Třaskavé nařčení: Za „panamským“ únikem, který škodí i Putinovi, stojí USA. S tímto záměrem

06.04.2016 13:32

Světem hýbe kauza Panama Papers, doposud největšího úniku informací vůbec. Jenže jeho předchůdci, server WikiLeaks, s tím mají trochu problém. Myslí si totiž, že se jedná jen o snahu zdiskreditovat ty, jež George Soros považuje za nepřátele, a ustanovit USA posledním velkým daňovým rájem na světě.

Třaskavé nařčení: Za „panamským“ únikem, který škodí i Putinovi, stojí USA. S tímto záměrem
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Web ZeroHedge informuje o boji, který se rozhořel mezi dvěma šiřiteli utajených informací, serverem WikiLeaks a Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ), které světu dalo kauzu Panama Papers, největší únik dat v historii.

Konečně se totiž objevily zprávy o tom, že v ohromném množství dat jsou jmenováni i občané USA. ICIJ jejich jména však odmítá zveřejnit, což na ZeroHedge považují za přinejmenším podezřelé, jelikož se prstem ukazovalo všude možně po celém světě, od Číny, Ruska a Sýrie přes Velkou Británii a Island až po Jižní Ameriku, jen s občany USA má ICIJ problém. Bylo by tedy jedině spravedlivé, pokud by došlo ke zveřejnění celých 2,6 terabytů dat, namísto postupného uveřejňování kousků dat, které jsou však lehce zpochybnitelné, jelikož k samotným dokumentům veřejnost nemá přístup.

V rozhovoru pro časopis Wired se tak zeptali ředitele ICIJ Gerarda Rylea, proč nezveřejnil všechna data najednou a nechává si je jen pro svou organizaci. Ten odpověděl, že zveřejnit celý soubor, jak by to udělali WikiLeaks, ani v plánu nemají, jelikož obsahuje „citlivé informace o nevinných soukromých osobách“.

Celý text zde

„My nejsme WikiLeaks. Snažíme se ukázat, že žurnalistiku lze dělat zodpovědně,“ řekl Ryle a následně zdůraznil, že je nutné brát v potaz zájmy jednotlivých zemí.

„Ponechme stranou otázku, kdo že má právo rozhodovat o tom, které ‚nevinné soukromé osoby‘ vyjmout ze seznamu,“ píše ZeroHedge s tím, že WikiLeaks se rozhodně nelíbilo tvrzení o tom, že by byli nezodpovědnými žurnalisty. Obzvlášť, když za nimi stojí mnoho hlasů volajících po zveřejnění všech dat najednou, aby k nim měl přístup každý, a ne jen několik set pečlivě vybraných novinářů.

Dokonce ICIJ osočili z toho, že se jedná o „Fordem a Sorosem financovanou, daním se vyhýbající, měkkou sílu se sídlem ve Washingtonu“. A jen o několik minut později přišli s tím, že obvinění Vladimira Putina na základě Panama Papers přišlo na objednávku z OCCRP, organizace bojující proti korupci, která je financovaná Georgem Sorosem.

Nyní je však třeba jen počkat, kdo bude další údajnou obětí hypoteticky smyšlených dokumentů, jejichž cílem je, nejen podle ZeroHedge, potopit jeden z posledních daňových rájů na Zemi a pomoci tak tomu největšímu, USA, v posílení vlastní pozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…