Tohle už nejde! Prostě to nezvládneme. V Německu proběhl nový a důležitý akt odporu proti Merkelové ve věci uprchlíků

22.10.2015 14:12

200 starostů ze spolkové země Severního Porýní-Vestfálska (Nordrhein-Westfalen) poslalo kritický otevřený dopis k rukám kancléřky Angely Merkelové.

Tohle už nejde! Prostě to nezvládneme. V Německu proběhl nový a důležitý akt odporu proti Merkelové ve věci uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Velmi důrazně upozorňují na situaci ve svých městech a obcích. Bez ohledu na velikost a počet obyvatel je situace kritická, na obce a města jsou kladeny obrovské nároky, a ta nemají k dispozici vše potřebné.

Zvláště uvádějí neúměrnou byrokratickou zátěž, tudíž, logicky, je nedostatek úředníků. Zoufale chybí dostatek kontejnerů vhodných k ubytování. Ne všechny radnice mají k dispozici prázdné objekty, a pokud ano, jsou i tak přeplněné. Dochází následně k vyhrocené atmosféře mezi ubytovanými lidmi.

Starostové žádají jasné stanovení maximálních počtů běženců. Nikdo neví, kdy se to zastaví, obce jsou bezradné. Žádají zásadní přístup v odesílání odmítnutých žadatelů o azyl ze země.

A úplnou katastrofou je otázka financí. Zoufalý nedostatek peněz je tím nejhorším. Jsou města, která nemohou a nemají už žádné další možnosti financování.

Obvzláště zajímavý je názor a postoj mladého politka, člena strany Zelených, starosty města Tübingen ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko (Baden-Württemberg) Roberta Palmera.

Na otázku, jak to, že on, člen Strany Zelených, má takovýto kritický postoj k situaci, starosta říká: „Tady nejde o politickou příslušnost, to s tím skutečně nemá co dělat. Jsme absolutně přetíženi, zahlcuje nás byrokracie, je velmi těžké udržet pořádek, bezpečnost a eliminovat případné násilí – ochránit ubytovny a zařízení proti útokům radikálů. Všichni naši dobrovolníci jsou naprosto přetíženi. Ano, je to o financích, ale bez nezměrného nasazení lidí, dobrovolníků a sociálních organizací by to prostě nešlo. Nedá se to všechno obsloužit. Je těžké udržet sociální smír. Prostě to tak dál nejde! Situace je skutečně dramatická.

Výroky kancléřky Angely Merklové: „Nikdy více zeď v Německu. My jsme povinni pomáhat.“ To jsou věty, které debatu o utečenecké pomoci uzavírají, aniž by začala. Námitka je téměř nemožná, souhlasit se musí.

Kdo nechce, nemá buď srdce nebo porozumění nebo – jako v případě Pegidy – obojí. A přesto přes všechno je povinností starosty namítat. Jeden příklad z radnice města Tübingen: Před pár dny měl starosta Robert Palmer telefonát z linky pomoci, ža by bylo potřeba najít místo na stanové městečko pro přibližně 1000 osob. Tolik utečenců přijde denně do Bádenska. Země má v plánovaném výhledu místa, kam umístit asi 30 000 uprchlíků během dvou let. Ale tato místa jsou zaplněna během 25 dní, ne-li dříve. „My potřebujeme v podstatě jedno stanové město denně! Samozřejmě, že jsme našli během tří dní vhodné místo; a teď hledáme stany!“ ukazuje snahu starosta, ale hned dodává: „Upřímně, situace se jen s dobrou vůlí řešit nedá! Problémy narůstají neuvěřitelnou rychlostí. Musí být konečně jasné, jak dlouho budou naše hranice otevřené, kolik migrantů přijmeme. Berlín musí jasně říci, jaká je výše finanční pomoci, upravit zákony.“ A směrem k příchozím chce starosta Palmer hovořit rovněž upřímně: „Uprchlíkům je třeba jasně říci, že jim rozhodně pomůžeme zachránit život, ale jen malý díl z nich se může zapojit do společnosti a uplatnit na pracovním trhu. Jinak bude docházet k velkým životním zklamáním.“

Alexandra Dlouhá


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…