Topka dostala od svých kandidátů tři miliony. Dá je na kampaň

14.09.2013 20:46

Jednotliví kandidáti TOP 09 a Starostů zaplatí z celkových nákladů předvolební kampaně okolo tří milionů korun. Zatímco Starostům a nezávislým budou tyto výdaje uhrazeny z centrální pokladny, členové TOP 09 budou muset sáhnout skutečně do svých kapes. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Topka dostala od svých kandidátů tři miliony. Dá je na kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

"Naši kandidáti neplatili ani korunu. Dohodli jsme se, že to za ně zaplatíme celostátně,“ uvedl pro Aktuálně.cz předseda Starostů Petr Gazdík. Svým kolegům z TOP 09 tak v rámci příspěvku pošlou celkem kolem sedmi set tisíc korun.

TOP 09 se podle jeho názoru snaží vlastní kandidáty přimět k větší účasti v kampani. „Je to víceméně motivační, protože v momentě, kdy se na něčem finančně podílíte, máte za to větší zodpovědnost a budete se také více účastnit volební kampaně a vyvinete větší snahu, to je dokázáno," vysvětlil.

"Nicméně naši kandidáti se na kampani budou podílet dostatečně, my o nich nepochybujeme, a proto jsme se rozhodli, že to za ně uhradíme centrálně v rámci příspěvku TOP 09 na kampaň. Celý ten příspěvek bude asi osm milionů a dalších zhruba 700 tisíc bude spoluúčast našich kandidátů na kandidátce," dodal Gazdík.

V souvislosti s tzv. nominačními poplatky se ozvaly kritické ohlasy, že se tímto způsobem ve straně platí za místa na kandidátkách. Taková nařčení však TOP 09 důrazně odmítá. "Všechny osobnosti se na kandidátní listiny dosazují na základě demokratického vnitrostranického procesu. Není to tedy tak, že by si kdokoli mohl zaplatit například třetí místo na kandidátce, jak média nominační poplatky občas nepřesně interpretují," uvedla mluvčí strany Martina Týblová.

Vybrané částky zůstávají podle Týblové vždy v daném kraji, čímž se kandidát částečně podílí na vlastní kampani. Příspěvky by měly na účet strany dojít nejpozději do čtrnácti dnů od schválení krajských kandidátek, k čemuž došlo 5. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…