To jsou věci: Macron se spojil s Orbánem a Babišem

25.03.2021 12:36

Skupina evropských lídrů se snaží zlomit odpor unijních institucí vůči jaderné energii. Ta je považována za nečistou a není zahrnována do „Zeleného údělu“, jak je nazýván velkolepý projekt přestavby evropské energetiky s ohledem na životní prostředí.

To jsou věci: Macron se spojil s Orbánem a Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Aktivita dostala konkrétní podobu dopisu, který podepsalo celkem sedm evropských lídrů. Nejsilnější pozici z nich mají prezident Francie Emmanuel Macron a premiér Polska Mateusz Morawiecki. Podepsán je i český premiér Andrej Babiš a dále Igor Matovič ze Slovenska, Viktor Orbán z Maďarska, Florin Citu z Rumunska a slovinský premiér Janez Janša.

Dopis požaduje, aby jaderná energie byla zařazena jako součást reformních projektů EU. Nejblíže jde o projekt „zeleného financování“, který má summit EU projednávat v tomto týdnu.

„Jsme přesvědčeni, že všechny dostupné technologie s nulovými a nízkými emisemi, které přispívají ke klimatické neutralitě, by měly být nejen uznány, ale aktivně podporovány,“ píše sedmička státníků v dopise.

V něm mimo jiné připomíná, že spolupráce na jaderném výzkumu ve společenství EURATOM byla v padesátých letech jedním z hlavních činitelů evropské integrace.

CELÝ DOPIS V ANGLIČTINĚ ZDE

V současnosti instituce EU projevují vůči jaderné energii negativní vztah, zejména pod tlakem Německa a Rakouska, kde je odpor proti jádru důležitou politickou agendou. Jako důvod se uvádějí zejména rizika vyplývající z radioaktivních odpadů.

Dopis žádá, aby se využití jádra k energetické soběstačnosti stalo záležitostí svobodného rozhodnutí členských zemí. V současnosti ČR, Polsko a Bulharsko plánují výstavbu jaderných bloků, které by měly snížit jejich závislost na uhlí, které je hlavním terčem klimatické politiky EU.

Signatáři dopisu se dovolávají principu „technologické neutrality“, který má umožnit, aby členské státy využily všechny možné cesty ke klimatické neutralitě bez toho, aby některé byly z jakýchkoliv důvodů preferovány.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…