Summit EU v Lucembursku asi přitvrdí vůči Rusku, padne-li mírový plán

23.06.2014 10:58

Nynější mírový plán prezidenta Petra Porošenka je příležitostí ukončit násilí na východě Ukrajiny, míní český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Před jednáním se svými kolegy ze zemí Evropské unie v Lucembursku novinářům řekl, že Unie by měla vyvinout tlak na všechny strany, aby se konflikt podařilo zklidnit ještě tento týden. Upozornil také, že už koncem týdne budou mít lídři zemí EU na summitu příležitost zhodnotit, zda uklidnění nastalo a případně přitvrdit v unijních sankcích vůči Moskvě.

Summit EU v Lucembursku asi přitvrdí vůči Rusku, padne-li mírový plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Právě summit by totiž mohl rozhodnout o spuštění nové fáze sankcí vůči Ruské federaci, tedy o opatřeních vůči vybraným oblastem ruského hospodářství.

Také podle britského ministra zahraničí Williama Haguea bude ruská odpověď na Porošenkův mírový plán základem pro rozhodování o dalších krocích Evropské unie.

„Prozatím moc pokroku nevidíme. Naším úkolem je maximálně se pokusit využít situace, která vzniká tím, že prezident Porošenko nabídl příměří," poznamenal Zaorálek. Na Ukrajině nedávno byl a podle něj je klíčové pomoci ukončit násilí, při kterém umírají civilní obyvatelé.

EU dnes možná zakáže dovoz zboží z Krymu

Unie zatím, hlavně kvůli jarní ruské anexi Krymu, zakázala vstup a zmrazila majetek šesti desítkám osob a několika firmám. Dnes by mohla zakázat dovoz zboží z poloostrova. Plošné sankce vůči Rusku unijní úřady v různých variantách pro případ potřeby chystají, lídři v minulosti hovořili o jejich spuštění při dalším zhoršení situace.

Také podle šéfky unijní diplomacie Catherine Ashton je podpora Porošenkova mírového plánu významná. „Klid a mír jsou zásadní pro budoucnost země," zdůraznila při příchodu na jednání. Unijní ministry dnes s detaily plánu seznámí nový ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin.

Zaorálek připomněl kroky EU vůči Rusku, například opět probíhající expertní jednání, která mají rozptýlit obavy Moskvy z dopadů ukrajinského podpisu asociační dohody. Zbývající část dohody by měla Ukrajina s EU podepsat tento pátek právě na unijním summitu.

„To všechno jsou kroky, které vybízejí hlavně ruskou stranu k tomu, aby přehodnotila tu situaci a pomohla uklidnit situaci na Ukrajině," podotkl český ministr. Stále tak podle něj platí, že pokud Rusko tuto cestu nezvolí, má Unie připravena opatření, aby svůj postup vůči Moskvě přitvrdila.

„Rusko by nemělo mít pochyby, prezident (Vladimir) Putin by neměl mít pochyby, že v EU jsme připraveni tato opatření přijmout," dodal Brit Hague.

Přestože Moskva Kyjev kritizuje, samotný Porošenkův mírový plán Putin opakovaně podpořil, také v telefonátech se západními lídry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…