Takhle s Ruskem jednat nemůžeme. Vůbec jsme to nepochopili. Elitní diplomat USA sepsal text, který naštve mnohé

14.02.2017 11:20

„Evropa, jejíž součástí není Rusko, nemůže být sjednocená, svobodná a žít v míru,“ míní bývalý americký velvyslanec v Československu a Sovětském svazu Jack Matlock.

Takhle s Ruskem jednat nemůžeme. Vůbec jsme to nepochopili. Elitní diplomat USA sepsal text, který naštve mnohé
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: EU armáda

„Ptáte se mě, jestli je Severoatlantická organizace zastaralá? Samozřejmě, že ano,“ sdělil německé stanici Deutsche Welle americký diplomat a poslední velvyslanec v Sovětském svazu Jack Matlock, který na konci 80. let minulého století výrazně přispěl ke snížení napětí mezi Západem a Sovětským svazem.

„Tato organizace byla vytvořena s úmyslem zabránit tomu, aby komunistický Sovětský svaz ohrozil země západní Evropy. Dnešní Rusko není schopné ohrozit zbytek Evropy, a již vůbec ne mu dominovat,“ dodal.

Na rozdíl od prezidenta Spojených států Donalda Trumpa se bývalý americký diplomat a pozdější profesor mezinárodních vztahů domnívá, že zvýšení výdajů na zbrojení by k ničemu dobrému nevedlo.

„Domnívat se, že naše problémy mohou být vyřešeny vojenskými manévry, je velmi nebezpečnou iluzí. Současná vojenská aktivita ze strany NATO i Ruska mi připomíná geopolitické hry, které spolu hrály světové mocnosti v roce 1914. Jsou naši vůdci skutečně neschopni jakkoli se poučit z historie?“

Severoatlantická aliance byla založena v roce 1949 s jedním prostým účelem: „udržet Rusy venku, Američany uvnitř a Němce dole“, jak poznamenal první generální tajemník vojenské aliance Hastings Ismay.

Nyní již Sovětský svaz dávno neexistuje, Američané se od Evropy snaží distancovat a Německo ekonomicky roste, což ze středoevropské země učinilo jasného lídra Evropské unie, alespoň tedy v otázkách týkajících se ekonomiky.

Německo je ovšem zdráhavé – vzhledem ke své tragické historii – určovat směr v otázkách týkajících se obrany, prozradil německému deníku Deutsche Welle bývalý velvyslanec Německa v NATO Joachim Bitterlich.

Podle německého diplomata bude ovšem Evropa nucena společně s NATO nést břímě vlastní obrany.

„Trump prohlásil, že NATO je zastaralé. My můžeme diskutovat o tom, co to slovo vůbec znamená. Já bych ale souhlasil s tím, že potřebuje určité reformy,“ uvedl Bitterlich.

Spojené státy vedené Donaldem Trumpem budou prý na evropské státy vyvíjet tlak, aby posílily vlastní armády a mohly tak intervenovat za hranicemi EU. Ze střednědobé perspektivy by toto mělo znamenat vytvoření „evropského pilíře“ v rámci NATO. Německo by podle Bitterlicha bylo nejraději, kdyby se vedoucí role v tomto projektu ujala Francie.

Čas na změnu

Jak Bitterlich, tak i Matlock v Rusku velkou hrozbu nespatřují.

„Rusko se nechystá zaútočit na sousední členské státy NATO a Spojené státy by za žádných okolností neměly jít do války s Ruskem. To je naprosto šílená představa,“ zdůrazňuje Matlock.

„Co se Ukrajiny týče, jednání Moskvy je podle mého v rozporu se skutečnými zájmy samotného Ruska. Na druhou stranu je též třeba podotknout, že kdyby se Západ nebo Spojené státy neangažovaly na Ukrajině v době protestů na Majdanu, k anexi Krymu a následné podpoře separatistů na východě Ukrajiny by ze strany Ruska se vší pravděpodobností nikdy nedošlo,“ sdělil DW bývalý americký diplomat.

Matlock dále uvedl, že výstavba vojenských základen na východní hranici Aliance „odporuje duchu“ Zakládajícího aktu mezi NATO a Ruskem, který slibuje, že Spojené státy nerozmístí svá vojska ve východní Evropě.

„Z pohledu Putina jsou pobaltské státy dávno pryč, je to minulost. Nemá o ně zájem, to stejně platí pro Polsko,“ tvrdí Bitterlich. „Co Putina skutečně zajímá, je Ukrajina a Kavkaz, tam jsou jeho hlavní zájmy, a to je pro něj červená linie, což si Spojené státy a jejich evropští spojenci vůbec neuvědomují,“ dodává Bitterlich.

„Domnívám se, že jak Američané, tak i Evropané udělali od počátku 21. století ve vztahu k Rusku jednoduše příliš mnoho chyb; špatně Rusko přečetli, zbytečně ho zatlačili do kouta, nevnímali všechna ta varování o expanzi NATO na východ, o Gruzii a Ukrajině.“

Podle bývalého německého diplomata nastal čas, aby NATO začalo budovat nový vztah s Ruskem. „Američané pod Trumpovým vedením se o to určitě pokusí a myslím, že Evropané by je měli následovat.“

„Jestliže se Evropané, včetně Rusů, rozhodnou zopakovat své tragické chyby a začnou mezi sebou znovu bojovat, Spojené státy jim nebudou schopny pomoci. Nemyslím si ovšem, že k tomu dojde,“ míní Matlock.

„Ještě bych k tomu přidal, že Evropa, jejíž součástí není Rusko, nemůže být sjednocená, svobodná a žít v míru.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…