Tak takto tedy vypadá slavná obchodní dohoda s USA. Není to nic hezkého, varují někteří

04.05.2016 16:53

„Ministerstvo průmyslu a obchodu 25. dubna 2016 na svých stránkách zveřejnilo národní dopadovou studii Transatlantické dohody o obchodu a investicích mezi EU a USA (TTIP) na Českou republiku. Přestože se ministerstvo v čele s ministrem Mládkem z ČSSD ze všech sil snaží TTIP ukázat v co nejlepším světle, se zdrojovými daty studie se mu to příliš nedaří,“ míní zástupci České pirátské strany.

Tak takto tedy vypadá slavná obchodní dohoda s USA. Není to nic hezkého, varují někteří
Foto: vttip.cz
Popisek: TTIP

Ministerstvo ve své tiskové zprávě ke zveřejnění studie uvádí následující tvrzení:  „Nejoptimističtější scénář studie počítá s kompletní eliminací cel a 20% snížením nákladů díky odstranění netarifních překážek, předpovídá dlouhodobé navýšení HDP o téměř 1 %, zvýšení blahobytu domácností v ČR o 900 mil. USD a nárůst reálné mzdy pro zaměstnance o cca 1 %.“

„Ministerstvo však zcela opomnělo do svého prohlášení promítnout stanoviska vlastní expertní skupiny, na jejichž schůzích byl samotnými autory dopadové studie z AMO (Asociace pro mezinárodní otázky) přínos TTIP pro ČR prezentován jako takzvaná „pozitivní nula“. Lze tedy konstatovat, že ministerstvo se pokouší veřejnost pokud možno okouzlit odstraněním celních poplatků a jakýmsi domnělým navýšením hrubého domácího produktu, jehož potenciální navýšení je ale i v nejoptimističtější variantě uvedené ve studii na úrovni statistické chyby,“ píši na své internetové stránce Piráti.

Pirátům podle vlastních slov případné odstranění cel nevadí, „nicméně studie poukazuje na mnohá rizika, před kterými se snažíme veřejnost varovat a která jsou spjata právě s odstraňováním netarifních bariér i se samotným geopolitickým kontextem dohody“, píší.

V článku poté autoři odkazují na citace ze dvou kapitol studie: Informační a komunikační technologie a Geopolitické souvislosti.

„Ochrana soukromí a dat na internetu však vychází v EU i ve Spojených státech z odlišných legislativních a kulturních základů. Ve Spojených státech na rozdíl od EU neexistuje právní úprava, která by plošně upravovala ochranu dat, a lze pracovat jen se zárukami v dílčích sektorech. Navíc v EU a členských státech je právo na soukromí jedním ze základních lidských práv. “

(strana 210)

„O nerespektování ochrany soukromí USA svět již v historii opakovaně přesvědčily (kupříkladu kauzou rozsáhlého sledování NSA). Není proto žádným překvapením, že je ve studii zdůrazněno, že ochrana soukromí je v EU na daleko vyšší úrovni než v USA, které ochranu soukromí považují jen za další překážku obchodu,“ komentují autoři výňatek ze studie.

„Samotné prohloubení vzájemné obchodní a investiční provázanosti mezi EU a USA by pak jistě zvýšilo náklady obou aktérů na případné znovuzavedení protekcionismu vůči druhé straně. S prohloubením vzájemných ekonomických vztahů by vzrostla i míra zainteresovanosti soukromých subjektů na udržení otevřeného přístupu na druhý trh a tyto subjekty by proti takovémuto kroku dokázaly ve větší míře vyvinout politických tlak.“

(strana 225)

„Z tohoto úryvku je patrné to, před čím Piráti v souvislosti s TTIP varují nejvíce - posílení vlivu mezinárodních korporací. Piráti jsou naopak toho názoru, že soukromé subjekty by neměly kvůli profitu ovlivňovat regulační politiky jednotlivých států, což je jeden z nejzásadnějších bodů pirátské kritiky,“ míní piráti.

 

Celý článek zde

 

Zástupci České pirátské strany nejsou zdaleka jedinými odpůrci transatlantické dohody; francouzský prezident François Hollande včera prohlásil, že je „v její aktuální podobě“ připraven podpis smlouvy zamítnout, protože prý většina Francouzů vystupuje proti neregulovanému volnému ochodu.

Vyjádření francouzského prezidenta přišlo poté, co ministr reprezentující Francii při vyjednáváních Matthias Fekl obvinil Washington z toho, že vyjednávání blokuje. Řekl, že „Evropa již nabídla mnohé, ale na oplátku obdržela velmi málo“. Také dodal, že „bez souhlasu Francie nemůže být smlouva uzavřena, natož pak proti Francii“, napsal britský Guardian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…