Stropnický se vrátil z Afghánistánu a tvrdí: Naši vojáci jsou smutní, ale odhodlaní

18.07.2014 15:56

Ministr obrany Martin Stropnický se v pátek vrátil z návštěvy české jednotky, která působí na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu. Potvrdil, že naši vojáci zůstanou na místě a budou plnit svoje úkoly i přes nedávné úmrtí pěti kolegů. Vládne mezi nimi smutek, ale i odhodlání. Zpátky do Čech se ministr vrátil s ohořelou vlajkou a děkovným dopisem pro prezidenta Zemana. Na tiskové konferenci zapochyboval, že se někdy stoprocentně vyšetří pád malajsijského letadla, které se zřítilo ve čtvrtek nad východní Ukrajinou.

Stropnický se vrátil z Afghánistánu a tvrdí: Naši vojáci jsou smutní, ale odhodlaní
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Nálada nemůže být nepoznamenaná tragédií, která se tam stala. Zároveň jsem stál proti 150 lidem, z kterých sálal smutek i velké odhodlání,“ popsal ministr atmosféru, která vládne mezi českými vojáky v Afghánistánu.

Stropnický se podle vlastních slov snažil vojákům poděkovat, vyjádřit jim podporu. Navíc prý tlumočil povzbuzení od české vlády. Z návštěvy si odnáší osobní poučení a pocit, že jeho přítomnost v Afghánistánu nebyla zbytečná.  

„V Kábulu na velitelství ISAFu jsem mluvil s generálem Jacobsonem a ten si naše vojáky pochvaloval. Bylo to opravdové. Naši vojáci dělají ČR obrovské jméno,“ podělil se o další poznatky ze své cesty.

Za nejsilnější okamžik označil ministr obrany počítačovou simulaci atentátu, který byl na pět našich vojáků spáchán a který si vyžádal jejich smrt. „Když se na to koukáte a trochu zapojíte svoji představivost, uvědomíte si hrůznost aktu těch lidí,“ vysvětloval. 

Zpátky do vlasti se vrátil s dopisem pro prezidenta Miloše Zemana, ve kterém mu vojáci údajně děkují za podporu, kterou jim na dálku projevil. Přivezl si i ohořelou vlajku z jednoho ze čtyř obrněných transportérů, které byly u atentátu. „Když mi to kapitán Pazdera předával, asi 20 vteřin jsem mlčel, nevěděl jsem, co říct,“ popisoval své pocity.

Na tiskové konferenci se vyjádřil i k pádu malajsijského letadla, které se zřítilo ve čtvrtek při letu nad východní Ukrajinou. „Je to obrovská tragédie a mělo by být všechno vyšetřeno. Zároveň si ale dovolím trochu skepse: Obtížně se to někdy stoprocentně vyšetří. Zbyde jenom otázka: Je to nehoda, nebo válečný politický cynismus?“ uvedl s tím, že je dobře, že na palubě nebyl náš občan nebo občanka.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…