Starosta za ČSSD: Odpovědnost za výsledek voleb i puč měli vyvodit všichni aktéři

21.11.2013 8:35

Václav Kovář (ČSSD) spolu s dalšími starosty dokonce uvažoval v důsledku vnitřní situace ve straně o vystoupení z ČSSD. Jak sám také přiznává, i on přistupoval zpočátku k práci s růžovými brýlemi, velice rychle však vystřízlivěl. Jaké nové prvky se tak snažil vnést na radnici a jaké plány má do budoucna? Kdy by mohla být podle jeho názoru v Nepomuku zřízena městská policie a jaký termín odhaduje pro dokončení rekonstrukce silnice II/230? Nejen na to odpovídal pro PL.

Starosta za ČSSD: Odpovědnost za výsledek voleb i puč měli vyvodit všichni aktéři
Foto: Archiv VK
Popisek: Starosta Nepomuk Václav Kovář (ČSSD)

V rámci předčasných voleb jste neúspěšně kandidoval ze 4. pozice v kraji za ČSSD do sněmovny, jak hodnotíte výslede voleb? Sociální demokracie sice skončila první, o vítězství se hovořit nedá. Stejně jako ODS skončila s nejhorším výsledkem v historii ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V čem vy osobně shledáváte příčinu? A především, jak vnímáte rozkol uvnitř ČSSD?

Já osobně jsem na rozdíl od kolegů nečekal od výsledku voleb zázraky, ale i přesto mne výsledek ČSSD překvapil, očekával jsem kolem 23 % (mí kolegové většinou kolem 28 %). V čem vidím příčinu? Hlavně v znechucení veřejnosti nad politikou a zejména zavedenými stranami, kterým stále více lidí přestává důvěřovat. A přiznám se, že se voličům vůbec nedivím. Rozkol ve straně? Tak vnímám to hlavně tak, že to ČSSD významně poškodilo. Kdyby se konaly volby teď, byl by výsledek ještě mnohem horší. Každý z hlavních aktérů povolebního rozkolu ČSSD se brání, ale skutečnost bohužel neznám. Vidím to samé, co vidí veřejnost a další řadoví členové naší strany a jsem z toho znechucen. Já i mnoho mých kolegů starostů zvažovalo dokonce vystoupení ze strany. Situace se ale uklidnila a snad se vše zase nějak usadí.

Ústřední výkonný výbor strany sice zvolil nový vyjednávací tým, v jehož čele potvrdil předsedu strany Bohuslava Sobotku, nedomníváte se ale, že zmíněným pučem se trochu pozapomnělo na historicky nejnižší výsledek strany? Nemyslíte si, že to může stranu do budoucna poškodit a měl by tak odstoupit i Bohuslav Sobotka? A domníváte se, že se iniciátoři po nepovedeném puči zachovali adekvátně?

Tak částečně jsem již odpověděl v předchozím příspěvku. Z mého pohledu měli vyvodit odpovědnost za výsledek voleb i za následky puče všichni aktéři. Na druhé straně bylo potřeba rychle stabilizovat politickou situaci a začít vyjednávat o vládě namísto dalšího hašteření ve straně, takže výslednou situaci chápu.

Vaše umístění na předním místě kandidátky bylo i pro Vás osobně překvapením. Čím si jej vysvětlujete? Přeci jen starostou jste teprve první volební období a v krajských volbách jste byl na spodní části kandidátky. Co například považujete za své největší úspěchy?

Jsem člověk, který sám sebe a své úspěchy či neúspěchy nechce hodnotit... Na to se zeptejte spíše jiných – ať už kolegů ze strany nebo obyvatel Nepomucka.

Jste poměrně mladý, co pro vás bylo impulsem stát se vůbec politikem?  A máte ambice obhájit příští rok mandát starosty?

Impulsem byla snaha vést město lépe než předchozí vedení a asi si i něco dokázat. Přistupoval jsem k tomu s trochu růžovými brýlemi, ale rychle jsem poznal, že realita je jiná, mnoho věcí stejně neovlivním a dnes s odstupem času už hodnotím mnoho věcí jinak. Za necelý rok jsou volby. To stávající období uběhlo velmi rychle. Mám hlavu plnou plánů do budoucna, co bych ještě rád změnil a dokončil a pokud mě občané a následně nové zastupitelstvo zvolí, rád budu funkci vykonávat alespoň ještě 4 další roky. Pokud to nevyjde, nic se neděje. Možná mě to chvíli bude mrzet, ale mám své zahradnictví, kam se mohu vrátit a dělat práci, která mě baví a kde nebudu v takovém psychickém vypětí jako v kanceláři na úřadě a budu sám svým pánem. Takže co bude za rok neřeším – buď a nebo...

Snažil jste se také vnést nějaké nové prvky do vedení radnice?  Jak se pod vaším vedením změnil chod úřadu?

To ano, jsem rozený inovátor, asi jako mnoho jiných mladých lidí, bohužel některé zaběhlé věci se těžko mění – je k tomu nechuť ze všech stran – proč něco měnit, když to dosud nějak fungovalo? Ale i tak si myslím, že se podařilo prosadit dost změn. Co se třeba viditelně změnilo ve vedení radnice, je zase otázka spíše pro naše úředníky a občany.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, uvažujete o zřízení městské policie v Nepomuku. Domníváte se, že by k tomu mohlo dojít ještě v tomto volebním období? A jaké předpokládáte náklady, které budou zřejmě hlavním problémem?

Městská policie je jedním z témat, které mám v hlavě, ale její spuštění odkládám. V tomto období tedy určitě činnost nezahájí. Důvodem jsou hlavně další mandatorní výdaje kolem 800.000 Kč / rok minimálně při „nejořezanější“ verzi. Na druhé straně by byly asi nějaké příjmy z pokut apod., ale rozhodně by to zdaleka nevyvážilo ty výdaje. Takže zatím je to téma stále otevřené, k diskusi a podrobné ekonomické analýze. Velkou podporu u zastupitelů to nemá a obávám se, že kdybych to otevřel, že to zatím neprojde.

Pro občany ubývá v posledních letech v Nepomuku pracovních příležitostí a zásadní změnu nepřinesla ani průmyslová zóna. Jaký dopad to má tak na demografický vývoj? Mnozí občané totiž naopak upřednostňují bydlení v okolí velkých měst, i za předpokladu, že za prací dojíždí a starostové tak naopak trápí proces suburbanizace. Jaká je situace u vás?

Suburbanizace možná postihuje blízké okolí Plzně (Dobřany, Starý Plzenec, Šťáhlavy a okolí, výrazně méně už Přešticko a Blovicko.) Nepomuk už je zase o pár kilometrů dál a tam to (a pracovní příležitosti jsou asi hlavní příčinou) je s demografickým vývojem špatné, ostatně jako jinde na venkově... Mladí se většinou odstěhovávají do Plzně či okolí a každoročně o pár lidí počet obyvatel v posledních letech klesá. Nejsou to výrazné změny, ale kdyby to takto mělo trvat dlouhodobě, tak to nebude dobré...

Po roce skončila první polovina opravy silnice II/230 mezi Nepomukem a Přešticemi, na dokončení ale zatím nejsou peníze. Jaký je Váš odhad termínu dokončení? A co se pro urychlení budete snažit dělat vy osobně? Jaké jsou vaše možnosti? Silnice je totiž v majetku kraje.

Nevím, v jaké fázi přípravy je nyní druhá etapa a kdy a jestli půjde na toto čerpat v programovém období 2014-2020 dotace, ale odhaduji, že do roku 2018 by mohla být i druhá část hotová. Já osobně moc možností urychlit dokončení nemám – snad kromě toho uhánět Plzeňský kraj. Více než celkové dokončení druhé etapy nás ale trápilo, že ta první byla dokončena před křižovatku silnic II/190 x II/230 a chybělo tam cca 400 m k dokončení ke křižovatce se silnicí I/20, ale to bylo cca před týdnem doděláno, takže teď už opravdu chybí jen ta část mezi Skašovem a Přešticemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…