Starosta Přibyslavi: Nebylo by špatné stát se místopředsedou vlády pro vědu a výzkum

17.06.2015 9:28

Vrcholem dramatu by mohla být agregace veškeré hlouposti do posvátného grálu, jejž bude střežit český lev, říká v reakci na rozsudek v kauze Nagyová Martin Kamarád (ODS). Ačkoliv sám politice zasvětil polovinu svého života, z prvních měsíců ve funkci starosty má rozporuplné pocity. Proč? V čem bude chtít navázat na své předchůdce a co naopak plánuje ve městě nového? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, okomentoval také nedávný kongres ODS a nejen to…

Starosta Přibyslavi: Nebylo by špatné stát se místopředsedou vlády pro vědu a výzkum
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS)

Ačkoliv se ODS nedaří dostat z kataklyzmatu posledních let, v Přibyslavi vyhrála volby a vy jste se stal novým starostou města. Jaký máte pocit z prvních měsíců ve funkci? Co je pro vás v nové úloze nejnáročnější?

Zřejmě nejsem ideální typ pro rozhovory, neboť hned na první otázku nevím, jak správně odpovědět. Pocity jsou rozporuplné podle toho, co člověk musí zrovna řešit, zahrnují celý vějíř emocí: radost, když se něco vede, rozčílení, když by něco mělo jít a nejde, bezmoc, když člověk narazí na lidskou hloupost. Vůbec nejnáročnější je asi vypnout myšlení z té nové role a začít přemýšlet úplně o něčem jiném, než jsou každodenní problémy města.

V komunální politice ani ve vedení města nejste úplný nováček. Přesto, je něco, co vás překvapilo?

V komunální politice se pohybuji sedmnáctým rokem, což je bezmála polovina života, proto mám to štěstí, že jsem byl zásadních překvapení ušetřen.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Reorganizace úřadu, zvolení postupu proti zahájení těžby uranu na našem území.

Jste čtvrtým starostou v historii po roce 1990. V čem budete chtít navázat na své předchůdce a co naopak budete chtít dělat jinak?

Na Mojmíra Novotného pracovitostí a zásadovostí, na Romana Podrázského invencí a nadhledem a na Jana Štefáčka systematičností a přehledem. Nemyslím, že bych chtěl vysloveně dělat něco cíleně rozdílně od těch tří, ale vzhledem k tomu, že to budu dělat po svém, určitě to jinak bude.

Domníváte se, že jako starosta máte dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů, nebo vnímáte svou funkci spíše formálně a máte svázané ruce?

Obojí je pravda. Přirovnal bych to k hudbě. Formálně jsou u nás kompetence starosty striktně vymezeny a noty, jak má hrát, starostovi píšou zastupitelstvo a rada. Na straně druhé je starosta tím, kdo udává tóninu, ve které se hraje.

Pokud se nepletu, letos slavíte své 40. narozeniny, což je krásný věk. Prozradíte nám, jaké jsou vaše politické ambice do budoucna?

Osobně považuji za krásný věk pětadvacítku, ale asi to časem přehodnotím. Mojí ambicí je být dobrým starostou, obstát sám před sebou, obstát před voliči v následujících komunálních volbách. Jinak by nebylo  také špatné stát se tak v osmapadesáti místopředsedou vlády pro vědu a výzkum. To musí být skvělá funkce! Vědci jsou většinou bezproblémoví, nekonfliktní, mohl bych tam mít dlouhou životnost a být populární.

Politici si většinou nedávají cíle překračující volební období. Vy byste ale mohl být i vzhledem ke svému věku výjimkou. Máte představu, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Optimalizovat chod úřadu, zásadním způsobem ovlivňovat okolnosti případné těžby uranu, zaměřit se na střednědobý výhled likvidace odpadů, připravit dokončení rekonstrukce infrastruktur nejen v Přibyslavi, ale i v místních částech. Optimalizovat a splatit dluhy města.

Přibyslav slavnostně otevřela moderní školu. Jak jste ale celkově spokojen s kapacitami v MŠ, naplněností ZŠ a SŠ? Budete muset letos nebo v nejbližších letech řešit situaci ve školství?

Kapacity mateřské školy a základní školy jsou pro naše potřeby v současnosti optimální. Rekonstrukcí školy jsme získali moderní areál, který se teď musíme snažit kvalitně využít. Upravíme družinu a přestěhujeme do tohoto areálu pobočku základní umělecké školy. Předpokládám, že dojde také k zateplení posledního nerekonstruovaného objektu na škole, a tím budou na nějakou dobu investice do školy ukončené.

Rozhovor jsme začali zmínkou o ODS a u strany také skončíme. Poslední květnový víkend se konal 26. kongres ODS. Jak jste spokojen s novým logem a celkovými závěry kongresu strany?

O tom, jakou budou mít barvu stěny, o květinové výzdobě a vůbec o estetických otázkách, u nás doma rozhoduje manželka. Já jsem v tomto směru docela průměrný analfabet. A jelikož jsem se jí ještě neptal, jak se jí líbí nové logo ODS, tak vám odpovím, že na něj nemám názor. Co se týče závěrů kongresu, myslím, že běžné občany nezajímají. Zajímá je naše schopnost řešit problémy této země, respektive jejich problémy.

Když už jsme u žhavých aktualit, zeptám se i na soudní případ údajného zneužití armádní rozvědky šéfkou kabinetu bývalého premiéra Janou Nečasovou (Nagyovou), v němž byli všichni aktéři osvobozeni. Co tomu říkáte a jak jste tuto kauzu (která ODS nepochybně poškodila) vnímal?

Asi nejpravdivější bude, když odpovím: Nevěřícně jsem vrtěl hlavou. Myslím, že se v tomto směru brzy dočkáme nějaké povedené absurdní divadelní hry bez kladných hrdinů. Dua Nagyová – Nečas a Ištvan – Šlachta nám otevřou vhled do třetích dimenzí. Vrcholem tohoto dramatu by mohla být agregace veškeré hlouposti do posvátného grálu, jejž bude střežit český lev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…