Starosta Prahy 5 čelí trestnímu oznámení kvůli pronájmu kavárny

29.09.2017 18:26

Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) a radní Martin Damašek (TOP 09) čelí trestnímu oznámení. Podal ho opoziční zastupitel Lukáš Budín (Živá Praha 5), podle kterého porušili povinnosti při správě cizího majetku. Trestného činu se podle něj dopustili schválením záměru nájemní smlouvy „Kavárně co hledá jméno“. Richter řekl, že text oznámení nezná, ale pokud podle něj provozovatel nedodrží zákonné povinnosti, smlouvu radnice neuzavře. Kavárna funguje ve Stroupežnického ulici v bývalé truhlárně.

Starosta Prahy 5 čelí trestnímu oznámení kvůli pronájmu kavárny
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

„Vedení městské části bylo opakovaně upozorňováno na hrubé porušování nájemní smlouvy a porušování zákona, přesto schválilo záměr dalšího pronájmu,“ řekl Budín.

Kavárna byla podle něj více než 15 měsíců provozována v nezkolaudovaných prostorech a stavební úpravy byly provedeny bez stavebního povolení. „V mnoha ohledech byla hrubě porušována nájemní smlouva a docházelo k protiprávnímu jednání. Provozem kavárny hrozilo obecné ohrožení zdraví a bezpečnosti například nezkolaudovanou instalací plynové přípojky,“ uvedl zastupitel.

V nájemní smlouvě je prý rovněž uvedeno, že výše nájemného jedna koruna bude kompenzována investicemi do opravy objektu. Podle Budína ale chybějí doklady, že se tak skutečně stalo.

Starosta Richter si prý není vědom jakéhokoliv porušení zákona. „Nemohu se k tomu nyní vyjádřit, protože oznámení jsem neviděl a jeho text tak neznám,“ řekl Richter.

Podmínky smlouvy ale podle něj stanovují, že nájemce musí mít všechny doklady, které úřady vyžadují, v pořádku. „Nyní je schválen záměr. Pokud se zjistí, že něco nemají v pořádku, pak samozřejmě nemohou pokračovat. Nelze porušovat zákon,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…