Stát hledá způsob, jak financovat institut pro vědu a technologie

19.07.2014 17:05

Úřad vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) hledá způsob, jak financovat provoz nové prestižní nadace Český institut pro vědu a technologie (CIST). Ta má podporovat excelentní vědecké týmy. V letech 2016 a 2017 by na provoz institutu mohly jít až desítky milionů korun, řekla ČTK tisková mluvčí místopředsedy vlády ČR Simona Cigánková.

Stát hledá způsob, jak financovat institut pro vědu a technologie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Řešíme způsob, jak začlenit financování excelentních vědeckých týmů do systému financování české vědy," uvedl náměstek vicepremiéra pro výzkum Arnošt Marks. Nyní se podle Cigánkové jedná o tom, že by měl být placen ze státního rozpočtu z kapitoly na vědu a výzkum.

Vznik nadace má mezi vědci zastánce i kritiky

Podle původních plánů ale CIST neměl být součástí příspěvku státu a měl zvlášť každoročně hospodařit s jednou miliardou korun. Nadace měla vědecké týmy podporovat deset až 20 let a průběžně je hodnotit. Podle Cigánkové se diskutuje o tom, jaká právní forma by pro institut byla nejvhodnější a jak by měla být nastavena pravidla kontroly.

Z letošních 26,6 miliard na výzkum jde 10,5 miliardy pro vysoké školy, zbytek si rozdělují Akademie věd a Grantová a Technologická agentura a rezortní výzkumné ústavy. Věda by mohla dostat příští rok přidáno. Bělobrádek zatím počítá s 900 miliony navíc a chce přesvědčit ministra financí Andreje Babiše, aby výdaje na vědu zvýšil.

Vznik nadace má mezi vědci zastánce i kritiky, kteří upozorňují právě na důslednou kontrolu hospodaření. Podle původních plánů měla být zajištěna dozorčí radou složenou pouze z českých odborníků, řídit ji měla naopak správní rada složená z pěti vědeckých kapacit z ciziny. O podobě CIST nyní za vládní Radu pro vědu, výzkum a inovace vyjednává uznávaný fyzik a její člen Tomáš Jungwirth. Do diskuze jsou zapojeny univerzity i Akademie věd ČR, dodala Cigánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…