To bude kavárna koukat. Donald J. Trump pozval Miloše Zemana do Bílého domu. A víme mnohem více

06.12.2016 15:25

Dobrý den, tady Donald Trump. Možná právě tohle slyšel prezident Miloš Zeman z telefonního sluchátka. České hlavě státu v úterý odpoledne volal zvolený prezident Spojených států. ParlamentnímListům.cz to řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Trump pozval Zemana na návštěvu USA.

To bude kavárna koukat. Donald J. Trump pozval Miloše Zemana do Bílého domu. A víme mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman promluvil k výsledku prezidentských voleb v USA a podotkl, že se o něm mluví jako o českém Donaldu Trumpovi

Prezident Miloš Zeman „se dočkal“. Po maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi zavolal ze svého sídla „Trump Tower“ na newyorském Manhattanu zvolený prezident USA Donald J. Trump i hlavě českého státu.

Pravděpodobnost, že se telefonát uskuteční, byla velká právě ze zmíněného důvodu, že Trump již hovořil s předsedou maďarské vlády. Zeman s Orbánem byli jediní vysoce postavení evropští činitelé, kteří republikánského kandidáta během kampaně podpořili.

„Prezident republiky Miloš Zeman v úterý dne 6. listopadu 2016 telefonicky hovořil s nastupujícím prezidentem Spojených států amerických Donaldem Trumpem. Nastupující prezident USA Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky „byl jediným evropským prezidentem“, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman pojede do Bílého domu, Trump přijal pozvání do ČR

Trump podle jeho slov USA pozval prezidenta Zeman na návštěvu Bílého domu. „Oba představitelé se shodli na tom, že ideální příležitostí bude konec dubna příštího roku, kdy má prezident republiky v USA obdržet ocenění významných židovských organizací, které již v loňském roce ocenily Donalda Trumpa. Prezident republiky též pozval nového prezidenta USA k návštěvě České republiky a toto pozvání bylo přijato. Oba státníci dále diskutovali společná stanoviska v oblasti boje proti islámskému terorismu. Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které naše obě země spojují,“ dodal Ovčáček.

Zeman má s Trumpem stejný pohled na problematiku masové migrace a islámský terorismus, což zdůraznil během projevu, v němž republikánovi těsně po zvolení gratuloval.

„Mám velikou radost z výsledku amerických prezidentských voleb a chtěl bych srdečně blahopřát panu Donaldu Trumpovi. Jak víte, 28. září jsem vyjádřil veřejnou podporu tomuto kandidátovi a byl jsem jeden z mála evropských politiků – a to z toho důvodu, že souhlasím s jeho názory jak na migraci, tak na boj proti islámskému terorismu. Domnívám se, že americké volby prokázaly vůli amerického lidu nenechat sebou manipulovat sdělovacími prostředky,“ prohlásil tehdy mimo jiné prezident Zeman.

Před třemi týdny si prezident volal s Trumpovou exmanželkou Ivanou, která vyjádřila přání stát se americkou velvyslankyní v Praze, v čemž ji Miloš Zeman podpořil a řekl jí, že lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou.

Americký podnikatel a realitní magnát Donald J. Trump porazil demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou ve volbách 8. listopadu. Někteří příznivci Clintonové se s výsledkem nechtěli smířit a svolávali demonstrace na mnoha místech USA. Později byla snaha o přepočítání hlasů v některých důležitých státech americké unie a hovoří se o možném tlaku na tzv. volitele, kteří by měli 19. prosince Trumpa oficiálně potvrdit coby 45. prezidenta Spojených států amerických. Úřadu se ujme po inauguraci 20. ledna 2017.

 

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…