Strana Adama B. Bartoše chce postavit u hranic s Německem symbolický plot

07.05.2016 17:12

Pět členů a sympatizantů krajně pravicové Národní demokracie se dnes po poledni sešlo na česko-německé hranici na akci proti migraci. Původně nahlášené shromáždění politická strana zrušila, podle ní jde o soukromou akci lidí, kteří chtějí stavět symbolický plot s ostnatým drátem na hranici s Německem. V zaniklé obci Švarcava, pár metrů od německé vsi Schwarzach, to ČTK řekl předseda radikální Národní demokracie Adam B. Bartoš, kterého policie nedávno obvinila ze tří trestných činů proti lidskosti. Bartoš tvrdí, že nikdy nic nespáchal.

Strana Adama B. Bartoše chce postavit u hranic s Německem symbolický plot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam B. Bartoš

Podle zhruba desítky monitorujících policistů se zatím akce na státní hranici obešla bez konfliktů.

Pět metrů dlouhé a 2,5 metru vysoké mobilní hrazení má imitovat beton, nahoře bude ostnatý drát. Odhalit se má v neděli po poledni. Podle Bartoše jde o symbolické gesto, tedy co by strana chtěla udělat, kdyby byla u moci.

Plot podle něj bude „mobilní efektní stavebnice“. „Dneska ho postavíme a budeme ho také střežit,“ uvedl Bartoš. Podle něj nejde o masovou akci, ale doufá, že přijdou lidé z okolí.

Nic se tu nekoná

„Shromáždění jsme dnes zrušili. Bude to tedy taková naše soukromá akce,“ řekl Bartoš. Podle svolavatele Miroslava Timury splnila strana veškeré náležitosti podle českého právního řádu, koná se na pozemku obce Rybník. „Protože si vážíme životního prostředí a vzhledem k tomu, že jsme v CHKO Český les, tak bylo shromáždění dnes ukončeno a zrušeno ještě předtím, než začalo,“ dodal. Timuru dnes kontaktovala i bavorská policie.

„Akce sice byla oznámená, ale nic se tu nekoná,“ řekl na místě ředitel CHKO Český les Tomáš Peckert. Svolavatel ústně přislíbil, že bude zrušena. „Děláme běžná opatření v souvislosti s citlivým územím jako je CHKO a státní hranice,“ řekl náměstek krajského ředitele policie Rudolf Císař. K žádnému incidentu zatím nedošlo.

Vazba na Bartoše nakonec uvalena nebyla

Bartoš byl zadržen 29. dubna, po domovních prohlídkách a výslechu byl propuštěn. Podle policie se dopustil trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti vůči skupině osob a také popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Policie zvažovala uvalit na něj vazbu, což se nakonec nestalo, protože prý Bartoš slíbil, že nebude v protiprávním jednání pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…