Teď už Sobotka skutečně přinese prezidentovi demisi. Zde je shrnutí jeho vlády

29.11.2017 21:05

Ve středu byla ministry schválena demise vlády. Tady je souhrn toho, co vše se změnilo od ledna 2014, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval předsedou vlády Bohuslava Sobotku. Hned po jmenování tenkrát prohlásil, že doufá, že prosadí pozitivní změny, které si občané přejí. I přes nejrůznější neshody, napjaté vztahy se Zemanem nebo obviňování koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL vládl Sobotkův kabinet celé funkční období.

Teď už Sobotka skutečně přinese prezidentovi demisi. Zde je shrnutí jeho vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Na jaře 2015 sice Sobotkova vláda ustála hlasování o nedůvěře, letos v květnu ale málem skončila. Demise, která byla nakonec premiérem Bohuslavem Sobotkou odvolána, padla kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím ministra financí Andreje Babiše.

A zde je přehled iRozhlasu.cz těch nejdůležitějších kroků, které učinil kabinet Bohuslava Soboty.

Osmnáctého února 2014 získala Sobotkova vláda důvěru Poslanecké sněmovny. Pro hlasovalo celkem sto deset ze sto osmdesáti přítomných poslanců.

Během první let se vládě podařilo zavést několik důležitých norem. Z nich největší pozornosti se dostalo služebnímu zákonu, který byl vetovaný prezidentem Zemanem.

Téhož roku bylo kabinetem schváleno vyšší tempo valorizace důchodů, zvýšení daňové slevy na druhé a další dítě nebo zavedení třetí sazby DPH či zákon, jenž dovoluje nabízet vyšší ceny za půdu pro stavbu silnic.

Jako další kabinet schválil i přistoupení České republiky k fiskálnímu paktu Evrospké unie a rozhodl, že Česko nebude dál uplatňovat výjimku z Listiny základních práv Unie v Lisabonské smlouvě.

Začátkem roku 2015 zhodnotila již roční Sobotkovu vládu celkem kladně. Média s převahou psala, že se Sobotkovi daří bez problémů držet koaliční vládu pohromadě. Zmiňovali to, že se nezlepšilo i napětí mezi Sobotkou a prezidentem Zemanem, jen někdy se prý Sobotka dostal do slovního střetu s tehdejším vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem.

Tehož roku v květnu však Sobotkova vláda musela ustát hlasování o nedůvěře. To bylo navrženo opozičními stranami, kterými byly strany TOP 09, ODS a hnutí Úsvit. Hlavní důvod byl ten, že poslanci schválili pokračování daňové podpory biopaliv, ze které měl profitovat Andrej Babiš z hnutí ANO.

Mimo jiné rok 2015 znamenal i zrušení druhého penzijního pilíře, zákon o registru smluv nebo normu zavádějící vyšší zdanění hazardu.

Koncem roku 2015 začala policie prověřovat okolnosti ohledně získání padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo, která byla spojena s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, toho času vicepremiérem a ministrem financí. Poté nastala smršť vysvětlování, kdy předseda hnutí ANO Andrej Babiše, kam přišlel, vysvětloval celou kauzu Čapí hnízdo.

V roce 2016 Sobotkova vláda přijala řadu rozhodnutí, která se týkala zaměstnanců. Konrétně pak zvýšení minimální mzdy nebo platů státních zaměstnanců. Padlo i rozhodnutí o zvýšení důchodů. Jedním z hlavních vládních témat byla také elektronická evidence tržeb, její první etapa pak byla spušťěna 1. prosince.

Kvůli zákonu o střetu zájmů pak Andrej Babiš v únoru téhož roku vložil akcie svých firem do svěřeneckých fondů.

V květnu 2017 pak premiér Sobotka podal demisi vlády kvůli nevyjasněným Babišovým majetkovým poměrům a finančním transakcím. Babiš byl podle jeho slov ve střetu zájmů, když mu jako ministrovi financí podléhala finanční správa, která by měla vyšetřit jeho nákup jednokorunových dluhopisů od společnosti Agrofert v době, kdy ji vlastnil.

Prezident Zeman ale demisi interpretoval jako výlučně premiérovu demisi. Sobotka tak nakonec demisi nepodal a navrhl odvolat z kabinetu Babiše k 9. květnu. Nakonec Zeman Babiše z vlády odvolal a funkci místopředsedy získal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jednadvacátého října 2017 ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo hnutí ANO (druhá skončila ODS s pětadvaceti mandáty) a do parlamentu se dostalo rekordních devět stran.

Po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny devětadvacátého listopadu 2017 vláda premiéra Sobotky podala demisi. Ta bude ještě dnes doručena na Pražský hrad. Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL byla jmenována v lednu 2014. Stala se tak teprve třetí vládou v historii ČR, která dokončila celý čtyřletý mandát.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…