Středula předpokládá, že kdyby se mělo vystoupit z EU, vyjdete do ulic a svrhnete vládu

25.10.2017 7:24

Josef Středula. Šéf odborářů, ale také možný zachránce sociální demokracie. Alespoň tak o něm píše dnešní vydání MF Dnes, které s ním přineslo rozhovor.

Středula předpokládá, že kdyby se mělo vystoupit z EU, vyjdete do ulic a svrhnete vládu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula, o němž se spekuluje, že by mohl být po volebním debaklu novým lídrem strany, však pro MF Dnes uvádí, že za ním ještě nikdo z ČSSD nepřišel. Na otázku, zda přemýšlí nad tím, že by šel do politiky, pak uvedl: „Proč bych měl z áčka jít do béčka? Co když je důležité, aby odbory zůstaly silné a politické strany se přibližovaly jejich síle svou vlastní cestou? Tato zvláštní situace může znamenat výrazné posílení levicové části politického spektra. Než mít slabé odbory a slabé politické strany, je lepší mít silné odbory a na síle narůstající politické strany. Snad to strany zvládnou,“ zmínil Středula. 

On sám se domnívá, že je pro odbory cennější jako nečlen politické strany, což by v případě, že by se měl stát předsedou strany, nešlo. Na příští sjezd ČSSD by tak chtěl jet s návrhem na předsedu ČMKOS, nikoliv na předsedu ČSSD. 

Středula se v rozhovoru vyjádřil také k možnostem vlády, kdy doufá, že politici zmoudří a nebude zde dlouhé bezvládí. „Kdyby všichni chtěli prosadit svoje programy, tak je to absolutně nekompatibilní a jdeme k předčasným volbám. Tato míra nestability může znervóznět už i hospodářské subjekty. Nejsme zemí, která by delší dobu mohla fungovat bez Sněmovny schopné schvalovat klíčové zákony, třeba ten o státním rozpočtu,“ dodal. 

Levice svými volebními výsledky dostala pak podle Středuly šanci na restart. „Je zcela na místě, aby levice šla do konstruktivní opozice. I díky voličům, kteří je nyní nevolili, jim může taková práce umožnit nabrat obrovskou sílu. Nikde není napsané, že volby budou až za čtyři roky, nebo se odehrají dříve. Dám příklad. Lidé mohou říct třeba to, že nedali mandát k vystoupení z EU či NATO. Vzepřou se, nepokoje povedou k pádu vlády,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…