Sudetoněmecký landsmanšaft začíná v Mnichově jednat o změně svých stanov

28.02.2015 7:14

V Mnichově dnes začíná dvoudenní setkání členů Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), na němž landsmanšaft bude rozhodovat o změně svých stanov. Podle návrhu vedení SL by stanovy nově už neměly mluvit o snaze o vrácení zkonfiskovaného majetku, ale pouze o odmítání protiprávního vyvlastňování. Některé sudetoněmecké organizace proti předložené změně protestují.

Sudetoněmecký landsmanšaft začíná v Mnichově jednat o změně svých stanov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česko okrojené o Sudety. Stále si ho připomínají v Sudetoněmeckém domě

Vedení landsmanšaftu navrhlo, aby z ustanovení o účelu SL zmizely formulace žádající "obhajování práva na vrácení zkonfiskovaného majetku nebo na jeho rovnocennou náhradu či odškodnění" a "prosazování právního nároku na vlast, její znovuzískání a tím i realizaci práva na sebeurčení národní skupiny".

Tyto články by měla nahradit obecnější formulace, podle které účelem sdružení je "usilovat o spravedlivé národní a státní uspořádání, které celosvětově chrání lidská práva, právo na vlast a právo národů na sebeurčení a které odmítá vyhánění, genocidu, nezákonné vyvlastňování a diskriminaci". Stejná formulace je i součástí stanov Svazu vyhnanců (BdV), který zastřešuje všechny organizace německých vysídlenců.

Proti změně stanov protestují některé místní sudetoněmecké organizace, podle nichž vedení změnu dostatečně neprojednalo se členskou základnou. Část místních sdružení se navíc obává, že by změna stanov v konečném důsledku znamenala, že landsmanšaft přestane odmítat takzvané Benešovy dekrety, na jejichž základě byli po druhé světové válce sudetští Němci odsunuti z Československa.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …