Švejnar srovnal Holešovskou výzvu s hnutím „Okupujte Wall Street“

19.03.2012 18:05

Možný kandidát na příštího českého prezidenta, ekonom Jan Švejnar, srovnává Holešovskou výzvu s americkým hnutím „Okupujte Wall Street“. Stejně jako v Česku neměli z počátku organizátoři zcela jasnou představu, čeho chtějí dosáhnout, ale cítili velkou nespokojenost se stávající situací. Tu dnes cítí i Češi a vláda by to podle Švejnara měla vzít na vědomí.

Švejnar srovnal Holešovskou výzvu s hnutím „Okupujte Wall Street“
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

Ekonom Jan Švejnar se už jednou ucházel o post české hlavy státu  v roce 2008, ale prohrál s Václavem Klausem. Půjde znovu do boje o Hrad, tentokrát v přímé volbě, když ho k tomu znovu láká ČSSD? Nejen k tomu se Švejnar vyjádřil v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Zhodnotil také ekonomickou politiku vlády a šance protestních hnutí jako je Holešovská výzva.

Protesty mají svůj smysl

„Protest  má svou podstatu a může mít úspěch, pokud bude dobře koncipován.  Existuje velká nespokojenost, protože si lidé uvědomují, že se pro mnohé z nich situace zhoršuje a lidé nenabízí žádnou promyšlenou koncepci. To je žene do náruče Holešovské výzvy,“ prohlásil hned na úvod Švejnar.

Podle ekonoma lze nespokojence z Holešovské výzvy lze přirovnat k americkému hnutí „Okupujte Wall Street“ a to i v jejich jisté nekoncepčnosti. Výzvě by však mohla pomoci ČSSD, která se také vymezuje vůči vládě, ale na rozdíl od demonstrantů má politickou sílu i zkušenosti.

Místo vyššího DPH napravte čerpání dotací z EU

Švejnar např. vyjádřil nespokojenost nad postupem vlády v otázce zvyšování DPH. Tudy podle ekonoma cesta nevede. Vláda by se místo zvyšování DPH měla zaměřit např. na nápravu v oblasti čerpání evropských dotací. Dodal k tomu, že podle jeho názoru Bruselská stopka peněz pro Česko nesouvisí s tím, že premiér Petr Nečas (ODS) nepodepsal smlouvu o fiskální unii. Stejně tak vláda musí zvýšit investice do infrastruktury nebo do vzdělání, po té, co školství projde potřebnými reformami.

Stejně tak je třeba vypořádat se z korupcí, ale také upravit daňovou zátěž. Švejnar volá např. po zvýšení daně z nemovitosti. Daně nejsou spravedlivé vůči zaměstnancům, proto je potřebná úprava paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné. Stejně tak je na místě mírná daňová progrese, není důvod, proč bychom ji neměli mít.

Česko musí představit pozitivní vizi svého dalšího působení v EU

Pokud se Švejnar rozhodne kandidovat na prezidenta, klade si mezi jiným za cíl zlepšit obraz naší zemně v EU. Současný prezident postupuje přesně opačně a podle Švejnara to Česku škodí.

„Nemáme silnou vizi a strategii našich zájmů v Evropě a Evropy v celém světě. Proto jsme začasté vnímání jako problémoví lidé. Důležitou roli v tom hraje také český prezident euroskeptik. Budoucí prezident by měl mít jasnou vizi, jak by se Evropa měla vyvíjet a my s ní, protože ležíme v srdci Evropy,“ zdůraznil ekonom.

V závěru pořadu Švejnar zopakoval, že dosud není ke kandidatuře na Hrad pevně rozhodnut. Rozhodne se především podle toho, jakou podporu ucítí mezi občany. Pokud zjistí, že občané jeho vize podporují, a dají mu potřebných padesát tisíc podpisů, bude kandidovat a to jako nestraník. Mezi své vize, ale počítá i zlepšení postavené Česka v EU a poslední průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi EU příliš nedůvěřují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…