To je ostuda. Drogy. Emmanuel Macron a jeho lidé začali mít problémy

22.08.2017 11:05

Nejsou to prázdniny jako dříve. Vypadá to na vyhlášení vládní války – zatím jenom s tiskem. Prezident Emmanuel Macron i jeho ministr Gérald Darmanin mají problémy. A postupují tvrdě. Lze ale válku s tiskem vyhrát? Oprávněně? Referuje spolupracovník ParlamentníchListů.cz Josef Brož.

To je ostuda. Drogy. Emmanuel Macron a jeho lidé začali mít problémy
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Ptáci odlétli na jih! Vládní prázdniny francouzských politiků začaly minulý týden! Po těžkém konci vládní sezóny si nyní všichni užívají sluníčka, prezident Emmanuel Macron s chotí Brigitte, ale i ostře sledovaní členové vlády. Nejoblíbenější destinace? Korzika! Tu si vybralo hned osm ministrů z devětadvacetičlenného kabinetu. Premiér Édouard Philippe v magazínu Paris-Match oznámil, že se chystá na Sicílii!

Všechno by bylo v zásadě v pořádku, kdyby tu nebyli ti všeteční novináři. Jedni lezou přes plot, aby měli exkluzivní fotografie, druzí zveřejňují zprávy, které dráždí svou výbušností...

Ostře sledovaní Emmanuel a Brigitte: na pláži, na lodi, na zámku...

Anketa

Jste pro vykoupení a zbourání prasečáku v Letech?

3%
97%
hlasovalo: 9278 lidí

Nejsledovanějším a dlouho utajovaným místem, kde svých letních čtrnáct dní (od 10. až do 23. srpna) prožívá prezident Emmanuel Macron se svou chotí Brigitte, se stalo nečekaně přístavní město Marseille – a konkrétně park Talabot známý svými úchvatnými letními vilami. Informaci přinesl týdeník Journal du dimanche a lokální deník La Provence.

Jaký mají Emmanuel a Brigitte program? Jak hlásí místní tisk, jde o program zcela prázdninový! Den tvoří například procházka po plážích Prado v tričku forbalového týmu Olympique de Marseille, nečekaná návštěva zámku La Buzine a projížďka lodí po vodních zákrutách Marseille – a zpátky do své villy ve čtvrti Roucas-Blanc, známé svými klikatými uličkami, kterou prezidentskému páru nabídla přímo korzická prefektura.

Přítomnost francouzského VIP páru zaznamenalo i několik překvapených obyvatel přístavního Marseille, které si zatím pro své prázdniny nevybral žádný prezidentský pár. Mnozí si mysleli, že odjeli do Itálie nebo do Řecka. „Byli pozdravováni personálem zámku La Buzine, byli příjemní a odpočatí,“ svěřila se listu La Provence jedna z kulturních pracovnic zámku, který patří městu Marseille a byl nedávno kompletně renovován. Zámek v roce 1941 koupil spisovatel Marcel Pagnol, který mu vzdal hold ve slavném dílu Maminčin zámek.

Vstup do parku Talabot, kde se sluní Emmanuel a Brigitte, postavený architektem Paulinem Talabotem (1799–1885), je ovšem v tyto dny hlídán po zuby ozbrojenými soukromými strážci, místo je obkrouženo neprodyšnými kovovými ploty, hned několik policejních kamionů stojí na třídě, jež vede k parku. Ale... přesto se jednomu fotografovi podařilo proniknou za plot. Navzdory bezpečnostním opatřením! V tiskové zprávě, kterou vydal Élysejský palác, se píše: „Fotograf ho [prezidenta] několikrát pronásledoval na motocyklu. Bezpečnost ho vyzvala, aby to nedělal, ale on přesto pokračoval, někdy i s velkým rizikem a navzdory nebezpečí.“

Fotograf: „Jednali se mnou jako s kriminálníkem!“

Stížnost na fotografa z důvodů „obtěžování a pokusu o narušení soukromí“ podal prezident Macron 15. srpna osobně. Fotograf, jehož se stížnost týká, popsal exkluzivně v týdeníku VSD způsob, jakým s ním policie zacházela, slovy: „Jednali se mnou jako s kriminálníkem!“ Navzdory tomu, že naproti vile stály také televizní štáby BFTV a TF 1, byl tento fotograf předveden na stanici, odkud byl po šesti hodinách propuštěn, ovšem až po podrobení se prohlídce a po několika výhrůžkách, že tam může být i 48 hodin. „Nechtěl jsem skončit v díře,“ vysvětlil, „ale pochopil jsem, že vztah prezidenta k tisku již nebude nikdy jako dříve.“ Prezident Hollande po dobu svého mandátu nepodal jedinou stížnost. Inu, časy se mění: „Jsem naprosto šokován. Je to skandál.“ Prezident Macron podle něj dává všem najevo, že s novináři „vstoupil do války“. Historicky se jedná o první stížnost, a to přesně 100 dní od nástupu do funkce, kterou prezident, přezdívaný Jupiter a srovnávaný s Ludvíkem XIV., stihl podat.

Ministr Darmanin ve vile drogového dealera!

Prezident ale není jediný, kdo má problém. Proti novinářům podal stížnost i ministr veřejných rozpočtů Gérald Darmanin společně se Sebastienem Lecornuem, tajemníkem u ministerstva energetické transformace. Tisková skupina Mediapart, známá svými investigacemi, totiž napsala v úterý, že oba ministři se na své dovolené na Korzice ubytovali u drogového dealera, jménem Casanova, který byl odsouzený za obchodování s drogami!

Investigativní server uvedl, že oba členové vlády si pronajali rezidenci u bývalé Miss Korziky za rok 1993 Christelle Godaniové, jejíž přítel Gilbert Casanova – kromě toho, že patří k radikálním stoupencům odtržení Korziky od Francie – byl odsouzen dvakrát za mezinárodní obchod s drogami, naposledy v roce 2010 na osm let. Casanova, který působil dříve jako předseda obchodní komory Ajaccia a Jižní Korziky v letech 1994–2000, má za sebou také minulost boxera a závodníka rallye.

Ministři si stěžují, že nebyli o místě a původu lokality informováni dopředu, zatímco Mediapart píše, že Casanova i Godaniová oba osobně přivítali. Dům ovšem údajně nepatří Casanovovi, ale bývalé Miss Godaniové. Ne nadarmo se ostrovu přezdívá Ostrov krásy! Neodolá téměř nikdo, kdo kdy na Korziku zavítal. A nemusí být ani prezident, ani ministr!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…