Tajná služba se zaměří na cizince. Čím dál víc jich žádá o občanství

23.08.2014 21:33

Od nového roku výrazně narostl počet cizinců žádajících o české občanství. Podle informací serveru iDnes.cz je to především proto, že se změnily zákonné podmínky. Cizinci sice musí nově skládat znalostní test, ale na straně druhé si vedle českého občanství mohou ponechat i občanství původní. Za zmínku také stojí, že v otázce udělení občanství má v rukou nemalou moc Ministerstvo vnitra.

Tajná služba se zaměří na cizince. Čím dál víc jich žádá o občanství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Cizinci žádající o české občanství musí nově skládat zkoušky z českého jazyka a také z historie a zeměpisu. V prvním pololetí test z reálií psalo téměř tisíc lidí a neuspělo jich jen deset. Pokud cizinci neuspějí v jazykové části testu či jinde, mohou se přihlásit znovu, a to tolikrát, než se jim podaří test složit.

„Novinkou je, že pokud některou žádost zamítnou zpravodajské služby či policie, dotyčný cizinec rozhodnutí ministerstva nemůže nechat přezkoumat soudem. A v odůvodnění se nedozví k negativnímu stanovisku žádné podrobnosti, pouze strohé konstatování, že k zamítnutí žádosti došlo z důvodu ohrožení bezpečnosti státu. Podle ministerstva ale zatím žádný takový případ nenastal,“ píše server.

Za prvních sedm měsíců letošního roku požádalo o občanství na 4380 cizinců. V loňském roce to za stejné období bylo jen 1266. Zákon se dotýká i českých občanů. Pokud zažádají o občanství v jiném státě, mohou si zároveň ponechat i to české.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…