Svět zírá na Británii: Krásná budoucí královna, prezident Číny a spokojený premiér. O Tibetu prý nepadlo ani slovo

21.10.2015 17:28

Velká Británie v současnosti žije návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga, který přiletěl včera v doprovodu své manželky, bývalé folkové zpěvačky Peng Liyuanové. Cílem jejich návštěvy je prohloubit obchodní vztahy mezi oběma zeměmi a Velká Británie to nebere na lehkou váhu. Čínského prezidenta totiž uvítaly červené koberce, salvy z děl a ohromná luxusní večeře pro 170 osob. Informuje Daily Mail.

Svět zírá na Británii: Krásná budoucí královna, prezident Číny a spokojený premiér. O Tibetu prý nepadlo ani slovo
Foto: repro
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl se svou chotí Peng Liyuanovou na čtyřdenní návštěvu Velké Británie. Po honosném přivítání, během kterého vlály v Londýně čínské vlajky a střílelo se z děl, jej společně s britskou královnou odvezl do Buckinghamského paláce luxusní kočár Diamond Jubilee, kde jej čekala přepychová večeře o několika chodech.

Večeře se účastnilo celkem 170 lidí včetně vévodkyně z Cambridge Kate, jež přišla na svou první oficiální státnickou večeři v šarlatových šatech a s diadémem známým jako „Lotosový květ“, který kdysi patřil královně.

Na večeři byl přítomen i šéf britské opozice Jeremy Corbyn, pro kterého také šlo o první oficiální státnickou večeři v Buckinghamském paláci. Podávalo se luxusní menu o čtyřech chodech a k němu vína v hodnotě přinejmenším tisíce liber za láhev a sama královna dohlédla na to, aby vše bylo perfektní.

U hlavního stolu pak seděli královna, čínský prezident s chotí, premiér Cameron, princ William s manželkou Kate, kancléř George Osborne, a další britští státníci spolu s několika zástupci čínské delegace. O hudební program se postarala vévodkyně z Wessexu, jejíž smyčcový orchestr hrál jak čínské folkové písně, tak i Beatles.

Podrobný popis návštěvy s fotkami a videy zde

Podle premiéra Davida Camerona by měla návštěva čínského prezidenta dopomoci Británii k obchodním dohodám v celkové ceně 30 miliard liber, a zároveň tak vytvořit téměř 4 000 nových pracovních míst.

Čínský prezident by se měl v průběhu své návštěvy podívat do Imperial College London a setkat se s britským premiérem Cameronem, aby spolu projednali obchodní záležitosti. Má v plánu navštívit také britsko-čínský obchodní summit a telekomunikační firmu Huawei Technologies.

Následně by se měl podívat do firmy pro satelitní komunikaci Inmarsat a později na konferenci Confucius institute o vzdělávání. Ve čtvrtek společně s princem Andrewem, vévodou z Yorku, by měli na prezidentovu žádost poobědvat klasický britský pokrm fish and chips. Na závěr své návštěvy by se měl prezident Si podívat ještě do National Graphene Institute na univerzitě v Manchestru a také na fotbalové zařízení Manchester City.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…