Stavebnictví by mělo mít svého náměstka ministra, míní prezident

14.01.2014 14:58

Stavebnictví, které se v České republice dostalo v posledních letech do těžkého útlumu, by si podle prezidenta Miloše Zemana zasloužilo mít svého náměstka na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zeman to uvedl při dnešní návštěvě firmy Lias Vintířov, která vyrábí stavební materiály. Zeman také zváží doplnění svého poradního týmu o odborníka na stavebnictví.

Stavebnictví by mělo mít svého náměstka ministra, míní prezident
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Karlových Varů

Jak dnes Zeman řekl při setkání se zaměstnanci Liasu Vintířov, při projevu při příležitosti jmenování nové vlády zdůrazní potřebu státních investic. "Bez investic do bytové výstavby, dopravní infrastruktury a podobně se česká ekonomika z krize nedostane nikdy," řekl Zeman. A náměstek, který by nebyl jmenován na základě stranické funkce, ale znalosti oboru stavebnictví, by podle Zemana pomohl. Chce na toto téma mluvit i s kandidátem na ministra průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).

Odvětví dál trpí

Právě stavebnictví je podle něj indikátorem ekonomické situace. A podle generálního ředitele Liasu Rudolfa Borýska se propadá už pátým rokem. "Z 550 miliard obratu v roce 2008 kleslo stavebnictví na 385 miliard v loňském roce, což je o 30 procent méně," uvedl Borýsek. Podobně na tom je i jeho podnik, i když pokles nebyl tak razantní. "Ze 750 milionů v roce 2013 jsme klesli na očekávaných asi 500 milionů," řekl ČTK.

Propad v obratu se dotknul i zaměstnanců. Z původních 250 zaměstnanců před krizí jich ve firmě nyní zůstalo jen 155. Jak ale poznamenal prezident Zeman, proti jiným firmám v regionu, například porcelánkám, berou zdejší pracovníci více. V průměru 25.000 korun, u dělnických profesí 20.000 korun. "Až za rok přijedu znova, nebudu se ptát na výši platů, ale na to, jestli se počet zaměstnanců už navýšil," řekl Zeman.

Podle Borýska se ale stavební trh ještě v příštím roce z krize nevzpamatuje. "Je to zřejmé ze státního rozpočtu, ale i počtu stavebních povolení, který nestoupá," dodal Borýsek.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…