Takto fungují tajné služby. Zasvěcený Oskar Krejčí na příkladu Sýrie názorně ukazuje, jak se daří těm americkým

11.10.2015 9:52

Politolog Oskar Krejčí se zamyslel nad rolí tajných služeb v Sýrii, kde dnes zasahuje Rusko. Západní tajné služby jsou prý ideologicky ovlivněny a jejich informace jsou vykládány tak, jak se to vedoucím činitelům zrovna hodí. To ale neznamená, že by tajné služby neslavily úspěchy. Jeden z nich se odráží v nerozborné jednotě Západu, která je dnes mnohem výraznější než v dobách irácké operace na počátku tisíciletí.

Takto fungují tajné služby. Zasvěcený Oskar Krejčí na příkladu Sýrie názorně ukazuje, jak se daří těm americkým
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Profesor Oskar Krejčí

„Jakmile někdo rozhodl, že ruské akce v Sýrii se Washingtonu nehodí do krámu, stává se informace v západních sdělovacích prostředcích ‚cinknutá‘. Jako k takové je k ní třeba přistupovat. A trvat na požadavku, že se Západ a Rusko mají v boji proti teroristům spojit. ... Smutné je, že ti, kdo by si měli přát společné vítězství v boji proti džihádistům, si především přejí ruský neúspěch,“ konstatoval Krejčí v rozhovoru pro První zprávy.cz.

Z tohoto hlediska se činnost tajných služeb Spojených států jeví jako nešťastná, ale to neznamená, že by byly neúspěšné. Ačkoli z principu platí, že práce, úspěchy či neúspěchy tajných služeb musí zůstat obyčejnému člověku utajeny, dva úspěchy jsou očividné. Zaprvé je třeba uznat, že se tajným službám daří zabraňovat teroristickým útoků na území USA. Ty prakticky nevidíme, přestože islámští radikálové považují Spojené státy za největší zlo světa, takže nelze předpokládat, že se o útoky nepokouší. Druhý úspěch je také zřejmý. Zatímco v čase invaze USA do Iráku se z Evropy ozvaly kritické hlasy, později jsme nic podobného z nejvyšších pater politiky neslyšeli, a to je také třeba připsat tajným službám jako úspěch.

CELÝ TEXT ZDE

Naproti tomu naprosto osudové selhání předvedly americké tajné služby v Sýrii, kde podporou údajně umírněných rebelů proti Bašáru Asadovi v zásadě podpořily Islámský stát. Tajným službám prý nesvědčila ani reorganizace v 70. letech minulého století, z nichž se prý americké tajné služby dodnes plně nevzpamatovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …