Tajné nahrávky z orgánu vnitra: Den po zveřejnění jsou zde politické ohlasy

22.07.2015 9:51

Kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů je hodně živo. Objevily se totiž informace, že ministr Chovanec zasahoval do personálních otázek v inspekci, což je problém. Za zmínku ovšem stojí i to, že informace pochází z tajných nahrávek a je otázka, kdo GIBS odposlouchával. Padlo přitom i jméno Andreje Babiše (ANO). Zprávu přináší Lidové noviny.

Tajné nahrávky z orgánu vnitra: Den po zveřejnění jsou zde politické ohlasy
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

„Pozastavuji se nad tím, že jde znovu o odposlechy, které rok po událostech unikají na veřejnost. Vzniká otázka, jestli se to teď celé nevyužívá jako vnitřní koaliční boj mezi Andrejem Babišem, kterému váš list ostatně patří, a mezi ministrem vnitra. Celé je to podivné. Je proto komplikované vyvozovat z toho závěry o fungování generální inspekce,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Kontrola GIBS

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se pozastavoval nad tím, jak vlastně mohla nahrávka vzniknout. Vzhledem k tomu, že na něm hovoří šéf GIBS Ivan Bílek se svým tehdejším náměstkem Dušanem Brunclíkem, jde buď o kamufláž, nebo nelegální odposlech a kvůli tomu je třeba především podávat trestní oznámení. Povaha nahrávek zarazila i vicepremiéra Pavla Bělobrádka, který se k tomu v tuto chvíli nechce vyjadřovat. Jeho názor zazní, až se tím bude zabývat vláda či Bezpečnostní rada státu.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček je mnohem razantnější. „Klidně bych věřil tomu, že si to Bílek vymýšlí. Když to řeknu nezaobaleně, Bílek je z mého pohledu intrikář. Určitě by se tím měla zabývat kontrolní komise ke GIBS. Těch problémů, kterých tam za Bílka vzniklo, je už tolik, že by se tím opravdu měl začít někdo zabývat.“

Poslankyně Jana Lorencová k tomu dodává, že komise je pod příliš slabou kontrolou. Klade prý k činnosti komise řadu dotazů, ale dostává jen vágní odpovědi. Upozorňovala na to i premiéra, naposledy před dvěma týdny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…