Tento režim je nestvůrný, pronesl exministr David na akci komunistů. Pak navrhl "Novou republiku"

20.10.2013 6:08

REPORTÁŽ I když by volby vyhrála levice, stejně bude vládnout pravice. I to tvrdí bývalý ministr zdravotnictví ČSSD Ivan David. Na semináři v Moravskoslezském kraji hovořil také o možnosti „nové republiky.“

Tento režim je nestvůrný, pronesl exministr David na akci komunistů. Pak navrhl "Novou republiku"
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivan David na Vratimovském semináři

Na sobotním Vratimovském odborném semináři ve Frýdku-Místku, který pořádali komunisté, vystoupil také Ivan David, psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví ČSSD. „Děkuji za pozvání, budu mluvit v nadsázce, to je vysvětlení, to není omluva. Měli bychom tady problémy řešit, ne jenom konstatovat. Příští týden čekají Českou republiku tak zvané volby. Ať dopadnou jakkoli, vládnout bude pravice,“ uvedl hned na začátku svého proslovu David.

„Pravice má v moci sdělovací prostředky, kterým pořád ještě spousta lidí věří, i když stále méně. Sdělovací prostředky rozhodují o tom, jaká témata budou nastolena. Je to forma cenzury. Pravice má obsazená prakticky všechna klíčová místa ve veřejné správě. Nedělejme si iluze, že to musí být místa formálně nejvyšší,“ doplnil s tím, že bude ve svém vstupu  hovořit o úpadku levice a šancích pravice. Zároveň připomenul konstatování politologa Oskara Krejčího, který už v polovině devadesátých let tvrdil, že levice zlenivěla. „Naši političtí soupeři si mohou dovolit dělat chyby a konat zvěrstva, protože my, jako oponenti, nejsme objektivně dost akceschopní a jsme někdy bezradní. To se netýká jen České republiky. Co je podstatné, nechali jsme si vnutit témata,“ dodal David.

Nesmí se krást dekly od kanálů, ale miliardy

Ve svém proslovu, který měl název Republika – nutnost společenských změn, se David zaměřil na současný stav levice. „Zdá se mi, že postupujeme podle hesla: rozdělme se, abychom nemohli panovat. Doprovázíme pravici a kopeme ji do kotníků a pravice stále koná. Je pravda, že z komunální politiky přicházejí krásní mladí lidé plní elánu, jenže i na celostátní úrovni pojedou v kolejích, které dobře znají. Komunální politika je o rozdělování veřejných peněz soukromým subjektům. Levice hlásá, že bude veřejné peníze rozdávat soukromým subjektům bez korupce,“ popsal David, který pak společně s konstatováním, že levice přijala myšlenku štíhlého státu, ukázal na promítacím plátně fotografie podvyživených osob.

Dál se pak věnoval problematice hledání ideí. „Dnešní levice nemá žádnou ideu k překonání neoliberální formy kapitalismu, ale jak řekl Vojtěch Filip, záleží to na nás. Pravice vládne v koalici, jejím trvalým koaličním partnerem je strach, panuje děs z představy, kdyby tento neoliberální systém přestal fungovat. Tady je šance pravice. Je možné přijít s otřelým nápadem a vyhlásit minulých 24 let za období svobody, totiž období svobody beztrestně lhát, podvádět a krást. Nesmíme ovšem jako bezdomovci krást dekly od kanálů, to je ošklivé a to se trestá, smí se krást miliardy v privatizaci a z veřejných rozpočtů. To se stanete zvlášť váženými občany,“ okomentoval David.  

David se opřel do politiků

Známý psychiatr promluvil také o sobě a také těmito výroky několik stovek lidí v sále pobavil a sklidil potlesk. „Pro ČSSD jsem příliš levicový. Zní to podobně, jako když majitel humoristického týdeníku odmítl zaměstnat Jaroslava Haška, protože se dozvěděl, že je šprýmař,“ uvedl David. „Abyste mohli sedět v dozorčích radách, které dobývají rentu z chudých obyvatel, nesmíte být příliš levicoví, musíte být levicoví tak akorát, aby si vás firmy najaly. Zdá se, že části levicové politiky jde především o tohle. Pravice vládne, levice sedí v dozorčí radě, a aby v ní mohla sedět, nesmí být moc levicová,“ doplnil.

Pak také poukázal na chatrnou pevnost ve stranickém přesvědčení některých politiků. „Jana Volfová hřímala na sjezdu ČSSD cituji doslova: „Musíme bojovat proti diskriminaci podle barvy pohlaví.“ Dnes už jí to na srdci tolik neleží, protože posunula celou svoji hmotnost doprava a kandiduje za pravicovou Janu Bobošíkovou. Z toho je vidět, že dochází k procesu přeskupování, že ten, kdo se umí přizpůsobit, může přežít,“ vysvětlil. „Nenadávám na politiky, protože oni jsou takoví, jací musí být, aby zůstali politiky. Musejí především likvidovat konkurenci ve vlastní straně, aby se udrželi na svých místech,“ dodal později.

Levice je na scestí a chce jen kosmetické změny

V současné době podle Davida řeší levice relativně okrajová témata, která pokládá za zásadní a zásadní témata opustila. Úpadek levice je tak šancí pro pravici a ta toho využívá. „Soudím, že by stálo za to nabrat inspiraci u existujících politických stran s radikálně levicovým programem v západní Evropě, tím neříkám, že bychom měli přebírat úplně všechno. Měli bychom se inspirovat jižní Amerikou, Skandinávií i Islandem,“ navrhl David.

„Je potřeba se zeptat, jak dlouho bude moudřejší ustupovat? Levice nabízí kosmetické úpravy odporné tváře neoliberalismu, ale jeho podstatu neohrozí. Levice nabízí lepší rozdělování veřejných fondů soukromým firmám. Všichni přijali neoliberalismus jako normu, vzor, skoro nikdo se proti němu nevymezuje, ale to je to podstatné. Řekněme, že to není obyčejný standardní kapitalismus, je to perverzní ideologie, která porodila nestvůrné režimy. O tomto režimu můžeme mluvit jako o nestvůrném. Musíme to udělat, pokud chceme změnu. Hlasme se k tomu, že chceme změnu režimu. Opravdu věříme, že vládne lid? Lid je frustrovaný a diskutuje po hospodách o tom, jestli je potřeba vytáhnout na Prahu s vidlemi nebo jenom s holemi, ale to jsou projevy zoufalství. Lidé čekají na nějakou nabídku, která by jim mluvila z duše, seriózní, vážnou nabídku,“ uvedl.

Pomůže Nová republika?

Zároveň David nastavil i možnou cestu ven ze současné situace. „Kdyby levice měla pevnou ideu, pravice by mohla prohrát nejen volby. A tak se budou konat v podstatě demokratické volby s vyloučením veřejnosti a obávám se pravicové diktatury,“ poznamenal David, který upozornil i na to, že řešení volby nepřinesou, protože strany nejsou schopny vyřešit skutečné problémy. Zmínil se také o tom, že konstituoval iniciativu Nová republika. „Cílem je vytvoření radikálně nového konceptu společenského zřízení. O co nám jde? V prvé řadě o solidaritu a sociální kohezi. To je víc než obrana lidské důstojnosti. Strašně důležité je uplatnění pro všechny, aby měl život smysl,“ vysvětlil David. (Více informací je možné najít na www.novarepublika.cz., pozn. redakce) „Téma tohoto semináře zní: Čeká Českou republiku nový začátek? Pokud na něj budeme čekat, tak nečeká,“ ukončil svoji řeč David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…