Tento západní politik vyzval, abychom se učili od Ruska

25.11.2017 8:35

Euroskeptičtí politici bývají obviňováni z toho, že jsou často kritičtí mnohem více k Evropské unii než k Rusku. Aktuálně se k Rusku vyjádřil také Geert Wilders, který tento týden navštívil ruské velvyslanectví v Nizozemsku.

Tento západní politik vyzval, abychom se učili od Ruska
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Také Wilders coby euroskeptik má na Rusko názory odlišné od politického a mediálního mainstreamu. Nicméně jeho názory se liší například od šéfky francouzské Národní fronty Marine Le Penové. Přinejmenším rezolutně odmítá, že by si on sám či jeho Svobodná strana plánovala po vzoru Národní fronty půjčovat peníze od ruských bank, které jsou kontrolovány Kremlem. „Odmítáme, aby byla naše strana financována rubly,“ říká Wilders.

Jeho návštěva ruského velvyslanectví nicméně vzbuzuje v jistých politických kruzích podezření, které se snaží Wilders vyvrátit. „Moje návštěva má pouze jediný cíl a tím je vyvážit hysterickou rusofobii, která se rozmáhá po celé Evropě,“ říká nizozemský politik a znovu opakuje, že nemá v úmyslu uzavírat s ruskou stranou jakékoli finanční transakce, jak tak učinila Le Penová, která před třemi lety získala půjčku od ruské banky ve výši 14 milionů eur.

Celý text v angličtině je ZDE.

Vztahy mezi Nizozemskem a Ruskem jsou možná ještě napjatější, než je tomu v případě jiných evropských zemí. Hlavním důvodem je sestřelení letadla MH17, mezi jehož cestujícími tvořili většinu Nizozemci, nad územím ovládaným proruskými separatisty. „Vnímám samozřejmě, že vzájemné vztahy nejsou ideální. Moje setkání s ruským velvyslancem Šulginem ale není žádné tajemství. Vše je naprosto transparentní,“ ujistil.

Wilders pravidelně navštěvuje Rusko a sdílí některé názory ruské strany. Například dává za pravdu Moskvě v tom, že by se členy NATO neměly stát všechny země, se kterými bezprostředně sousedí. „Jsem velkým příznivcem NATO a Spojených států, ale v tomto případě mají Rusové prostě pravdu,“ konstatuje Wilders, který nicméně, na rozdíl od zmiňované Le Penové, nesouhlasí s připojením Krymu k Rusku.

„Dnešní Rusko má spoustu chyb a na mnoho témat mám jiné názory než jeho vůdčí politici. Jsem však přesvědčen, že minimálně stran vlastenectví bychom se od nich mohli učit. Místo neustálé kritiky Ruska bychom si také měli uvědomit, že Moskva je nás spojenec v boji proti terorismu a masové migraci z Afriky. Zkrátka a dobře, Rusové čelí stejným hrozbám jako my všichni. I přes rozdílné názory odmítám považovat Rusko za nepřítele,“ uzavírá Wilders.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…