Stát rozdělí 60 milionů Kč na snižování zápachu z podniků

31.03.2017 16:32

Firmy a provozy mohou získat 60 milionů korun na snížení zápachu a emisí těžkých kovů. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí (SFŽP) vyhlásily výzvu na tato opatření a firmy, obce, kraje, výzkumné instituce, neziskové organizace nebo státní podniky mohou žádat o dotace od 3. dubna do 27. září. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Stát rozdělí 60 milionů Kč na snižování zápachu z podniků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Obdobnou výzvu ministerstvo vyhlásilo před rokem, kdy na ni vyčlenilo 50 milionů korun. „Zájem o opatření v první výzvě předčil očekávání. Proto letos pokračujeme s nabídkou zejména pro podniky či obce na dovybavení provozů sofistikovanými technologiemi na odstraňování emisí pachu i těžkých kovů nad rámec toho, co jim předepisuje evropská i národní legislativa,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Z vyčleněných 60 milionů korun je polovina určena na snížení emise těžkých kovů, druhých 30 milionů je na snížení a odstranění zápachu.

Žadatelé mohou dostat příspěvek například na pořízení technologií a změny technologických postupů, jako je odsávání odpadního plynu s následným čištěním pomocí biofiltrů, biopraček nebo plazmového čištění. Podle ředitele SFŽP Petra Valdmana má výzva podpořit i projekty na snížení emisí těžkých kovů, jako jsou olovo, arsen, kadmium, nikl a rtuť.

Minimální výše dotace je 100 000 korun, maximální deset milionů. Maximální výše dotace na jeden projekt může dosáhnout až 60 procent z celkových způsobilých výdajů. Veškeré informace potřebné k získání dotace jsou na webu Státního fondu životního prostředí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…