Starosta Poděbrad: Rath byl muž dvou tváří

05.12.2013 14:49

Se starostou Ladislavem Langrem (Volba pro Poděbrady) jsme se ohlédli nejen za končícím rokem a nakoukli do toho následujícího, hovořili jsme ale především již o několik dní probíhajících jednáních o vládě a o jejím možném personálním složení či o personálních a organizačních změnách ve Státním fondu životního prostředí, které ve vztahu k dotacím prosazuje již delší dobu. Řeč byla ale také o dopadech krize v lázeňství na Poděbrady a o záměru staveb přístavišť na Labi.

Starosta Poděbrad: Rath byl muž dvou tváří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Poděbrad Ladislav Langr

Pane starosto, překvapil vás něčím výsledek voleb? A Jak hodnotíte fakt, že Andrej Babiš z ANO navrhl na post ministra vnitra šéfa české pobočky mezinárodní organizace Transparency International Davida Ondráčku? Některým totiž vadí, že ve vládě by tak byli opět nikým nevolení lidé. Souhlasíte?

Většinou mívám docela dobrý volební odhad. V krajských volbách jsem se přesně trefil dokonce i do počtu mandátů. V parlamentních jsem s rozdílem několika desetin odhadl výsledek TOP 09, ODS, KDU-ČSL a KSČM. Ale selhal jsem u ANO a Úsvitu, které odebraly mnou očekávané hlasy ČSSD. Trochu mě překvapilo zoufalství voličů, kteří v totální frustraci byli ochotni vystavit bianko šek neznámým tvářím a volebním subjektům. Ale na druhé straně je to asi reálná reakce na obraz naší vrcholové politiky posledních let. Pokud jde o pana Ondračku, to jméno je zajímavé a mně osobně nevadí, i když se domnívám, že ve finále si do ministerského křesla nesedne. Nemyslím si, že je něco špatně, když parlamentní strana na exekutivní místo ministra občas vybere osobnost, kterou považuje za odborníka. Ručí za něj právě svými mandáty. V tom je rozdíl se současnou vládou v demisi. A rozumím tomu, že někteří odborníci necítí potřebu býti stranicky organizováni.

I jako starosta byste uvítal, kdyby už někdo dle vašich slov konečně říznul do absolutně nepružného systému Ministerstva životního prostředí, které je nejvýznamnějším koordinátorem dotačních titulů. Můžete být konkrétnější? V čem vidíte příčinu toho, že ČR neumí čerpat dotace a nejeden kraj se potýká s problémy?

V září na sněmu Svazu měst a obcí na základě mého návrhu svaz přijal usnesení, kterým vyzývá současného i budoucího premiéra a tohoto i budoucího ministra životního prostředí, aby neodkladně provedli zásadní personální a organizační změny ve Státním fondu životního prostředí. Neexistuje u nás problémovější administrátor evropských dotací než právě Státní fond životního prostředí. Usnesení bylo přijato jednomyslně, ale nějakou opravdu zásadní změnu jsem nezaznamenal. Přitom v příštím roce už nastupuje nové dotační období a SFŽP podle údajů z veřejných zdrojů od roku 2008 nevyčerpal ani 30 % alokovaných financí! Katastrofa pro všechny žadatele. A nikomu to zřejmě nevadí. Chyba je především v nesmyslně složité administraci, kde navíc úředníci nejsou vůči žadatelům vázáni jakýmikoliv termíny. Na tak zbytečně komplikovanou administraci je tam poddimenzovaný personální stav a v neposlední řadě od roku 2008 v křesle ministra životního prostředí, který by tam měl zavést pořádek, se vystřídalo už osm ministrů a devátého dostaneme v dohledné době. I z této statistky je zřejmé, že se tam, bohužel, zřejmě řeší jiné priority.

A jak byste hodnotil vaši úspěšnost v čerpání dotací? Jaké projekty byste zmínil?          

Myslím, že v mezích možností jsme docela úspěšní. Například jsme získali několik dotací na zateplování veřejných budov v objemu cca 35 milionů korun, dalších cca 7,5 milionu jsme získali na zeleň, přes 16 milionů na povrch kolonády a zhruba dalších 27 milionů bychom měli čerpat na dopravní infrastrukturu. Ale jsme zase u té nešťastné administrace. Pokud se ucházíme o peníze od středočeského ROPu, tak průběh administrace je korektní a bezproblémový na základě smlouvy o poskytnutí dotace, která je uzavřena před výběrovým řízením a ošetřuje veškeré postupy. Vždycky víme, na čem jsme. A teď jeden příklad za všechny ze SFŽP. V červenci 2011 jsme podali žádost o dotaci na obnovu obecního rozhlasu v rámci protipovodňových opatření. V březnu 2012 jsme dostali avízo, že jsme na SFŽP uspěli s dotací 6 milionů, k zahájení administrace jsme byli vyzvání v červnu 2012, v červenci 2012 bylo vydáno rozhodnutí o poskytnutí podpory ze SFŽP a po nejrůznějších kontrolách jsme v srpnu letošního roku odevzdali všechny požadované dokumenty, včetně řádně vysoutěženého dodavatele nadlimitní veřejné zakázky na služby. Ten si na obnovu vyčlenil výrobní i materiálovou kapacitu, ale  i přes podepsanou smlouvu o dílo nemůže práce zahájit, protože doposud není vydáno „Rozhodnutí o poskytnutí dotace“. My to ještě nějak vydržíme, i když vysvětlujte rozhořčeným lidem na ulici, že úředníci v Praze nekonají. Ale líto je mi vítězného dodavatele. Vždyť tímhle způsobem mu nezaviněně komplikujeme samotnou firemní existenci. A až se někdo na SFŽP uráčí nás vyzvat k podpisu smlouvy, tak ta firma třeba nebude mít možnost bezprostředně nastoupit, protože si musí shánět jiné zakázky, aby se něčím uživila. A všechno se tak neúměrně protahuje. To je normální?

Již v minulosti jsme spolu také hovořili o dramatickém propadu českého lázeňství. Co tak v tomto směru očekáváte od nového ministra zdravotnictví? Domníváte se, že se podaří tento propad zastavit? Jak?

Obávám se, že raději je lepší nic moc neočekávat. Přesto jedna věc je zásadní. Měl by se znovu otevřít indikační seznam a probrat jeho jednotlivé položky s odborníky, nikoliv s úředníky. Domnívám se, že je třeba ponechat délku pobytu komplexní i příspěvkové péče na 21 dní, obnovit možnost edukačních pobytů a opakování lázeňské léčby posuzovat výlučně odbornými, nikoliv ekonomickými hledisky.

Jaké konkrétní dopady má krize v lázeňství na Poděbrady? Mám především na mysli nezaměstnanost či turistický ruch.

Krize v lázeňství se samozřejmě projevila i v Poděbradech. Snížil se počet návrhů na lázeňskou péči, což představuje pokles zhruba 25 % pacientů, které musí lázně vybalancovávat nejrůznějšími wellness pobyty. Považuji to za nešťastné, protože české lázeňství se tak dostává z výlučné pozice českého rodinného stříbra na nežádoucí úroveň kdejakého hotelu, kde mají perličkovou koupel a masérku. Poděbrady mají to štěstí, že zde funguje propracovaná časná pooperační péče o pacienty, kteří místo aby zabírali dlouhé dny lůžka na nemocničních „jipkách“, jsou přesunuti do Poděbrad, kde probíhá špičková pooperační i lázeňská péče současně. A to je velký bonus, který zdravotní pojišťovny oceňují. I když i tady se šetří.   

David Rath zaplnil po popruštění z vazby média. Když ale vy osobně jako starosta zavzpomínáte na jeho působení v čele kraje, jak byste jej hodnotil? A domníváte se, že se nyní sociální demokracie v kraji oprostila od chyb předchozího vedení?

Myslím, že bývalý hejtman byl muž dvou tváří v tom smyslu, že investoval s velkou odvahou nemalé finanční prostředky třeba na záchranu kulturního dědictví v podobě nádherně zrekonstruované Jezuitské koleje v Kutné Hoře, nebo na důstojnou modernizaci nemocnice v Kolíně. To je nezpochybnitelná zásluha Davida Ratha. Ale na druhé straně zase podceňoval třeba dopravní infrastrukturu kraje, úřad řídil výrazně autoritářsky a některé další projekty a kroky spojené s přehnanou sebeprezentací působily až destrukčně. Současné vedení kraje se podobným chybám určitě snaží vyvarovat.

Jak se vy osobně stavíte k záměru, který zastupitelstvo schválilo na podzim a kterým dalo zelenou stavbám přístavišť na Labi? Co to městu přinese a jak aktuálně pokračují jednání o konkrétní realizaci? Již se ví kdy a za kolik se bude stavět?

Domnívám se, že je to další zajímavá cesta, jak nejen v našem městě rozšířit turistickou nabídku. Při pohledu na Baťův kanál a neustále vzrůstající počet plavících se zde návštěvníků si myslím, že střední Labe může nabídnout mnohem víc. Jaký však bude vývoj, netuším, protože pan ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák odvolal ředitele odboru vodních cest ing. Jana Skalického, který byl, podle mě, hlavním tahounem tohoto velikého projektu. A slovo veliký je na místě, protože nemůže jít třeba jen o Poděbrady a Nymburk. Labe se musí otevřít v mnohem větší délce.

Pomalu ale jistě se také blíží rok ke konci. Jak byste ten letošní hodnotil? Považujete jej za úspěšný?

Řekl bych, že to byl dobrý rok, kdy jsme se snažili poctivě pracovat a dost věcí se nám i povedlo. Problém rozvoje každého podobného města je, že sny a plány přicházejí mnohem rychleji než schvalovací razítka na projektovou dokumentaci. To je moje nejsmutnější poznání z výkonu funkce starosty. Byrokracie v této zemi dosahuje obludných rozměrů. A obávám se, že snad každý den vstávají armády nových úředníků, jejichž hlavním úkolem je dokázat svou nepostradatelnost.    

A jaké jsou vaše cíle pro ten následující rok? Jaké hlavní investice chystáte?

Hlavní cíl je nezblbnout a nechat se vytočit co nejméně. Jak říkával Jan Werich, kde blb, tam nebezpečno - a myslím, že podle výše řečeného je zřejmé, o čem mluvím. V roce 2014 budeme konečně sklízet ovoce předcházejících tří let, kdy jsme ve složitém administrativním procesu všechny projekty připravovali. Otevřeme zimní stadion, novou kuželnu, novou dvoutřídní mateřskou školu, moderní dvousálovou tělocvičnu, zateplíme další základní školu, vybudujeme nové propojení dvou páteřních ulic ve městě, České dráhy nám opět (již potřetí) slíbily, že tentokrát nám prý už opravdu opraví chátrající nádraží a hlavně na jaře snad už začneme stavět kýžený nadjezd nad železniční tratí uprostřed Poděbrad. To je desítky let toužená a v poslední době soustavně odkládaná investice Středočeského kraje za 200 milionů korun. V neposlední řadě nás čekají opravdu velké a významné oslavy 550. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad, což je mimořádná událost, nad kterou převzali osobní záštitu nejvyšší ústavní činitelé republiky.

Chtěl byste také příští rok obhájit mandát starosty? S jakým cílem? Co byste chtěl do budoucna ve městě změnit nebo co zde občané nejvíce postrádají? A vítáte tak rozhodnutí, na němž jste se nedávno shodli a v důsledku něhož se od příštího volebního období sníží počet zastupitelů v Poděbradech?

Po tom všem, co jsem vám popsal některé problémy, tak asi jen blázen by chtěl dál pokračovat. Zřejmě jsem tedy blázen. Domnívám se, že je moje povinnost postavit se před občany a ve volební soutěži se pokusit obhájit současné směřování Poděbrad. Těší mě, že prošel můj návrh na budoucí snížení počtu zastupitelů (z 27 na 21), což by mělo přispět k dělnější atmosféře jednání. Velmi rád bych změnil atmosféru ve městě, ale ta se odvíjí od celé společnosti, takže takový lokální experiment se mi asi nepodaří. Můžu k tomu jen napomoci, že se budu i nadále sám chovat slušně a poctivě. Chtěl bych posilovat prestižní pozici Poděbrad na turistických a návštěvnických trasách. K tomu je třeba vedle trvalé obnovy městské infrastruktury investovat do dalších kulturních, sportovních i přírodních atraktivit a tím i posilovat podmínky pro vyšší zaměstnanost ve městě. Ale jistě uznáte, že vám tady rok před volbami neprozradím volební program. 

Prozradíte nám na závěr, jak trávíte svátky u vás doma a zda máte i vy osobně nějaké předsevzetí do příštího roku?

Svátky budu trávit v kruhu rodiny a přátel doma, starosvětsky u stromečku. Protože máme v domě podlahové topení, navrhoval jsem, že bychom netradičně stromeček zavěsili ke stropu špičkou dolů, ale tento návrh na návrat k tradicím nebyl doma „prohlasován“.  Pokud jde o osobní předsevzetí - už asi třicátý rok si budu opět zřejmě zcela zbytečně přát, abych zhubnul. A nově také, abych ve zdraví přežil poslední rok starostování, protože s přibližujícím se termínem voleb už začíná vzrůstat netolerance, agresivita a okopávání kotníků. Moc bych si přál, kdyby se jednou funkce starosta přejmenovala na radostu. Tedy hlavně kvůli náplni této práce. Ale to je asi nesplnitelné přání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…