoliv hodnocení, dá se říci mnoho věcí pozitivních a ještě více negativních. Kurs, který zde byl v minulosti nastaven, se změní, to řekli voliči jasně, ale půjde to pomalu. Je evidentní, že hybnou silou vlády je hnutí ANO, a to zatím v pozitivním smyslu, bohužel na nejsilnější vládní straně je vidět, že nemá chuť měnit nastavené korupční prostředí. Vždyť se na to 8 let těšili. A to je smutné.

Jak jste se svěřil již po volbách pro naše stránky, chápete, proč lidé volili ANO, co ovšem nedokážete pochopit, je podpora hnutí Úsvit. Vadí vám, že nenabízí kromě slibů žádná řešení. Za dobu svého působení ve sněmovně hnutí předložilo již několik návrhů zákonů, jež byly ale většinou sněmovnou zamítnuty. Jako poslední lze zmínit návrh zákona, kterým chtěli poslanci hnutí Úsvit posílit odpovědnost zástupců veřejné správy za svěřený majetek. Nelze opomenout ani zákon o referendu. Jak se vy osobně stavíte k těmto návrhům?

Pokud by hnutí Úsvit některý ze svých návrhů myslelo vážně, vyjednalo by parlamentní podporu. Tohle nikdy neudělali. Jejich návrhy jsou nesystémové a často nesmyslné.

Preference ANO rostou již delší dobu, naproti tomu preference ODS klesají a strana se potýká s úbytkem své členské základny. Jak velkou konkurencí je podle vás hnutí pro stranu do budoucna? A má vůbec šanci se ODS dostat zpět na výsluní?

Záleží na tom, jak hnutí a strany přistoupí k plnění svých slibů a jak zklamou nebo nabudí své voliče. S ohledem na tragické vládnutí ODS v uplynulých 3 letech je laťka nastavena velmi nízko, a stačí nesmyslně nezvedat daně, nevymýšlet nesmysly typu sociální karty, méně krást, viz trestní kauzy, a hlavně nedělat z voličů pitomce, viz kauza trafik pro poslance.  

Letošní rok je supervolební a jako první nás čekají volby do EU. Jaký výsledek byste v současné situaci považoval pro ODS za úspěch?

Je mi úplně jedno, jakého výsledku dosáhne jakákoliv strana. Evropské volby jsou pro mě naprosto vyhozené peníze. Vždyť těch našich několik zástupců (21) tvoří asi 3 % všech členů Evropského parlamentu. Řekněte mi, o čem tito lidé rozhodnou. Je to jen parta vyžírků, která se chce na několik let uklidit na dobře placená místa. Vždyť o žádném z těchto poslanců jsme 5 let neslyšeli, až nyní přichází s tvrzeními, co vše pro nás udělali. Můj názor je jednoznačný – tyhle volby zrušit, jsou naprosto zbytečné, a vyslat zástupce dle posledních výsledků parlamentních voleb. Ušetříme cca miliardu korun z rozpočtu přímo, také mnoho peněz na volební kampaň.

Jestliže se pozastavíme u EU, ODS je známa svým skeptickým postojem a je proti přijetí eura. Sdílíte tento názor? Proč?

Nechápu, jak někdo může kandidovat do evropských orgánů s protievropským tématem. Je jedno, jestli je to zrušení eura, rozpuštění EU apod. Je jasné, že jsou to pouze vějičky pro některou část voličstva. Pokud někdo kandiduje do institucí EU, měl by mít program, co tam bude dělat, co bude měnit a nikoliv, co tam bude nedělat a jak bude EU torpédovat. Proti euru a EU se bojuje na našem území, o tom rozhoduje náš Parlament. 

Na podzim nás ale čekají také komunální volby, v nichž byste se chtěl pokusit obhájit mandát. Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Jevišovice v současné době musí dokončit investici do kanalizace a následně se zabývat opravami komunikací. Do toho také zasáhne velmi nákladná rekonstrukce spolufinancovaná z ROP Jihovýchod Předzámčí starého zámku. Zde vznikne jedinečná expozice o Jevišovicích, fauně a flóře, o vládnoucích rodech a mnoho dalšího.

Velmi důležité bude, zda se o nyní opuštěný areál firmy Eximet Trafo bude ucházet investor, který by zde mohl zaměstnat opět lidi ve výrobě.

A v neposlední řadě je třeba zajistit stavební parcely pro další rozvoj města. 

Úkolem příštího zastupitelstva bude přesvědčit turisty o návštěvě Jevišovic a zajistit zde pro ně náležité zázemí. Což nelze bez spolupráce s podnikateli z oblasti turistického ruchu a s okolními obcemi. 

Co lidem v obci nejvíce chybí?

To je těžká odpověď. Sto lidí, sto názorů. Ale zásadní jsou dle mého mínění pracovní příležitosti. Celý region Znojemska se potýká s velmi vysokou nezaměstnaností a víceméně nikoho z vládních či krajských úředníků to nezajímá. Prostě nejsme Ostravsko nebo severní Čechy. Region nemá napojení na dálniční sít, komunikace jsou v katastrofálním stavu, a proto se není čemu divit, že se o nás investoři nezajímají. Na druhou stanu zde máme lidi, kteří chtějí pracovat - a za relativně nízké nároky na mzdu. I Jevišovice byly nyní postiženy bankrotem tradiční firmy, která zaměstnávala cca 100 lidí.

Také každý region musí mít jakousi ústřední obec, bývá to okresní město, které za region bojuje. To zde absolutně nefunguje, Znojmo není schopno se postarat ani samo o sebe a zajištění investic do oblastí jako komunikace, rozvoj železniční sítě, propagace regionu jsou z jeho stany buď zanedbávány, nebo zcela nezvládnuty, a to přes skutečnost, že jsou zde státem placení úředníci. Z tohoto pohledu je nutno ocenit spolupráci starostů menších obcí, kteří i přes časovou náročnost tuto roli pro Znojemsko suplují.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, jednou z vašich priorit je podpora cestovního ruchu. Jak významnou rolí je v Jevišovicích a na co byste čtenáře pozval?

Jako hlavní lákadlo bych pozval návštěvníky Jevišovic na starý zámek. Jedná se o renezanční budovu, postavenou na základech gotického hradu z roku 1430. Zámek je ve správě Moravského zemského muzea, prošel nákladnou rekonstrukcí a návštěvník zde stráví velmi příjemné chvíle. Může si zde prohlédnout sbírku vesnického nábytku, černou kuchyni, dozví se zajímavosti z historie Jevišovic a okolí. Lákadlem pro turisty je křeslo potažené lidskou kůží. Dle pověsti sluha chtěl i po smrti sloužit svému pánu a proto jeho posledním přáním bylo, aby oblíbené křeslo jeho pána bylo potaženo jeho kůží.

Starý zámek také nabízí jedinečnou sbírku archeologických exponátů.

Toto křeslo je k vidění jen v Jevišovicích. Jevišovice jsou také jediné na Moravě, kde můžete navštívit Krokoterárium. Je zde možno zhlédnout 30 krokodýlů nilských o velikosti více než 2 metry a ve vedlejší restauraci si návštěvník může dopřát i krokodýlí steak.

V okolí Jevišovic vedou také cyklostezky a díky rozmanitosti naší přírody jsou určeny jak pro děti, tak pro cyklisty, kteří si chtějí užít kopcovitý terén. Díky bohaté historii stezky vedou okolo několika zřícenin hradů (Bukovinka, Lapikus aj.).

V Jevišovicích se také nachází nejstarší kamenná přehrada ve střední Evropě, postavená v letech 1893-1897. V blízkosti přehrady se nachází kempy vhodné pro ubytování rodin s dětmi.

Turistický ruch je právě oblast, na kterou by se město mělo v následujících letech orientovat a která by měla poskytovat možnost zaměstnání, byť sezónního.

I když jsme město jen s 1 150 obyvateli, kulturní život je zde bohatý, od plesů, přes divadelní představení i v podání místního sboru dobrovolníků DOSOJ, pořádáme zde koncerty (např. Arakain, Argema), je možno u nás navštívit vinařskou ochutnávku, pivní slavnosti, závody dračích lodí a mnoho dalšího. Podrobnosti lze najít na našich internetových nebo facebookových stránkách.

Rád bych tímto čtenáře pozval k nám do Jevišovic, aby se mohli přesvědčit o krásách naší přírody a památek.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…