To je najednou bojovníků za české lithium. Poslanec vytáhl důkaz, jak se o něm hlasovalo, když se o tom ještě nemluvilo

07.10.2017 11:11

Poslanec Karel Fiedler e na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz zamyslel nad kauzou kolem těžby lithia. „To se nám najednou a rychle vyrojilo zachránců českého lithia,“ zmínil Fiedler.

To je najednou bojovníků za české lithium. Poslanec vytáhl důkaz, jak se o něm hlasovalo, když se o tom ještě nemluvilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

Fiedler ve svém textu mimo jiné zmiňuje to, že se mu zajídá pokrytectví většiny poslanců hnutí ANO. „Tak, jak jsme tomu byli svědky už častokrát, prohlášení poslanců ANO a jejich hlasování bývají zcela protichůdná,“ řekl. Poukázal pak na častá prohlášení poslanců hnutí ANO, včetně jejich lídra a předsedy, jak podpoří mimořádnou schůzi Sněmovny k tématu těžby lithia. „Podotýkám poté, co ministr ČSSD Havlíček již memorandum o těžbě podepsal,“ dodal Fiedler. 

Podle něj mohl být skutečný zájem projeven dříve, před podepsáním memoranda. „A to na 59. schůzi Sněmovny, kdy jsem projednání tohoto bodu navrhoval již 27. června,“ připomněl Fiedler a připojil stenozáznam z jednání, kdy uvedl: „Navrhuji zařazení bodu s názvem Informace vlády k podmínkám těžby lithia v České republice.“

„Myslím si, že bychom si měli zavčas vyslechnout podmínky, za jakých bude nakládáno s nerostným bohatstvím České republiky. Nerostné zásoby se nám zužují, deficit máme stále obrovský, bohaté oligarchy máme – ti nám přibývají. A tady mám zase pocit – nejen já, ale i řada občanů, že se chystá další případ, kdy stát bude němě přihlížet tomu, jak soukromé firmy bohatě vydělávají,“ sdělil tehdy Fiedler s tím, že by to mělo být prioritou státu. 

Původní text ZDE.

„Z protokolu hlasování je evidentní, že tento návrh byl většinově zamítnut hlasy všech tří klubů vládní koalice, tedy nejen ČSSD, ale i ANO 2011 a KDU-ČSL. Čest světlým výjimkám mezi nimi... Povšimněte si, že mezi těmi proti byli i např. Andrej Babiš a poslanec Roman Kubíček, kteří nyní pokrytecky tak horují za zařazení tohoto bodu a deklarují podporu ANO,“ poukázal Fiedler, že 11. července pak navrhoval zařazení bodu znovu, a znovu dopadl stejně.

„Spasitel a ‚protikorupční bojovník‘ Andrej Babiš opět hlasoval proti! Jeho současným halasným řečem o tom, jak je rozhořčen krokem ministra ČSSD Havlíčka (který mu ovšem umožnil prodloužením lhůty ministr za ANO Brabec) nevěřím ani za mák. Je to úplně stejné, jako když se holedbal (ovšem až po tom, co byl nachytán), jak chce zdanit (i jeho vlastní) korunové dluhopisy. Když jsem několikrát takový bod také navrhoval, také poslanci ANO poslušně hlasovali proti. Pokrytectví poslanců a lídra ANO už se mi opravdu zajídá. Voličům se však jeho a jejich koblihy, k naší smůle, zatím nezajídají...“ uzavřel Fiedler. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…