TV chtěla divákům představit životy obyčejných muslimů. Jenže úplně obyčejní nebyli a je z toho skandál

28.11.2016 11:21

Britskou BBC už natolik ovládla politická korektnost, že už dává prostor ve svém vysílání radikálním islamistům. V pořadu Muslims Like Us by se tak měl objevit i muslim z blízkého okruhu radikálního imáma Anjema Choudaryho. Bezpečnostní experti jsou zděšeni, ale BBC si trvá na svém.

TV chtěla divákům představit životy obyčejných muslimů. Jenže úplně obyčejní nebyli a je z toho skandál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Pořad je přezdívaný jako „Big Brother pro muslimy“ a mělo by se v něm objevit deset muslimů, kteří zastávají hraniční pohledy na svět kolem sebe. Hlavní hvězdou unikátní reality show by měl být pětatřicetiletý bývalý boxer Anthony Small alias Abdul Haqq, který v minulosti vyjadřoval veřejně podporu Islámskému státu. V loňském roce ostatně také stanul před soudem, který jej však nakonec veškerých obvinění z napojení na ISIS zbavil.

Haqqa a spol. budou sledovat kamery BBC přímo v jeho domě. Jak píše britský deník Daily Mail, diváci tak budou moci sledovat život britských muslimů prakticky od rána do večera. Kontroverzní televizní série vzbudila rozruch mezi britskou veřejností i bezpečnostními experty. Samotný Haqq totiž udržuje přátelské vztahy se známým radikálním imámem Anjemem Choudarym, který byl letos v červnu po mnoha neúspěšných pokusech obviněn z podpory terorismu.

Celý text v angličtině je ZDE.

Dvoudílná série Muslims Like Us by měla být vysílána v hlavním vysílacím čase na BBC 2 a oslovení bezpečnostní experti označují shodně výběr účastníků reality show veřejnoprávní stanicí za „bezohledný a nebezpečný“. BBC se nicméně hájí tím, že v názorovém průřezu deseti vybraných muslimů by měl dostat prostor právě i někdo, jako je někdejší usvědčený podvodník a konvertita k islámu Haqq.

Životní příběh Haqqa se přitom vyvíjel správným směrem a nadějný boxer v roce 2009 zvítězil na mistrovství Commonwealthu v lehké střední váze. Ve čtyřiadvaceti letech však konvertoval k islámu, vzdal se sportovní kariéry a rozhodl se pro kariéru „profesionálního muslimského aktivisty“. Účastnil se demonstrací proti válce v Afghánistánu a dostal se do kontaktu se zmiňovaným Choudarym. Pod vlivem jeho kázání se zradikalizoval a mnohokrát vyjádřil svoji podporu ISIS.

Na jednom z publikovaných videí dokonce ospravedlňoval stětí hlavy amerického novináře Jamese Foleyho. Zatím se mu však přes jeho podporu radikálního islámu daří unikat před spravedlností. Stejně jako jeho vzor Choudaryho také Haqqa doposud všechny soudy zbavily veškerých obvinění. To z něj však podle profesora z Centra bezpečnostních a zpravodajských studií Anthonyho Gleese nijak nesnímá vinu. „BBC dělá chybu. Haqq veřejně podporuje záměry islamistů a schvaloval teroristické útoky v Londýně.“

„Haqq není někdo, komu by se měla dostávat publicita na obrazovkách televize, kterou financují daňoví poplatníci. Vzhledem k teroristickým hrozbám bychom měli být velmi opatrní v tom, aby se v médiích objevovali radikální muslimové,“ míní Adam Deen z think-tanku Quilliam Foundation, který se věnuje boji proti islámskému extremismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…