Starostka Třince: Je třeba nést odpovědnost za svá rozhodnutí

15.07.2013 14:35

Starosta Věra Palkovská (BPP) považuje za důležité, aby na významných postech setrvali lidé delší dobu a nesli odpovědnost za svá rozhodnutí. Sama si posteskla nad častým střídáním ministrů dopravy, které ovlivňují realizaci místní infrastruktury. Jak ale pokračuje práce na opravách hlavního tahu a jaké další investice město do infrastruktury plánuje? Třinec je známí jako průmyslové město, jaké ale nabízí návštěvníkům o prázdninách kulturní zážitky? A jaké má ona sama priority do konce volební období?

Starostka Třince: Je třeba nést odpovědnost za svá rozhodnutí
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

Paní starostko, jak vy osobně vnímáte pád Nečasovy vlády? Co je podle vás příčinou?

Pro města a obce je velmi důležitá stabilita a kontinuita a neustálé personální změny na nejvyšších místech jim nesvědčí. Považuji za důležité, aby na významných postech, jako je ministr či náměstek ministra, setrvali lidé delší dobu a nesli odpovědnost za svá rozhodnutí. Dlouhodobě jednám s ministerstvem dopravy a pomáhám v přípravě a realizaci výstavby přeložky mezinárodní silnice I/11 a za tu dobu se v tomto resortu vystřídalo už šest ministrů. I to považuji za jeden z důvodů, proč se silnice zatím stále nestaví a souvisí to s výše zmíněnou stabilitou a kontinuitou.

Již několik týdnů probíhá na Třinecku oprava hlavního tahu I/11. Jaké další opravy v rámci infrastruktury Třinec čekají? Neuvažujete například do konce volebního období začít s rekonstrukcí nádraží? Jsou na to finance?

Oprava hlavního tahu I/11, který protíná Třinec, dopravu ve městě velmi zatížila a kolony řidiče dost potrápily. Už v předstihu před samotnou realizací jsme pomáhali Ředitelství silnic a dálnic tuto situaci zvládnout nejen z hlediska bezpečnosti, ale i informovanosti řidičů a všech občanů Třince. Dopravním kolapsům jsme se naštěstí vyhnuli díky důkladné přípravě a fungující spolupráci se státní i městskou policií a dalšími složkami IZS. Dobrou zprávou je, že silničáři stihnout opravu časově o třetinu zkrátit oproti původním předpokladům.

V příštím roce nás čekají rekonstrukce páteřních komunikací v centru města – ulic Jablunkovská, 1. Máje a Frýdecká, jejichž investorem je Moravskoslezský kraj. Očekáváme, že opravy opět značně ovlivní dopravní situaci v centru města, ale tyto oprava těchto komunikací je nezbytná.

Co se týče třineckého nádraží, tuto záležitost řešíme dlouhodobě a nesouvisí s volebním obdobím. Už léta usilujeme o to, aby se nádraží stalo důstojným zázemím pro cestující, které bude splňovat standardy cestování ve 21. století. Podepsali jsme smlouvu Českými drahami o spolupráci, že město opraví prostory před nádražím a ČD nádražní budovu a první nástupiště. Máme přislíbenou dotaci z evropských fondů a pokud nedojde k zádrhelům v průběhu výběrového řízení na zhotovitele, rekonstrukce by mohla začít v zimě.

Občany kraje trápí především problémy se špatným ovzduším. Moravskoslezský kraj tak poslal na konci června do parlamentu dva konkrétní návrhy, kterými chce změnit zákon o ochraně ovzduší. Jednak se snaží prosadit to, aby bylo možné kontrolovat, čím lidé topí, druhý se týká poplatků, které odvádí státu velcí znečišťovatelé. Jak se k těmto návrhům stavíte vy osobně? A jakou šanci jim dáváte na úspěch? Především možnost kontrolovat, čím lidé topí, vyvolávala v minulosti bouřlivé diskuze o tom, zda dochází či nedochází k narušování domovní svobody.

Touto problematikou se dlouhodobě zabýváme a bereme ji velmi vážně. V Třinci jsou hlavními zdroji znečištění lokální topeniště, průmysl a doprava. Třinecké železárny dlouhodobě investují do ekologie a v současné době mají přislíbeny dotace na odprášení. Velice vítáme také dotace na výměnu kotlů pro domácnosti, což může být také jedna z cest ke zlepšení stavu ovzduší. Co se týče dopravy, situaci by měla pomoci zlepšit výstavba obchvatu Třince, proto doufáme, že ministerstvo dodrží slovo a realizace přeložky silnice I/11 začne na jaře příštího roku. Významným krokem, který uleví životnímu prostředí, je i otevření nové železniční zastávky v centru města. Předpokládáme, že velká část cestujících se přesune ze silnic na železnici. A samozřejmě nezapomínáme na cyklodopravu jako nejekologičtější způsob dopravy.

Třinec je v podvědomí občanů především jako průmyslové město. Čím ale radnice láká občany? A na co byste je pozvala vy do města o letních prázdninách?

Město Třinec se nachází v blízkosti hranic s Polskou a Slovenskou republikou v turisticky atraktivním prostředí. Leží na obou březích řeky Olše v jižní části Těšínského Slezska a je téměř ze všech stran obklopen Moravskoslezskými a Slezskými Beskydy. V blízkém okolí se rozkládají malebná údolí, která lákají turisty a milovníky jízdy na horských kolech. Na Javorový vrch, oblíbené místo paraglidistů, vede z třinecké části Oldřichovice sedačková lanová dráha s celoročním provozem. V létě se Třinečané ani návštěvníci nemusejí nudit. Pro děti je připravena tradiční celoprázdninová akce Prázdniny v 3nci a novinkou pro všechny generace je letní kino, které zpříjemní prázdninové večery.

Existuje priorita Vašeho volebního programu, o které jste si stoprocentně jistá, že se nesplní? Proč?

Neuvědomuji si žádnou takovou prioritu, kterou by se nepodařilo alespoň částečně naplňovat.

Na co byste se naopak chtěla do voleb ještě zaměřit?

Prioritní je bydlení se zaměřením na občany s nižšími příjmy, a tím nemyslím jen nízkonákladové bydlení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…