Takhle naštvaného ministra noviny dlouho neviděly: Soudruh, naplivat, zaříznout, zuří válka v ČSSD

05.04.2017 8:15

Pražská ČSSD je v krizi. Poté, co se urazil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a odmítl stranu vést do voleb, ČSSD neví, kdo jiný bude jejím lídrem. Píše o tom MF Dnes i Právo.

Takhle naštvaného ministra noviny dlouho neviděly: Soudruh, naplivat, zaříznout, zuří válka v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

„Naštval jsem se, že neprošla kandidátka, jak byla dlouhodobě domlouvaná,“ zdůvodnil svůj odchod z postu lídra Ludvík. Nelíbilo se mu totiž, s jakými spolustraníky má do voleb jít. Jeho přáním bylo především obsazení druhé pozice kandidátky, kde chtěl vidět svou dlouholetou spojenkyni, exmístopředsedkyni strany Lenku Tesku Arnoštovou. Ta na posledním sjezdu na místopředsednický post nekandidovala.

„Vysloveně jsem na ní klečel, aby teď na sjezdu nekandidovala na místopředsedkyni ČSSD a pustila ten post Petru Dolínkovi. Že bude dvojka do Sněmovny. Já jí to garantoval. A oni ji pak takhle zařízli. To bych si musel plivnout, kdybych na takové kandidátce zůstal,“ rozčílil se Ludvík. Na posledním zasedání krajského výboru totiž jeho návrh nebyl schválen, místo toho byl přijat návrh spolustraníka Jana Marhoula, kdy by dvojkou byl současný náměstek ministerstva zahraničí Lukáš Kaucký a Arnoštová propadla na páté místo.

Anketa

Chcete, aby se v ČR usídlila Sorosova Central European University?

3%
97%
hlasovalo: 13400 lidí

Podle Ludvíka je tato pozice tutově nevolitelná. „Jasné zaříznutí. Ještě mi pak řekli, že by tedy ona mohla, ale já v tom případě ne. Takhle to soudruh Dolínek postavil,“ dodal. Jak pak uvedl pro MF Dnes, návratu do pozice jedničky kandidátky se nebrání, ale musela by se vrátit kandidátka do původní podoby. Volební manažer Jan Birke by byl rád, aby se tak stalo. „Teď je potřeba hlavně zchladit hlavy,“ řekl.

Do celé situace se chce vložit i předseda strany Bohuslav Sobotka. „V příštích dnech chci mluvit se zástupci pražské organizace a věřím, že najdeme dobré a sjednocující řešení,“ uvedl pro Právo.

Lídra budou vybírat členové pražské ČSSD až v červnu. Po ministrově rezignaci by jím mohl být buď výše zmiňovaný Kaucký, nebo pražský náměstek Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…