Svět je plný magorů, konstatoval na Frekvenci 1 bezpečnostní expert Šándor

05.04.2015 17:52

Bezpečnostní expert a někdejší šéf vojenské rozvědky generál Andor Šándor zavítal do nedělního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Hned v úvodu se vyjadřoval k návratu Hany a Antonie do Česka. Vysvětloval, co se v takovýchto případech děje. Stranou jeho pozornosti nezůstali ani Islámský stát a doktor Barták, který plánoval Šándorovo zavraždění.

Svět je plný magorů, konstatoval na Frekvenci 1 bezpečnostní expert Šándor
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

Pokud jde o případ dvou mladých žen unesených v Pákistánu před dvěma lety, generál v záloze to vidí následovně. „Věřil jsem v dobrý konec, ale upozorňoval jsem, že k němu dojít nemusí. Přitom je nemuseli zabít únosci, ale mohly podlehnout třeba nějaké nemoci,“ upozorňoval Šándor. Dívky podle jeho názoru nakonec vrátil někdo jiný než ten, kdo je na počátku unesl. Dějí se prý obchody i mezi jednotlivými zločineckými skupinami. Teoreticky tu mohlo sehrát roli určité peněžní plnění. I když vlády tvrdí, že výkupné neplatí, většina zemí podle generála v záloze výkupné platí. „Nelze vyloučit ani akt humanitárního milosrdenství a tak podobně,“ pokračoval host.  

Islámský stát není hrozbou pro Česko, zatím

Vyjednavačem bývá člověk, který požívá důvěry obou stran, může to být místní kmenový vůdce, který má autoritu v dané oblasti. Celý proces až k návratu dívek musel zabrat dlouhý čas. „V Pákistánu to muselo zafungovat tak, že určitě pomohli tím, že přitlačili na pákistánskou tajnou službu, která je poměrně mocná,“ zaznělo ze Šándorových úst.  

Muselo se také prověřit, jestli dívky dobrovolně nekonvertovali k islámu. Během vysílání se věnoval i Islámskému státu. Podle analytika jde o stále nebezpečnější uskupení, a to jak v ideologické, tak faktické rovině, když tam odcházejí bojovat občané z Evropy. „Česká republika zatím není v centru jejich pozornosti, ale věci se bohužel vyvíjejí,“ upozorňoval.

V závěru se vyjadřoval také ke kauze doktora Jaroslava Bartáka, který údajně z vězení plánoval jeho vraždu. „Z důkazů, které jsem já viděl, to vypadalo velmi přesvědčivě,“ konstatoval Šándor vážným hlasem. „Přiznám se, že se mi kolena neklepala, ale beru to vážně, protože svět je plný magorů. ... Já bych nerad, aby tento čin někoho inspiroval,“ pokračoval v tématu.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…