Stát by neměl vlastnit malé podíly ve firmách, soudí na Babišově ministerstvu

15.01.2017 16:35

Stát by neměl vlastnit podíl ve firmách, kde má méně než deset procent. Řízení těchto společností totiž nemůže reálně ovlivnit. Uvádí to ministerstvo financí ve Strategii vlastnické politiky státu, kterou v pondělí projedná vláda. Dokument má ČTK k dispozici. Vláda měla stejný dokument na svém programu již loni v říjnu.

Stát by neměl vlastnit malé podíly ve firmách, soudí na Babišově ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Celkem podle materiálu existuje 289 obchodních společností s majetkovou účastí státu, státních podniků, státních příspěvkových organizací a organizačních složek státu vykonávajících podnikatelskou činnost. Podíl menší než deset procent má stát u zhruba desetiny firem.

MF navrhuje, aby jednotlivá ministerstva roztřídila „své“ podniky na strategické (například ČEZ), podpůrné, tedy nezbytné pro vlastní fungování státu a zajišťující nezbytné služby pro veřejnost, a zbytné. Ty by měly být následně privatizovány či jít do likvidace.

MF dále navrhuje u strategických společností s majetkovou účastí státu a státních podniků založení výboru pro odměňování. Ten by měl stanovit pravidla odměn uvnitř podniků a dohlížel by na jejich dodržování. Zároveň by kontroloval soulad odměňování se zásadami stanovenými vládou. „Společnost by měla mít na výběr, zda zavede dva výbory – výbor pro odměňování a výbor pro jmenování, či zda tyto dva výbory sloučí do jednoho,“ uvádí dokument.

Cílem materiálu je podle MF přiblížit fungování společností s majetkovou účastí státu a státních podniků praxi, která vyplývá z doporučení OECD pro správu a řízení státem vlastněných společností. „Klíčovými kroky jsou optimalizace portfolia státem vlastněných majetkových účastí a státních podniků a značné posílení koordinačních mechanismů s cílem zavést jednotnou aplikaci stejných zásad napříč všemi resorty,“ uvedlo MF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…