Tři výbušné zprávy: Evropu čeká další teror. Turecko čeká další převrat. A o víkendu to bylo všechno jinak

18.07.2016 8:40

Vlna teroru v Evropě ještě nedosáhla vrcholu, varuje šéf protiteroristického institutu v izraelském Herzliji Boaz Ganor. Jeho slova monitoruje server Novinky.cz. Dalšího pokusu o převrat se pro změnu obávají na serveru Expres.cz.

Tři výbušné zprávy: Evropu čeká další teror. Turecko čeká další převrat. A o víkendu to bylo všechno jinak
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Anketa

Hrozí státní převrat v některé z členských zemí Evropské unie?

90%
10%
hlasovalo: 4932 lidí

Džihádistická zvěrstva ještě nedosáhla vrcholu, podotýká Boaz Ganor. Zároveň uvádí, že vlna teroristických útoků, které zasáhly Evropu, má zesilující tendenci. Poslední teroristický útok v Nice má na svědomí 85 lidských životů.

Evropané musí být podle Ganora odolní. „Teď hlavně budou potřebovat schopné bezpečnostní síly,“ uvedl s tím, že útok v Nice spáchal buď osamělý vlk, nebo malá teroristická buňka. 

„Takoví útočníci se inspirují IS, ale nejsou nutně jeho součástí. Podle mého odhadu je Nice právě tento případ,“ dodal. Evropská unie by podle něj měla vytvořit mezinárodní protiteroristickou organizaci. 

Ke Ganorovu názoru se připojuje také bývalý bezpečnostní poradce premiéra Benjamina Netanjahua Ja'akova Amidror. I podle něj není jasné, kdo masakr v Nice spáchal. „Pokud to byl první případ, pro osamělé útočníky chybí řešení. Tajné služby v jejich případě nemají moc šancí,“ řekl. Dle jeho názoru by se měly dát správným lidem do rukou zbraně, aby mohli reagovat. Zároveň dodal, že současné fungování schengenského prostoru je pro aktuální stav teroristické hrozby nevhodné.

Původní text ZDE.

Ke státnímu převratu v Turecku se pro změnu na serveru Expres.cz vyjádřil kurdský lékař Yekta Uzunoglu. Podle něj přijde další pokus o převrat, neboť pučisté mají podporu Washingtonu.

„Že může eventuálně dojít k převratu, se vědělo mezi stratégy už tak šest měsíců, a i když skončil puč neúspěchem a provedla ho jen část armády, rozhodně přijde další pokus,“ tvrdí Uzunoglu, který dlouhodobě žije v Česku. Současný stav Turecka je totiž dle jeho názoru neudržitelný. O zapojení tureckého spisovatele a kazatele Fethullaha Gülena do puče, jak jej obviňuje prezident Erdogan, však pochybuje.

„Fethullah Gülen nemá v armádě takovou moc, ti, co to provedli, jsou příznivci tvz. kemalismu, tedy ideologie Mustafa Kemala Atatürka (první prezident Turecké republiky, který zrušil chálifát a reformami náboženství odstranil vliv duchovních na politiku a veřejný život – zavedl v Turecku sekularizaci, tedy že islám přestal být státním náboženstvím, jejíž dodržování tradičně hlídá právě turecká armáda, pozn. redakce), zatímco Erdogan je silně proislámský a svou zemi vrací do dob před reformami,“ řekl Uzunoglu. Zkritizoval však i světové reakce. Místo znepokojení NATO podle něj prožíváme tzv. syndrom Titaniku. „Tedy zatímco se loď potápí, hudba hraje, jako by se nic závažného nedělo,“ uvedl.

Původní text ZDE.

Své řekla deníku Blesk také česká novinářka Silvie Haktanir Filipová, která žije již devět let v Turecku. 

„Za pátečním děním v Turecku zůstává až příliš mnoho otazníků. Stačí si je dát vedle sebe a vychází vám, že to přes vysoký počet obětí bylo jen divadlo. Politologům to sice připadá hodně přitažené za vlasy, ale za 14 let vlády premiéra a později prezidenta Erdogana jsme se přesvědčili, že mocenské hry ovládá mistrovsky,“ uvedla. Podle ní nespokojení armádní velitelé padli do léčky nastražené tajnými službami.

„Amatérský přístup k puči je do očí bijící. Troufli byste si na vojenský převrat v 80milionové zemi s pouhými 2000 vojáky z milionové armády, mezi nimiž je spousta vojínů základní služby, kteří vůbec netuší, že nejde o cvičení? Turecko má s puči bohaté zkušenosti a každý starší člověk tu ví, že převrat se nedělá v pátek večer, ale zásadně někdy nad ránem, kdy vytáhnete politiky z postelí a zatknete je. Rozhodně musíte zadržet politické špičky, a ne že je necháte burcovat davy, aby vyšly do ulic ‚chránit demokracii‘. Národ se všechno dozví až ráno,“ podotkla. Z Erdogana je podle ní nyní lidový hrdina, chrabrý zachránce demokracie a národa. „A věřte mi, Turci, vychovávaní na svých telenovelách a akčních filmech, mají hrdinské příběhy opravdu rádi. Mnozí pochopili. Ti z nich, kteří dění neprohlédli, právě oslavují ‚návrat k demokracii‘, volají po obnovení trestu smrti a drží ve městech noční hlídky. Ve skutečnosti zbytky turecké demokracie právě zanikly a novodobý turecký sultán má volné ruce k dokončení čistek v armádě a justici, na nichž se intenzivně pracovalo poslední dva roky,“ uzavřela s tím, že Erdoganovi nyní nestojí nic v cestě – nastane tedy prezidentský systém, neomezená moc a islámský stát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…