Televizní řežba s Kocábem měla dohru: Rozjetá Klára Samková přišla domů a pokračovala v slovní kanonádě na něj i na ČT

26.08.2015 8:26

V ostrou názorovou výměnu se zvrhla večerní diskuze advokátky Kláry Samkové a hudebníka a někdejšího politika Michaela Kocába o uprchlické krizi v pořadu Události, komentáře. Samková odešla ze studia České televize tak rozezlena, že ještě tentýž večer sepsala komentář, kde tvrdě zúčtovala jak s moderátorem pořadu Lukášem Dolanským, tak zejména s názorovým oponentem Michaelem Kocábem.

Televizní řežba s Kocábem měla dohru: Rozjetá Klára Samková přišla domů a pokračovala v slovní kanonádě na něj i na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Samková se s Kocábem názorově rozešla v otázce přijímání uprchlíků do naší země i případném uzavření hranic Evropské unie. Zatímco advokátka soudí, že bychom běžence přijímat neměli, protože to jsou prý lidé, které sem posílají kriminální živly a navíc sem uprchlíci míří s vidinou, že je budeme živit, Kocáb se přimlouval za vstřícný postoj vůči migrantům.

„Proč tady nejsou dívky, kterým byly v Mosulu trhány vnitřnosti, proč tady nejsou kurdské děti? Tady jsou lidé, kteří jen natahují ruce a říkají: Jsme tady, tak s tím něco dělejte,“ rozčilovala se advokátka. „Ale přece do nich nebudeme střílet,“ oponoval Kocáb s tím, že Samková může být tak radikální jen proto, že v tuto chvíli nenese odpovědnost. „My nedokážeme uprchlíky zastavit, my nemůžeme postavit hladové zdi. My můžeme zastavit jednu jedinou věc, a to nárůst xenofobie v nás,“ apeloval znovu hudebník. Kdyby v Čechách zastavil autobus Norů, Samková by jim prý zřejmě pomohla. Měla by se zachovat stejně i k uprchlíkům z Afriky či Blízkého východu.

Na Samkovou zapůsobila jeho slova jako červený hadr na býka. „Michale, my jsme si velmi dlouho tykali, takže nebudu předstírat, že to je jinak. Výsledky tvé činnosti jsou naprosto katastrofální a zoufalé,“ vpálila advokátka svému oponentovi. Kocáb si však trval na svém. Podle jeho názoru čelíme exodu, s nímž se prostě musíme vyrovnat. Ale jak vyrovnat? Samková se znovu rozčílila, když poukázala na to, že EU nedělá skoro nic v boji s Islámským státem. „A náš spojenec v NATO – Turecko – bombarduje Kurdy, jediné lidi, kteří s Islámským státem bojují,“ soptila. Podle ní musíme zavřít všechny hranice, zaútočit na Islámský stát a upozornit Turecko, že jeho počínání je naprosto neakceptovatelné. Kocáb naopak soudí, že uzavření hranic by znamenalo rozklad EU.

Hrát roli užitečného blbečka odmítám

Advokátka ještě tentýž večer zasedla k počítači a na svém facebookovém profilu vyvěsila komentář, kterým se vrátila ke svému vystoupení v pořadu veřejnoprávní televize. Hned na úvod předeslala, že už dlouho nebyla tak naštvaná a vytočená jako ve studiu České televize, kde prý musela skákat Kocábovi do řeči, aby se vůbec dostala ke slovu. „Asi jsem měla hrát jenom roli užitečného blbečka, což naprosto odmítám,“ ohradila se Samková, aby následně spustila kanonádu, které neunikl ani moderátor pořadu Lukáš Dolanský, ani názorový oponent Michael Kocáb.

Samková si postěžovala, že na ní Dolanský vytáhl, že v roce 1997 řekla, že je tak znechucená poměry v naší zemi, že kdyby zde neměla rodiče, uvažovala by o emigraci. A teď prý brání migrantům v imigraci. „To si pan moderátor dovolil opravdu moc a má štěstí, že jsem nebyla duchapřítomnější a nevpálila jsem mu to ještě víc. Odejít ze země, kde se člověk narodil, a to LEGÁLNĚ, na vlastní náklady a s tím, že mne čeká nic než práce, do země jiné, je tedy něco opravu jiného než se protiprávně vedrat na území cizího státu a tam si diktovat podmínky, za kterých se ten stát musí o mne postarat. Co si to ten ubožák redaktor vůbec dovoluje?“ soptila Samková.

Poté, co si advokátka vyřídila účty s moderátorem pořadu, pustila se do Michaela Kocába. Ten by se dle ní měl kromě xenofobie naučit ještě jedno cizí slovo, a tím je „appeasement“. A zjistit, že obsah toho slova nefunguje. Samková mu rovněž doporučila, aby požádal svoji bývalou ženu Marshu, aby ho doučila americké dějiny. Dozvěděl by se prý, že vojenská obrana Filipín byla kvůli naprosto šílené členitosti pobřeží považována za nemožnou. Do doby, než na scénu vstoupil generál Douglas MacArthur a problém vyřešil.

Samková znovu zopakovala, že nepovažuje členství v Schengenu za smysluplné, neboť brání členským státům, aby bránily své hranice. A Kocáb se dle ní mýlí, když si myslí, že rozklad Schengenu znamená konec EU. „Například Británie je členem EU, a není členem Schengenu. A zadruhé EVROPSKÁ UNIE UŽ SKONČILA! Země či jakýkoliv státní útvar, který není schopen exekuovat svou vlastní legislativu, už ztratil zásadní atribut své státnosti. Je to stejné, jak když v říši Západořímské ještě ve 4. století zasedal Senát. Taky toho fakt HODNĚ a efektivně vyřešil,“ argumentovala právnička.

„Už po pořadu jsem se na chodbě Michaela Kocába zeptala, jestli mu skutečně tak schází znalosti historie, nebo si opravdu myslí, co říká, anebo jestli to hraje. Uchechtnul se (asi považoval svou odpověď a vtip) a řekl, že to hraje. Tak já se jej teď ptám: A KDO TĚ, MICHALE, ZA TEN HERECKÝ VÝKON PLATÍ???“ dala Samková průchod své zlosti.

Pořad ke shlédnutí ZDE

Co napsala Klára Samková:

Ráda bych se vyjádřila ke svému dnešnímu vystoupení v Událostech komentářích. Předesílám, že už dlouho jsme nebyla tak naštvaná a vytočená jako tam, kdy jsem musela skákat Michalovi Kocábovi do řeči, abych se vůbec dostala ke slovu - asi jsem měla hrát jenom roli užitečného blbečka, což naprosto odmítám.
A dále:
1) Tak zvaný redaktor na mě vytáhl, že jsme v roce 1997 řekla, že jsem tak znechucená poměry v této zemi, že kdybych zde neměla rodiče, uvažovala bych o emigraci. A teď prý bráním migrantům taky v imigraci. To si pan moderátor dovolil opravdu moc a má štěstí, že jsem nebyla duchapřítomnější a nevpálila jsme mu to ještě víc. Odejít ze země, kde se člověk narodil, a to LEGÁLNĚ, na vlastní náklady a s tím, že mne čeká nic než práce, do země jiné, je tedy něco opravu jiného než se protiprávně vedrat na území cizího státu a tam si diktovat podmínky, za kterých se ten stát musí o mne postarat. Co si to ten ubožák redaktor vůbec dovoluje?

2) Michal Kocáb, se kterým si tykám 25 let a přesto se trapně snažil hrát si "na vykačku" by se měl rozhodnout, jestli teda jsme nebo nejsme xenofobové. Na začátku jsme podle něj byli, na konci už ne...

3) Michal Kocáb by se měl naučit kromě xenofobie ještě jedno cizí slovo, a tím je "appeasement". A zjistit, že obsah toho slova nefunguje...

4) Pan Michal Kocáb by si měl vzít doučování od své bývalé ženy Marshi v amerických dějinách. Možná by mu připomenula, že vojenská obrana Filipín byla kvůli naprosto šílené členitosti pobřeží také považována za naprosto nemožnou... a to až do doby než přišel Douglas MacArthur a (ačkoliv nebyl členem ANO) prostě to vyřešil. Problém Evropské Unie je, že takového generála nemá. Proto hořekuje, že co máme dělat...

5) Slavná Schengenská dohoda je pohádka o pejskovi a kočičce jak vařili dort. Není schopna plnit svou faktickou roli, tedy je BEZOBSAŽNÁ. Proč setrvávat v bezopsažné nefungující smlouvě, která nás jen poškozuje?

6) Michal Kcáb řekl, že kdyby se rozložil Schengen, že to bude konec Evropské unie. Tak zaprvé to není pravda. Na příklad Británie je členemEU a není členemSchengenu. A zadruhé EVROPSKÁ UNIE UŽ SKONČILA! Země či jakýkoliv státní útvar, který není schopen exekuovat svou vlastní legislativu, už ztratil zásadní atribut své sátnosti. Je to stejné, jak když v říší Západořímské ještě ve 4. století zasedal Senát... taky toho fakt HODNĚ a efektivně vyřešil..

7) Michal KOcáb již dokonale zničil řešení romského problému, když šéfem Agentury pro sociální začleňování jmenoval přes odpor VŠECH Romů, kteří byli v poráadním orgánu vlády, ředitelem této Agentury Martina Šimáčka, protože měl "praxi v pro-romských projektech" a odmítnul dva vysokoškolsky vzdělané Romy, kteří e o tuto funkci ucházeli, s tím, že nenmají s pro-romskými aktivitami dostatek zkušeností... Výsledky jeho romské politky byly a jsou katastrofální - tak teď přesedlalna migranty...

8) Už po pořadu jsem se na chodbě Michala Kocába zeptala, jestli skutečně mu tak schází znalosti historie, nebo si to opravdu myslí, co říká anebo ještli to hraje. Uchechtnul se (asi považoval svou odpověď a vtip) a řekl, že to hraje. Tak já se jej teď ptám: A KDO TĚ, MICHALE, ZA TEN HERECKÝ VÝKON PLATÍ???

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…