Ten kokot je jako vyměněný, ty vole, to jsme kurva v piči, projde to bez nás. Tak spolu mluví přátelé z ČSSD v Ostravě

02.08.2014 7:42

EXKLUZIVNĚ Už více než rok hýbe veřejností případ přezdívaný Nagygate. Veřejnost tak díky boomu kritizovaných policejních odposlechů získává mimoděk obrázek o tom, co se děje v zákulisí politiky. Deník MF Dnes například zveřejnil pasáže odposlechů Jany Nagyové s bývalým premiérem Petrem Nečasem. Dostal se do palby kritiky za až přílišný zásah do soukromí. Meztím vypukla podobná aféra s odposlechy v Polsku. Ze zaznamenaných hovorů vyplynulo, že polské politické špičky se v telefonátech nijak nešetří a častují se často explicitními výrazy.

Ten kokot je jako vyměněný, ty vole, to jsme kurva v piči, projde to bez nás. Tak spolu mluví přátelé z ČSSD v Ostravě
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Stovkami hodin odposlechů disponuje Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality také v případu ostravských politických podnikatelů a lobbistů v takzvané kauze Dědic. Odposlechy dokreslují kolorit moravskoslezské politiky. I v nich se to hemží slovy, která na veřejných zasedáních zastupitelstev běžně neuslyšíte.

ParlamentníListy.cz tak například získaly záznam telefonátu mezi dvěma bývalými náměstky ostravského primátora Jiřím Srbou a Alešem Boháčem ze sociální demokracie. Oba v březnu 2012 řeší akutní vnitrostranické potíže (později oba na postu náměstků skončili).

V první sekvenci se velmi pravděpodobně zabývají kroky spolustraníka a hejtmana Miroslava Nováka, který je s Martinem Dědicem v úzkém sepětí. „Tak jsme v piči, kurva, on je rozhodnutý na sto procent, vole, ten Mirek, vole, ať to vypadá tak nebo tak, tak prostě oni pičo, to projde, vole, bez nás, my můžeme tak na sebe se dívat, vole, maximálně na tom...“

V další části rozhovoru mluví o blíže neidentifikovaných politických procesech. „Komplexní by to muselo být tak, že by musel být, vole, i místostarosta i, vole, radní i město, vole, i funkce, vole. To by muselo být všechno najednou, vole. Když se to udělá na půl, tak to je na piču, to je, vole, na piču.“ Boháč také „květnatě“ hovoří o znepřáteleném starostovi Poruby a zastupiteli města Lumíru Palyzovi (také ČSSD). „Potom, vole, akorát toho, akorát, kurva, vole, Lumír, vole, ten kokot, ten byl jak vyměněný.“ Srba: „Který, který?“ Boháč: „Lumír, Lumír.“ Srba: „Že ti volal, jo.“

O kauze Dědic si přečtěte také ZDE

Jiří Srba na otázky ParlamentníchListů.cz neodpověděl, Boháč zareagoval obšírným vyjádřením, které přetiskujeme. Dodatečné otázky k formě rozhovorů a volbě slovníku už ale do uzávěrky materiálu ponechal bez reakce. „Po nátlaku médií na různé politiky je zřejmé, že mnoho politiků v Ostravě zná obě vámi tázané osoby více volebních období a více let,“ potvrzuje styky místních politiků s lobbistou Martinem Dědicem a podnikatelem Oldřichem Lahodou.

„S oběma pány jsem se já setkal až při mém působení na magistrátu. Jelikož jsem pracoval na úřadu v Radvanicích a Bartovicích, kde byl starostou Vojtěch Mynář (dnešní europoslanec za ČSSD – pozn. ParlamentníchListů.cz), předchozí náměstek primátora pro odbor dopravy, dlouholetý zastupitel města, byl předseda dozorčí rady dopravního podniku, tak jméno Martin Dědic jsem i od něj slýchával. Ani s jedním s pánů, na rozdíl od mých kolegů, nejsem a nebyl jsem v zaměstnaneckém poměru (naráží například na poslance ČSSD a městského funkcionáře Adama Rykalu – pozn. ParlamentníchListů.cz), netrávím s nimi společné dovolené, neobdržel jsem od nich žádný dárek (drahá vína, sekt, lístky na NHL), a to ani od žádné jiné společnosti,“ pokračuje ve svém vyjádření Boháč.

Na policii byl podle svého vyjádření pozván jako svědek a otázky se týkaly zakázek kolem obviněných společností a osob v případu přezdívaném kauza Dědic. „Žádná z prověřovaných, dotazovaných veřejných zakázek nebyla podepsána (zadána) v době mého působení ve funkci náměstka primátora nebo odboru, který jsem měl v kompetenci. V mnohém vděčím zaměstnancům, kteří byli znechuceni působením mého předchůdce. Upozornili mě na věci, které by z profesního hlediska pro město přichystali, připravili jinak. Veřejné zakázky, které byly vypsány za mého působení, ať už nové nebo zděděné, zpracovával kolektiv zástupců, dotčených oblastí nebo městských firem (zodpovědných za správu dané oblasti) a je možno dohledat tvůrce a zodpovědnou osobu textu, parametrů zadávací dokumentace. Stejná pravidla byla zavedena i na dopravním podniku, kde jsem od roku 2012 předsedou dozorčí rady,“ odpovídá Boháč.

Ke kauze Dědic si přečtěte i tyto dokumenty: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8

Právě zakázky v dopravním podniku jej prý zajímaly velmi. „V dopravním podniku se zakázky v současné době za cca 300 milionů korun soutěžily elektronickou aukcí, které předtím, z mě neznámých důvodů, nešly realizovat. Zrevidovala se většina veřejných zakázek a výsledkem desítky kroků jsou úspory... Podle mého za politika hovoří práce, a to jsou i mé argumenty pro potencionální voliče. Zda budu zase kandidovat? Nezlobte se, zatím bez komentáře,“ dodal Boháč.

Týdeník Euro před časem uveřejnil komunikaci mezi dnes už bývalým náměstkem Srbou a stávajícím místoprimátorem Daliborem Madejem (ODS). Podle Eura se měla týkat také aktivit náměstkyně primátora Simony Piperkové (ČSSD). Ta má být podle operativních zjištění detektivů úzce napojená na lobbistu Martina Dědice. Policie od května 2012 do dubna 2013 zaznamenala mezi Dědicem a Piperkovou 1431 telefonních spojení. Probírala s ním například odvolání jednatele kulturního domu Poklad, ale angažovala si v zakázkách městské nemocnice. „Kurva, ona už rozděluje i životní prostředí. Ty vole, ona je fakt dobrá, ku*va. Ty vole, já jí vjedu do té její zam*dané nemocnice asi brzo,“ měl říkat do telefonu podle Eura Srbovi Madej.

Informace zveřejněné týdeníkem Euro Madej označil v e-mailovém rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz za nehorázné zneužití svého jména. „Je otázkou, jak voliči budou reagovat na některé novinové články, které se objevily v tisku a týkají se mé osoby. Tyto články se nezakládají na pravdě, proto jsem proti nim podnikl příslušné kroky. Celou záležitost řeším prostřednictvím tisku a samozřejmě také odkazuji na šetření orgánů činných v trestním řízení,“ sdělil své stanovisko Madej, který bude kandidovat v nadcházejících komunálních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…