Taky neuspěl, znělo v ČT o Kellnerovi. Tohle neřekli, doplnil Erik Best

30.03.2021 9:53

Česká televize věnovala nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi velký prostor. V den, kdy do českých médií pronikla zpráva, že Kellner zemřel v USA při letecké nehodě, obrátila veřejnoprávní televize pozornost diváků k jeho životu i k jeho podnikání. Podle publicisty Erika Besta však na jednu věc přece jen zapomněla. Týká se generálního ředitele ČT Petra Dvořáka.

Taky neuspěl, znělo v ČT o Kellnerovi. Tohle neřekli, doplnil Erik Best
Foto: Reprofoto výroční zpráva PPF
Popisek: Miliardář Petr Kellner (1964-2021)

Veřejnoprávní televize připomněla, že Petr Kellner ovládal internetový obchod Mall.cz, firmu O2, televizi Nova, Home Credit a řadu dalších podniků a firem. Politici připomínali také Kellnerovu charitativní činnost nebo pomoc Petra Kellnera v nákupu ochranných pomůcek pro zdravotníky v počátcích pandemie. To připomněl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Šéfredaktor Hospodářských novin Jaroslav Mašek v Událostech, komentářích České televize prohlásil, že budoucnost investiční skupiny PPF je nejistá. V krátkodobém a střednědobém výhledu je asi řada věcí vyřešena, ale z dlouhodobého hlediska Mašek očekává nejistotu, co bude dál.

„Ve výhledu jednoho až dvou let bude zásadní rozhodnutí Petra Kellnera o tom, jak dál bude směřovat ta skupina PPF,“ poznamenal Mašek.

Publicista Miroslav Motejlek do kamer poznamenal, že skupinu PPF koronakrize významně zasáhla, je uprostřed velkých transakcí a bez svého vlastníka nemá tyto procesy kdo završit. Týká se to např. banky Moneta. „Pokud nemáte cílového vlastníka, tak ČNB nemůže ten proces schválit,“ upozornil publicista.

„My nevíme, co nám řekne jeho závěť nebo odkaz, jak by se skupina měla vyvíjet, kdo by ji měl řídit a kdo by ji měl zdědit. To je naprosto zásadní. Takže klíčovými osobami v dnešní době jsou jeho právníci,“ poznamenal Motejlek.

Je sice pravda, že aktivit v PPF se ujal spolupracovník Petra Kellnera Ladislav Bartoníček, ale podle Motejlka to zdaleka není konec celého procesu.

„Pan Bartoníček vstřebával nějakých 30 let Petra Kellnera, ale myslím si, že jako náhrada finální to není reálné, protože prostě pan Bartoníček není takový vizionář jako Petr Kellner. Rozhodne o tom rodina, samozřejmě,“ zdůraznil.

Připomněl, že Petr Kellner neměl za sebou jen úspěchy, ale také některé pády průmyslových podniků a bank, ve kterých sehráli roli jeho spolupracovníci. Zatím se podle něj nedá říct ani to, jestli Home Credit uspěje v Číně či nikoliv. „Žádný úspěch na východě nevidím,“ zhodnotil situaci Motejlek.

Když se znovu dostal ke slovu Mašek, konstatoval, že měl Kellner velký tah na branku a už v době privatizace udržoval kontakty s architekty privatizace Václavem Klausem starším a Dušanem Třískou.

„Petr Kellner nebyl žádný beránek,“ upozornil Mašek s tím, že to byl pragmaticky uvažující podnikatel.

Americký publicista žijící v Česku k tomu přidal jednu poznámku.

V obsáhlé reportáži o smrti Petra Kellnera pořad České televize Události, komentáře opomenul otázku, co z toho vyplývá pro Petra Dvořáka,“ napsal Best na facebooku.

Erik Best přičimil poznámku ke smrti Petra Kellnera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…