Topolánek by dal prezidentské vyznamenání Zdeně Mašínové. Babiš podle něj nazývá korupčníky ty, které zkoušel uplatit a nevyšlo mu to

29.11.2017 19:25

Maraton prezidentských rozhovorů v České televizi pokračuje. Jako třetí usedl před kamery Mirek Topolánek, jehož kandidaturu teď zpochybnili u soudu někteří jeho neúspěšní protikandidáti. Nejvyšší správní soud bude rozhodovat o tom, zda Topolánek z boje o Hrad nevypadne. Pokud v něm zůstane, podle všeho nebude šetřit premiéra Andreje Babiše (ANO). Kritický byl Topolánek i k současnému prezidentovi Miloši Zemanovi.

Topolánek by dal prezidentské vyznamenání Zdeně Mašínové. Babiš podle něj nazývá korupčníky ty, které zkoušel uplatit a nevyšlo mu to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Topolánek se podle svých vlastních slov rozhodl kandidovat už proto, že nebyl spokojen s tím, co se v této zemi dělo poslední čtyři roky. Rozhodoval se prý srdcem. „Ti lidé musejí věřit, že na to máte, v pozitivním slova smyslu,“ uvedl Topolánek s tím, že je přesvědčen, že na to má.

Už kvůli své předchozí premiérské zkušenosti. „Prezident se setkává s ostatními státníky ve světě a já vím, jak myslí oni, zažil jsem stovky diplomatických jednání,“ pokračoval host.

Odmítal se vyjadřovat ke slovům bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka, podle kterého právě Topolánkova vláda otevřela dveře tomu nejhrubějšímu klientelismu. „Já bych pana Randáka z toho vynechal. On musel opustit svůj post za mé vlády. Přesně jsem věděl proč a k jeho slovům se nebudu vyjadřovat,“ řekl jasně prezidentský kandidát.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Osobně je přesvědčen, že jako politik neudělal hrubé chyby. „Udělal jsem v minulosti celou řadu drobných chyb, ale nějakou zásadní chybu jsem neudělal.“ Witowská mu ale poměrně záhy položila otázku o lobbistovi Marku Dalíkovi, který je dnes ve vězení.

„Zkuste se zamyslet na tím, na co jste se mě ptala posledních osm až deset minut. To jsou věci z minulosti, které pro tu volbu nejsou až tak důležité,“ začal Topolánek. „Ale jsou to věci, které zajímají voliče,“ ozvala se okamžitě Witowská. „Prosím vás, nechte mě domluvit, umlčel ji na oplátku Topolánek. Obratem dodal, že má za to, že Marek Dalík byl odsouzen za něco, co se vlastně nestalo. V Dalíkově kauze dvakrát svědčil a ve vztahu k Marku Dalíkovi jako bývalému kamarádovi má prý svědomí čisté, byť je mu prý nesmírně líto, jak kauza s ním skončila.  

Po chvilce se vysmál budoucímu premiérovi Andreji Babišovi, který o Topolánkovi hovoří jako snad o nejzkorumpovanějším politikovi v této zemi. Donedávna přitom totéž tvrdil o bývalém předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

„Andrej Babiš určitě ví, co říká, protože o nejzkorumpovanějších lidech hovoří jako o těch, které se mu nepodařilo uplatit. To je člověk, který zvýšil míru korupce už tím, že vstoupil do politiky a už nemusel nikoho uplácet,“ vypálil Topolánek.

Babiš podle prezidentského kandidáta nemá vyřešené osobní problémy a snaží se je vyřešit tím, že se schová za to, zda ho sněmovna vydá, nebo nevydá k trestnímu stíhání.

Políček dostal od Topolánka i prezident Miloš Zeman, který prý Babišovi příliš ustupuje. „Miloš Zeman se ukázal jako velmi slabý prezident, slabý v tom smyslu, že skoro vůbec nevyužil prezidentské kompetence, které má u jmenování premiéra. On měl Babišovi dopředu říct: Potřebuji, abyste vyjednal vládu, ale nepočítejte s tím, že vás pověřím sestavováním vlády, protože vy máte osobní problémy, které si musíte vyřešit,“ nastínil Topolánek, jak by se měl prezident chovat.

Miloš Zeman podle Topolánka nestačil pozvat strany k jednání. V České republice zatím žádná povolební jednání vlastně nezačala, což je velký rozdíl např. oproti Německu, kde prezident tamní strany tlačí k tomu, aby spolu jednaly.

„Jsme členy nějakého společenství, a i když mám pochybnosti o účinnosti sankcí, musíme ctít stanovisko tohoto společenství.... Sankce ano,“ uvedl.

Za mě ta amnestie byla připravovaná, i když ji kontrasignoval premiér Nečas. Prezident sice amnestii vyhlašuje, ale je nesmysl, aby to dělal bez konzultace s justicí. Prezident by neměl být tím člověkem, který to připravuje, on to vyhlašuje.

Jako prezident by šetřil udělováním milostí. Pokud jde o udělování vyznamenání, Mirek Topolánek by prý udělil vyznamenání Zdeně Mašínové nebo lidem, jako je pan profesor (Petr) Piťha, na kterého se prý zapomíná. „Našel bych si i další lidi, kterým bych vyznamenání udělil,“ řekl na závěr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…