Textař Horáček naznačil, že Zeman svým výrokem o kalašnikovu vyprovokoval včerejší útok na Kliniku

07.02.2016 8:18

Na útok dvacítky maskovaných osob zápalnými láhvemi na Autonomní sociální centrum Klinika, nacházející se na pražském Žižkově, reagoval na svém facebookovém profilu textař Michal Horáček. Naznačil souvislost útoku s nedávnými prezidentovými slovy o kalašnikovu.

Textař Horáček naznačil, že Zeman svým výrokem o kalašnikovu vyprovokoval včerejší útok na Kliniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

„A tak to dnes v noci na Žižkově ‚pořešili‘,“ povzdechl si Horáček. Podotkl, že si znovu musíme připomenout tisíckrát prokázané: „Slova nejsou neškodné bubliny, mohou mít a mívají následky.

Proto se chci připojit ke všem, kteří dnes taky něco řeknou: Dost,“ napsal s tím, že musí být zahájena obrana všech, kteří si cení elementární slušnosti a všeho, na čem je moderní evropská kultura postavena.

Rozhodování se řeší v demokratickém procesu, ne násilím

V diskusi pak chtěl čtenář Tomáš Frank Jozífek upřesnění: „Prosím Dost čeho? Mě napadá tolik věcí, kde je třeba říci Dost, že od Vás takové Dost mi prostě, promiňte, nestačí.“ Horáček tedy svůj status upřesnil: „Chceme-li zastávat ty nejlepší evropské hodnoty, pak v první řadě ty, že rozhodování o věcech společného zájmu se řeší v demokratickém procesu. Nikoli násilím.“

Jozífek ale nesouhlasil: „Já vám nevím. Už jsem to dnes psal. Demokraticky přijmeme, zaplatíme, zajistíme jídlo, dáme peníze, které by mohly sloužit seniorům nebo nemocným, přidáme, uklidíme, vypereme, vyžehlíme, nájem zaplatíme. Dobře, ale co čekáme. Nebo čeho se třeba dočkáme?“ pochyboval o správnosti Horáčkova názoru.

Co se situací, kdy většina je blbec?

Robert Morx zase zapochyboval o správnosti demokracie: „Demokracie je to, kdy většina pro všechny zvolí způsob směřování a menšina se tomu podvolí. Ale co se situací, kdy většina je blbec?!?“

Vojtech Kment se rozhodl s Horáčkem polemizovat: „... Nikdy v historii lidstva nestačila k zajištění hodnot, pravidel atp. jen jejich deklamace. Vždy je bylo nakonec třeba nějak i vynucovat.“

Horáček později znovu upřesnil, že právě teď je nejvyšší čas, aby se proti násilným „řešením“ postavili všichni, ať třeba rozličných názorů, kteří vyznávají to zásadní: Dost násilí.

Kryštof Klásek vyjádřil s Horáčkovým názorem souhlas. Ale podotkl k tomu: „Myslím ale, že násilí se nám sem sype pod tlakem. Akce, reakce. A je to. Pokud nebudou evropské hranice fungovat, pak se můžeme stavět proti násilí a čemukoli třeba na hlavu,“ napsal.

Horáček obavu pana Kláska nesdílí. Ale souhlasí s tím, že evropské hranice „je třeba postavit na jinou než dosavadní bázi“.

Celé znění příspěvku Michala Horáčka na jeho facebookovém profilu:

Takže, jak nám bylo vzkázáno, jsou řešení demokratická, a pak taky řešení násilná.

Očividně je spojuje to, že jsou to řešení.

A tak to dnes v noci na Žižkově "pořešili".

Znovu si musíme připomenout tisíckrát prokázané: slova nejsou neškodné bubliny, mohou mít a mívají následky.

Proto se chci připojit ke všem, kteří dnes taky něco řeknou:

Dost.

Je to málo? Ne tak docela. Odmítnutím násilí musí naše obrana - obrana všech, kteří si cení elementární slušnosti a všeho, na čem je moderní evropská kultura postavena - být zahájena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…