Strážkyně cen elektřiny Vesecká nemá praxi v energetice. Podle úřadu to ale není problém

14.11.2014 8:18

Po čtyřech letech se bývalá vrchní státní zástupkyně Renata Vesecká vrací do státních služeb. Nové uplatnění našla v Energetickém regulačním úřadu, byla totiž jmenována jeho místopředsedkyní pro oblast legislativně právní. Kritici namítají, že nemá kvalifikaci, protože právnička nikdy nepracovala v energetice, což vyžaduje zákon. ERÚ však námitky nepřímá a zákonné ustanovení si vysvětluje po svém.

Strážkyně cen elektřiny Vesecká nemá praxi v energetice. Podle úřadu to ale není problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přišla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Právě sedmiletou praxi požaduje mimo jiné po vedoucích pracovnících zákon o ERÚ. „Místopředsedou může být jmenován pouze ten, kdo splňuje předpoklady pro jmenování předsedou,“ citují Lidové noviny ze zákona.

Znamená to, že dotyčný musí být nejen bezúhonný a mít vysokoškolské technické vzdělání nebo právní či ekonomické, ale také sedm let praxe v oboru energetiky a z toho alespoň tři roky ve vedoucí či řídící funkci.

A právě tato praxe Vesecké chybí. ERÚ se však domnívá, že předpoklady splňuje, protože hlídala kauzy z oboru. „Dle předložené praxe paní místopředsedkyně Renata Vesecká uvedenou podmínku splňuje, protože se ve své praxi na státním zastupitelství i v advokacii po dobu delší než sedm let věnovala oblasti energetiky v rovině trestněprávní i hmotněprávní, a to jak z hlediska hmotného, tak z hlediska procesního,“ řekl LN mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Zákon podle něj výslovně nepožaduje práci v energetických organizacích, ale přesně v souladu s budoucí činností místopředsedkyně prý upřednostňuje odbornou praxi.

Výklad je účelově pokroucený

Takový výklad zákona ale odmítá expert na správní právo Josef Vedral. „To je hodně účelový a pokroucený smysl tohoto ustanovení. Když zákon říká sedm let praxe v oboru energetiky, tak tím myslí bezprostřední působení, a ne to, že jsem vykonával funkci, v níž jsem jako státní zástupce řešil řadu věcí, mimo jiné i nějaké případy, které mohly souviset s energetikou. Jde o to, aby daný člověk měl odborné předpoklady, které získal právě tím, že sedm let působil v oboru energetiky,“ uvedl pro LN Vedral.

Podle deníku jmenování Vesecké vzbudilo v justičních kruzích poprask. Údiv prý zavládl i u samotných žalobců. „Na žádný případ spojený s energetikou si nevzpomínám. Nejvyšší státní zástupce navíc neprovádí ani dozor v kauzách,“ uvedl pro LN pod podmínkou zachování anonymity vysoce postavený žalobce. Je tedy otázkou, jaké činnosti a případy spojené s energetikou měla Vesecká na starosti.

Šéfka ERÚ její příchod vítá

Vesecká má mít na starost všechny právní otázky, které úřad řeší, například vedení sporů. Ve funkci vrchní žalobkyně působila v letech 2005 až 2010. Pak vykonávala soukromou advokátní praxi, kterou s novou funkcí musí přerušit.  

„Paní Vesecká je dlouholetá profesionálka v oblasti práva, jako nejvyšší státní zástupkyně i jako advokátka přišla do styku s komplikovanými případy v oblasti správního i trestního práva, a to jak z hlediska hmotného, tak procesního. Její příchod na úřad velmi vítám a těším se, že pod jejím vedením se podaří zvládnout nápor komplikovaných sporů, které musí úřad zejména kvůli zátěži z minulosti řešit,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková a ERÚ o tom informoval v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…