To jste byznysmen? Černochová se pustila do Babiše, ten odpověděl podobně ostře

14.05.2016 18:17

Poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová opět interpelovala ministra financí Andreje Babiše kvůli problematickému komunitnímu centru Klinika na pražském Žižkově. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a starostka Prahy 2 Černochová Babiše kvůli jeho intervencím ohledně Kliniky interpelovala už jednou. Babiš jí už na její písemnou interpelaci odpověděl. A tvrdě.

To jste byznysmen? Černochová se pustila do Babiše, ten odpověděl podobně ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

„Musím se důrazně ohradit vůči Vašemu výroku, že jsem se zasadil o legalizaci nezákonného obsazení tohoto objektu. Bylo primární věcí úřadu zvolit adekvátní způsob pro naložení s předmětným majetkem, a to v souladu s platnými právními předpisy upravujícími hospodaření s majetkem státu a ministru financí nepřísluší zasahovat do takovýchto majetkových dispozic,“ rozčílil se Babiš. „Nesouhlasím s Vaším tvrzením, že by došlo v souvislosti s uzavřením smlouvy o výpůjčce ke znehodnocení majetku státu nebo že by nebylo pečováno o majetek státu v souladu se zásadami nakládání s majetkem s péčí řádného hospodáře,“ pokračoval Babiš. Černochovou Babišova krátká reakce ale neuspokojila.

„Obdržela jsem Vaši odpověď na mou interpelaci ve věci podpory Autonomního sociálního centra Klinika. Tato odpověď však bohužel nevyvrací mé pochybnosti o účelovosti Vašich kroků v souvislosti s tímto případem, neoprávněnosti uzavření smlouvy o výpůjčce budovy bývalé kliniky v Jeseniově ulici, nehospodárném nakládání s touto nemovitostí atd. Naopak v této souvislosti vyvstává řada dalších otázek, a proto jsem nucena se na Vás znovu obrátit se žádostí o doplnění dalších informací a sdělení Vašich jednoznačných stanovisek k těmto dotazům,“ zareturnovala Babišovi Černochová nad tématem, ze kterého si udělal silné politikum i nový předseda Strany zelených Matěj Stropnický, který si vymáhá, aby Kliniku koupilo hlavní město Praha.

„Kdo konkrétně nese odpovědnost za to, že informace o jediném účelu, k němuž může být v souladu s kolaudací budova využívána, nebyla Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových loni dostatečně známa, a že tedy tato budova byla vypůjčena v rozporu se zákonem? Proč tato otázka nebyla konzultována s Odborem výstavby Městské části Praha 3, když tento informacemi o této budově evidentně disponoval? Vyvodíte z této skutečnosti nějaké personální důsledky, případně jaké? Došlo podle Vás k nelegálnímu propůjčení budovy, která je v majetku státu? Jak je možné, že Úřad pro zastupování státu vyhlásil výběrové řízení na uzavření smlouvy o výpůjčce na základě (dle Vašich slov) ‚vypjaté situace‘? Nebylo by snad v takovém případě správné trvat na dodržování zákona a dožadovat se vyklizení nelegálně obsazeného objektu? Kolik zájemců se do tohoto řízení přihlásilo a na základě jakých kritérií bylo rozhodováno? V čem konkrétně byl projekt paní Virtové (zástupkyně komunitního centra Tereza Virtová) vyhodnocen jako nejvhodnější? Pokud nebyly jiné alternativy, nebylo lepší soutěž zrušit a smlouvu neuzavírat?“ započala kulometnou palbu na Babiše Jana Černochová.

Dále se táže, zda je pravda, že Generální inspekce bezpečnostních sborů měla o budovu Kliniky zájem a žádala o finanční injekci na rekonstrukci Kliniky 40 milionů korun. „Na základě čeho bylo rozhodnuto o tom, že se jedná o dočasně nepotřebný majetek? Kdy přesně GIBS upustila od zájmu o tuto budovu? Stalo se tak před uzavřením smlouvy o výpůjčce?“ klade další nepříjemné otázky ministru financí Černochová.

Podle ní se v jednom z dokumentů píše, že budova Kliniky byla vybrána jako objekt vhodný pro privatizaci. Černochovou tedy udivilo, proč k ní nedošlo, a žádá vysvětlení.

Také se dotazuje na to, jak stát kontroloval skutečné účely, ke kterým byla levicovými aktivisty využívána.

Pak přichází otázka přímo na komoru. „Považujete jako člověk s výrazným podnikatelským duchem za obvyklé to, aby byl pozemek v centru Prahy o velikosti 0,3 hektaru s nemovitostí vypůjčen fyzické osobě bez náhrady? Opravdu není takové jednání v rozporu s principem hospodaření s majetkem státu s péčí řádného hospodáře?“ používá Babišovy argumenty, že stát se musí řídit jako firma, Černochová.

Mladí levicově smýšlející aktivisté rozhodně nejsou klíčovým Babišovým voličským elektorátem, ale Andrej Babiš Kliniku podporuje přes rok. Ve věci autonomního sociálního centra se zasadil o to, aby Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových budovu na pražském Žižkově aktivistům zdarma pronajal. V odpovědi na první interpelaci Černochové tvrdí, že se nezasadil o legalizaci obsazení objektu, jeho rétorika se ale ani zdaleka nepodobá té zhruba rok staré.

Například 22. ledna 2015 se na Facebooku hnutí ANO objevil příspěvek Babišových marketingových pomocníků. „Jak člověk pozná, že zestárl? Když začne nadávat ‚na ty mladý‘, jejichž chování nerozumí. V prosinci obsadila mládež na pražském Žižkově zchátralou budovu bývalé kliniky. Spousta lidí si myslela, že to jsou výtržníci a že na ně úřady právem poslaly policajty. Situace zvedla obočí Andreje Babiše, který se k překvapení všech objevil na místě a navrhl schůzku všem zúčastněným. Na rozdíl od úředníků ho nezajímaly pouze paragrafy a vyhlášky ‚proč to nejde‘, ale také to, o co mládeži jde: rozjet zahradu, jídelnu pro sociálně slabé, knihovnu, přednáškový sál a prostor pro občanské iniciativy v domě, který je sice majetkem státu, ale nikdo ho nevyužívá.  Chuť něco dělat lidi spojuje. Kdo by si pomyslel, že dvacetiletí nadšenci v mikinách a ministr financí v sobě najdou podobnou krevní skupinu? Přesto se to stalo a právě mladá energie vzbudila v Andreji Babišovi mnohem větší důvěru než zpohodlnělost úředníků, kteří všechno (ne)řeší přes paragrafy a vyhlášky. Jako nejvyšší správce státního majetku slíbil Andrej Babiš Kliniku občanskému hnutí. Vzhledem k jeho vrozené pořádnosti se do ní určitě přijde časem podívat. ‚Mladý duchem‘ znamená, že člověk ještě neztratil odvahu zkoušet nové věci, že je vždy připraven poučit se a taky že se nepovyšuje nad mladší, ale spíš v nich hledá inspiraci. Člověk, který je mladý duchem, si udržuje vitalitu, iniciativu i usměvavost, a všechny tyhle věci najdeme u Andreje Babiše.“

Pomoc ministr financí avizoval i poté, co museli aktivisté z rozhodnutí úřadu, který pod Babiše spadá, budovu vyklízet. „Proč stavební úřad doteď neměl s@centrum_klinika problém? Půjdeme za starostkou,“ napsal Babiš například druhého března v poledne na Twitteru. „Nabízeli jsme mimochodem jinou budovu, tu ale provozovatelé Kliniky odmítli. Víc asi nemusím dodávat,“ zatweetoval pár hodin předtím. Babiš se také se zástupci Kliniky opětovně sešel a podle aktivistů naznačoval, že by jim mohl pomoci v objektu zůstat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…