Stovky odpůrců uprchlíků v Praze: Angelo, kdo vám dal právo zaplavit Evropu imigranty? Perly sviním. Babiši, styď se!

12.12.2015 13:20

REPORTÁŽ Na Václavském náměstí v Praze se dnes po poledni sešlo několik stovek lidí na akci s názvem Vlastenci, na Hrad! Akci pořádalo hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem společně s Národní demokracií. Účastníci přišli podpořit prezidenta Miloše Zemana a také protestovat. Demonstrace pokračovala pochodem na Hradčanské náměstí, kde vystoupila skupina Ortel.

Stovky odpůrců uprchlíků v Praze: Angelo, kdo vám dal právo zaplavit Evropu imigranty? Perly sviním. Babiši, styď se!
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti imigrantům

V horní části Václavského náměstí se krátce po zahájení demonstrace ve 13:00 sešlo asi 300 lidí. Postupně ale přicházeli další a podle odhadů policie se počet zvýšil až na tisícovku. Kromě vlajek České republiky a těch se znakem Národní demokracie se nad hlavami míhaly i transparenty s protiimigračními hesly jako: „Angelo a ředitelé zeměkoule v Bruselu, kdo vám dal právo zaplavit Evropu imigranty??????“, „Evropa patří Kristu“ nebo „Perly sviním házíte, na důchody a jiné nemáte. Babiši, styď se. Ty jim ty miliardy podepíšeš. Ať žije Zeman, Fico a Kaczyński“.

Shromáždění začalo zpěvem české hymny a projevy řečníků, podle kterých prezident jako jeden z mála politiků nabízí řešení uprchlické krize. Úvodního slova se ujali zástupkyně hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem Lucie Kirchschlagerová Hašková, předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš a představen byl i Miroslav Sládek, bývalý předseda republikánů. Ten se zviditelnil i 17. listopadu, když přišel podpořit prezidenta Miloše Zemana na Albertov.

„To, co jsem tady na těch schodech prohlašoval ve spršce vajíček před dvaceti lety, konečně dostalo dostatečnou podporu. Jsem rád, že, i když trochu opožděně, na moje slova došlo. Ale v naší zemi to je normální. Tady potřebujete dvacet let na to, aby se napumpoval vztek, ta vůle a snaha něco udělat,“ prohlásil Sládek a dav tleskal a pískal. Připomněl také, že se svými republikány navrhoval, aby se v zemi o zásadních věcech rozhodovalo v referendu. „A mě jenom mrzí, že jste si o tom nerozhodovali už před dvaceti lety, protože nemusela naše země být v tak zoufalém stavu, v jakém dnes je,“ provolával do mikrofonu. Následně zkritizoval vládu s tím, že „naše vedení země nás vede do ještě větších problémů, než máme“.

Z Václavského náměstí se účastníci vydali na pochod na Hradčanské náměstí, kde vyjádřili podporu prezidentovi a zároveň protestovali proti „vlastizrádným politikům, médiím a neziskovkám“, jak uvedli pořadatelé před akcí. Na místě je možnost připojit podpis pod petici požadující vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie.

Po cestě skandovali hesla „Čechy Čechům“, „Nic než národ“, „Multikulti nechceme“. Aby se vyhnuli Můstku, kde byla ohlášena demonstrace proti xenofobii, směrovali pochod Jindřišskou ulicí, kde policie zastavila dopravu včetně tramvají. Trasa vedla dále přes Karlův most, Mosteckou a Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí.

Na rohu ulic Panská a Na Příkopě se pokusila pochod zablokovat desítka aktivistů sedících na zemi. Policisté je opakovaně vyzvali, aby prostor opustili. Po neuposlechnutí je policie zajistila a převezla na policejní služebnu. Dodala, že policisté jsou připraveni reagovat na jakákoli protiprávní jednání. Z davu se cestou ozývaly i vulgarismy adresované německé kancléřce Angele Merkelové. Někteří dokonce provolávali hesla "pálit mešity".

Na Hradčanském náměstí vystoupila skupina Ortel.

Demonstrace, kterou svolaly hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie, je podle organizátorů pokračováním zmíněné akce ze 17. listopadu na Albertově, kde se sešli rovněž příznivci Miloše Zemana, aby mu vyjádřili svou podporu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…