Takhle se kují pikle. Utajená schůzka lídrů ČSSD a KSČM

23.10.2013 7:00

Jen tři dny před sněmovními volbami se sešli představitelé dvou levicových stran - sociální demokracie a KSČM. Na skrytém jednání v jedné z pražských restaurací měli utajenou schůzku šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a první místopředseda strany Michal Hašek s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a místopředsedkyní Miloslavou Vostrou.

Takhle se kují pikle. Utajená schůzka lídrů ČSSD a KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaorálek, Tejc a Sobotka

Na místo, kde se nachází luxusní pražská restaurace, podle svědectví deníku Právo dorazil každý ze stranických lídrů sám a každý prý přišel jinudy. Jako první přijel Hašek a do restaurace vešel zadním vchodem, stejně jako o půl hodiny později i Sobotka. Zástupci KSČM dorazili spodu a prošli hlavním vchodem.

Projednávali restituce

Podle Práva se nabízí, že předmětem schůzky mohlo být vyjednávání o případné podpoře jednobarevné vlády ČSSD ze strany komunistů. Oba straničtí šéfové ale prý po schůzce svorně tvrdili, že na toto téma nedošla řeč. Údajně se bavili o tom, jak korigovat církevní restituce.

"ČSSD v úterý na tiskové konferenci navrhla, aby bylo vyhlášeno jednoroční moratorium na vydávání církevního majetku. Se zástupci KSČM jsme se bavili o tom, jaký by byl jejich postup v případné nové Poslanecké sněmovně, kde by se taková věc měla schvalovat. Jejich stanovisko je kladné," řekl Právu Sobotka poté, co opustil restauraci.

Sobotkovu verzi podpořil i Filip. "Bavili jsme se o dalším postupu ohledně církevních restitucí. Neshodli jsme se na tom, že my chceme referendum, kdežto oni ne. Oni navrhují jednoroční zmrazení vydávání, což se mi jeví jako pozitivní návrh. Podpořili bychom to, pokud by ČSSD podpořila náš zákon o referendu," řekl deníku šéf komunistů.

Menšinová vláda ČSSD

Jednání o podobě nové vlády označili oba z mužů za předčasné. "Takové úvahy nastanou až po volbách," uvedl Filip.

Jak ale deník připomíná, je to téma, o kterém už lídři obou stran mluvili. Sobotka nepopírá, že by si vládu s podporou komunistů uměl představit. "Nebráníme se myšlence, že by naše jednobarevná vláda získala podporu KSČM," prohlásil nedávno pro Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…