Tohle Němce nepotěší. Měly se snižovat daně, ale kvůli uprchlíkům prý půjdou peníze do sociálních programů

20.09.2015 13:41

Podle nedělního listu Welt am Sonntag se Německo kvůli enormnímu přílivu uprchlíků rozhodlo zrušit plány na snižování daní. Vláda má prý v plánu posílit sociální programy na pomoc nezaměstnaným a na podporu levného bydlení, aby tak zamezila možnému vzniku napětí mezi sociálně slabými a nově příchozími imigranty.

Tohle Němce nepotěší. Měly se snižovat daně, ale kvůli uprchlíkům prý půjdou peníze do sociálních programů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Jelikož Německo od loňska hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, zvažovalo ministerstvo financí, že by se od roku 2017 začala snižovat daň z příjmu. Situace ale nabrala na obrátkách. Poté, co německá kancléřka Angela Merklová prohlásila, že je náš západní soused schopný přijímat uprchlíky, začali se tam běženci hromadně sjíždět, a podle odhadů jich letos do země přijde až milion. Náklady spojené se zajištěním jejich potřeb přitom dosáhnou zhruba deseti miliard eur (270 miliard korun pozn. red.). Neboť německé ministerstvo financí dlouhodobě označuje udržení vyrovnaného rozpočtu za svou hlavní prioritu, plány na snížení daní se tak záhy změnily.

Jak Welt am Sonntag uvedl, některé daně by se mohly dokonce zvýšit. V zákulisí se prý mluví o vyšším zdanění kapitálových výnosů nebo o zavedení vyšší sazby daně z příjmu pro osoby s nejvyššími výdělky. Zároveň prý ale platí, že by opatření vstoupila v platnost až po roce 2017, kdy se v Německu budou konat parlamentní volby.

Vláda Angely Merkelové se navíc chystá posílit sociální programy, tak aby u nízkopříjmových skupin nevznikal pocit, že jsou oproti nim běženci zvýhodňováni. Ministryně práce Andrea Nahlesová dále připravuje reformu úřadů práce, které by měly pomoci uplatnit se na trhu práce dlouhodobě nezaměstnaným. Jedná se ale rovněž o možnostech podpory sociálního bydlení. Levné byty by pak měly sloužit jak běžencům, tak i nízkopříjmovým skupinám.

Obava z extrémismu

Proti příchodu imigrantů do země v Německu vystupují krajně pravicové strany a příchod několika stovek tisíc běženců během pár dnů vyvolal v německé společnosti obrovské napětí. Řada ubytoven pro uprchlíky se například stala terčem žhářských útoků a německá kancléřka Angela Merkelová ale už dříve vyjádřila obavy z toho, že by populistická propaganda extremistických uskupení mohla oslovit i běžné občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…