Tereza Spencerová zná Sýrii jako málokdo. Přečtěte si, jak vidí noční americký útok

07.04.2017 14:04

Analytička a komentátorka Literárních novin Tereza Spencerová se na svém facebookovém profilu vyjádřila k dnešnímu útoku USA v Sýrii.

Tereza Spencerová zná Sýrii jako málokdo. Přečtěte si, jak vidí noční americký útok
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

„Průběžné výsledky amerického náletu (bez záruky): jeden zabitý syrský pilot, nejméně 15 zničených nebo poškozených letadel, zničená úložiště paliva a hangáry... Celkem prý čtyři oběti a na základně byli v době útoku i Rusové...,“ poznamenala ke dnešní noční události Spencerová. Ta se na oblast Středního východu dlouhodobě zaměřuje, jak čtenáři ParlamentníchListů.cz dobře vědí. Byla (kromě Michala Kubala z ČT) jedinou českou novinářkou, která od roku 2011 pořídila rozhovor s prezidentem Asadem.

„Celkem 59 raket Tomahawk na letecké základně Šajrát zabilo čtyři syrské vojáky a zničilo asi patnáct letadel. Čili 1,475 Tomahawku – v ceně 1,6 milionu dolarů – na jednoho zabitého vojáka. Spíš gesto a vyprázdnění zbrojních skladů než skutečný útok s cílem napáchat co největší škody,“ doplnila posléze v textu pro server Literárních novin.

S úsměvem pak ještě rýpla do amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vztahu s ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Jestli je Trump fakt Putinův agent, tak to je nejhorší agent, jakého KGB/FSB kdy měla...,“ řekla.

Americký útok je reakcí na údajný syrský útok chemickými zbraněmi v Idlíbu. K němu se Spencerová vyjádřila prostřednictvím analýzy pro ParlamentníListy.cz. „Ano, v Idlíbu se něco stalo, počkejme si ale na to, zda to byl opravdu syrský útok, výbuch džihádistické chemičky nebo jen neuvěřitelně morbidní píárové cvičení,“ řekla. Podle ní tento útok do značné míry kontrolují skupiny napojené na al-Káidu. „A právě ty mají i monopol na informace,“ dodala.

„A zatímco Organizace pro kontrolu chemických zbraní začala teprve shánět data a vzorky, Británie hned po prvních zprávách o údajném chemickém útoku rychle přišla s tím, že to ‚nese rukopis Asadova režimu‘. Čili máme tu obehraný scénář, který už jsme během syrské války viděli mnohokrát, což platí i pro spěch – ta protiasadovská rezoluce musela být snad už předem připravená –, s nímž Francie, Británie a USA vystartovaly do Rady bezpečnosti OSN, byť musely vědět, že narazí na veto Ruska a Číny. A když do toho najednou i Trump mění rétoriku a má za to, že po šesti letech války, kterou pomáhal rozpoutat jeho předchůdce, ‚má právo bránit syrský lid‘, tak je člověku až nevolno. Takže další zabíjení v Sýrii. Nic nového pod sluncem,“ řekla Spencerová doslova pár hodin před americkým útokem.

Američané útokem oslabují pozice syrského prezidenta Asada a vytvářejí prostor pro Kurdy. Čím větší vliv budou mít Kurdové při budoucím formování Sýrie, tím větší bude podle analytičky i vliv USA v této zemi.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…