Téměř stovka lidí v Praze podpořila právo Izraele na obranu

17.07.2014 20:29

Téměř stovka lidí se sešla na shromáždění, jehož cílem bylo podle organizátorů upozornit na útoky a hrozby, kterým musí Izrael a jeho obyvatelstvo denně čelit. Lidé uctili památku obětí konfliktu v Gaze a vyjádřili podporu práva Izraele na obranu.

Téměř stovka lidí v Praze podpořila právo Izraele na obranu
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Chceme ukázat, že české společnosti není lhostejné to, jak je stát Izrael neprávem obviňován z činění příkoří obyvatelům Gazy," uvedl koordinátor koordinátor spolku Bnej Israel Martin Jor, který akci pořádá. Na Izrael bylo v posledních dnech vypáleno palestinskými radikály několik stovek raket. Zatímco se izraelská armáda snaží tyto útoky potlačit, v médiích a na veřejnosti je prý Izrael ukazován jako agresor. „Jeho právo na obranu je mnohými často zpochybňováno a popíráno. Je potřeba české veřejnosti ukázat, že Izrael má právo bránit se raketovým a jiným formám útoků a že toto právo mu nesmí být nikým upíráno ani zpochybňováno," uvedl Jor.

Izrael už v úterý přijal egyptský návrh na šestihodinové zastavení palby

Izrael podle Jora také čelí propagandistické válce, kdy je pomocí upravených fotografií a jiných materiálů záměrně manipulováno veřejností a je tak vůči Izraeli a jeho obyvatelstvu uměle vyvolávána nenávist.

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, jež ovládá Pásmo Gazy, se rýsuje dlouhodobější příměří. To by podle izraelských zdrojů mělo vstoupit v platnost v pátek ráno. Delegace obou stran jednaly dnes v Egyptě, který zastřešuje nejnovější úsilí o zklidnění situace v oblasti.

Izrael už v úterý přijal egyptský návrh na šestihodinové zastavení palby, ale Hamas příměří nerespektoval, takže boje byly obnoveny. Ve středu izraelské letectvo bombardovalo v Gaze 150 blíže neupřesněných cílů. Podle Hamasu bylo poničeno třicet objektů. Počet Palestinců, které zabily izraelské útoky, se zvýšil na 222, dalších 1670 jich bylo zraněno. Na straně židovského státu je jedna civilní oběť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …