Strach a teror. Ukrajinská vláda prý začala zavírat za "separatismus", udávají dokonce i děti rodiče

02.05.2015 16:21

Analytik Tomáš Haas na sociální síti Facebook citoval varovná slova svědectví jednoho z novinářů, který musel odejít do Ruska z ukrajinské Oděsy, kde před rokem hořel Dům odborů. V dnešní Oděse prý panuje atmosféra strachu a teroru. Ta je zapříčiněna i tím, jak snadné je zbavit se někoho, koho nemáte zrovna rádi. Stačí ho označit za teroristu či separatistu. Přijedou ozbrojení muži, kteří se mohou buď „podívat“ na obchod vašeho konkurenta, nebo nepohodlného člověka odvezou do vězení. Velmi aktivní je ale také místní Majdan.

Strach a teror. Ukrajinská vláda prý začala zavírat za "separatismus", udávají dokonce i děti rodiče
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Novinář Alexandr Větrov prý musel odejít z Ukrajiny do Ruska, neboť čelil tlaku ukrajinských úřadů kvůli připravované výstavě masakru rok poté v hořícím Domě odborů v Oděse. To, co se teď na východě země děje, popsal v rozhovoru pro kanál TVC Odessa.

Toto je dům separatisty. Podobných cedulí je prý v Oděse spousta

„19 000 obchodů byly uzavřeno v Oděse po dobu posledních šesti měsíců. V Oděse, ‚městě obchodu‘! A vynásobte si 2, 3, 5 zaměstnanců každého podnikatele a je to 100 tisíc pracovních míst, která zmizela! Vše je rozhodnuto. Postihlo to všechny sektory. Oděsa sténá,“ prohlásil mimo jiné. Ve městě operují trestní oddíly, které si mohou „posvítit“ např. na obchod člověka, kterého někdo jiný označil za separatistu.

Oděsa je prý plná cedulí s nápisem: Dům separatisty. Jeden školák dokonce zapříčinil zatčení vlastního otce pro „separatismus“, nahlásil ho úřadům. „Starší bratr vynadal mladšímu a byl odvezen na policii a je trestně stíhán,“ prozradil dále novinář.

Haas následně upozorňuje i na článek Petry Procházkové na serveru Lidovky.cz, která upozorňuje, že o Oděsu jakožto bránu do Podněstří a na Krym zuří tvrdý boj. „Ve středu zadržely speciální ukrajinské jednotky během protiteroristické operace v Oděse osmnáct osob podezřelých ze separatismu. Podle ukrajinských bezpečnostních služeb šířily proruskou propagandu a s pomocí vybraných médií i internetu kompromitovaly Kyjev. Během středečního odpoledne se někteří zatčení přiznali k uskutečnění řady pumových útoků,“ píše novinářka.

Haase rovněž zaujalo, že již delší čas neslyšel žádnou obhajobu ukrajinské vlády ani od jejích tradičních českých zastánců, například od Miroslavy Němcové.

Majdan je v Oděse velmi aktivní

Při domovních prohlídkách u zadržených, mezi nimiž jsou i ukrajinští komunisté, byly nalezeny i výbušniny, granátomety a další zbraně. Od počátku roku došlo ve městě k několika výbuchům. Mezi jinými se terčem útoku staly i kancelář představitele hnutí Majdan v Oděse, zdejší železnice a nádrže s naftou.  

„A místní Majdan je velmi aktivní, má dokonce své ozbrojené oddíly složené z dobrovolníků, kteří jsou připraveni připojit se v případě útoku na město k armádě a bránit ‚každý svou ulici‘,“ tvrdí vůdce aktivistů Mark Gordijenko.

Z Facebooku Tomáše Haase:

Poroshenko nastolil v Oděse atmosféru strachu a teroru

Nová ukrajinská vláda ponořila Oděsu do atmosféry strachu a teroru. Na pozadí katastrofálního poklesu ekonomiky, jsou jakékoliv námitky či jakýkoliv projev nesouhlasu tvrdě potlačeny a můžete být vrženi do vězení na základě obvinění z separatismu a terorismu.

To řekl na televizním kanálu TVC Odessa novinář Alexander Větrov, který musel odejít do Ruska po tom, co byl zadržen státní bezpečností pro přípravu zahraniční výstavy o tragédii 2. května v Domě odborových svazů.

"Toto téma je dnes v éterickkém prostoru na Ukrajině zakázáno", řekl Větrov.

"19000 obchodů byly uzavřeno v Oděse po dobu posledních šesti měsíců. V Oděse, "městě obchodu"! A vynásobte si 2, 3, 5 zaměstnanců každého podnikatele a je to 100 tisíc pracovních míst, která zmizela! Vše je rozhodnuto. Postihlo to všechny sektory. Oděsa sténá", dodal.

"17.dubna přišla do Oděsy spodina s výkřiky "Nože Moskalům!" a dostala velký prostor na Channel 5, vlastněném panem Poroshenkem.
 Odessa je pobita tabulemi "Dům separatisty" Minulý týden se stal precedent - syn, školák přišel s prohlášením, na jehož základě byl jeho otec zadržen |Státní bezpečností a STB zahájila trstní stíhání. Starší bratr vynadal mladšímu a byl odvezen na policii a je trestně stíhán.

Chodím do lázní Ostashkino, jsou více než 150 let staré, jsou legendou města, vždy se tam vedla nejsvobodnějí diskuze. Poslední 3 týdny je v místnostech ticho.

Žijeme v zemi, strachu a teroru.

Trestní oddíly? Jsou tady, jsou v rámci Národních gard. Jakékoliv setkání občanů je mimo zákon a hned dostane nálepku "separatismu", "terorismu", atd. My ve městě už ani nediskutujeme žádné obchodní otázky. Nelíbí se vám, jak váš partner podniká? Pak vám Avtomaydan pomůže. Přijede 30-40 ozbrojeých maskovaných bastardů s basebalovými pálkami v obrněném voze. Nemáš rád souseda? Jděte, zaklepejte na dveře a označte jej jako "teroristu" či "separatistu" a hned máte víc životního prostoru", říká Větrov.

Připomeňme, že včera SBU v Oděse zadržela novináře Artyoma Buzilova, matku předáka Antimaydanu Antona Davičenao, a několik dalších opozičních aktivistů.
Čistka v Oděse. O kosmopolitní bránu na Krym zuří tvrdý boj

Tato zpráva je kupodivu z Lidových novin. Hlásnou troubou Kremlu nejsem tentokrát já a docela se tomu divím.

Že by už i našim novinářům začalo cosi docházet?
a pak ještě přihodil výsměch protistraně
V Kyjevě se zatýká. V Oděse se zatýká.
Režim je nervozní.
A všimli jste si, že už několik dní není slyšet slovo podpory od našich vlastenců?
Ani slovo, dokonce i paní Němcová mlčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…